Η χώρα ζει για ακόμη μια χρονιά απροστάτευτη τον ενιαύσιο εφιάλτη των πυρκαγιών, μετρώντας χαμένες ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδες καμένα σπίτια και νεκρωμένους πνεύμονες πρασίνου.
Η χθεσινή νύχτα, τόσο στην Κορινθία,όσο και στην Ανατολική Αττική, παρέπεμπε σε Κόλαση του Δάντη και κανείς, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την έκταση και το βάθος της καταστροφής.
Ήταν τέτοια η ένταση των πύρινων μετώπων που ανάγκασαν πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο στη Θάλασσα.
Αργά τη νύχτα υπήρχαν αναφορές για νεκρούς και εγκλωβισμένους, ιδιαιτέρως στο παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής.
Το δυστύχημα είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν σχετικές προειδοποιήσεις από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω του επερχόμενου καύσωνα.
Και όντως μόλις ανέβηκε η θερμοκρασία και άρχισαν τα μελτέμια, πύρινα μέτωπα ξεπήδησαν από το πουθενά σε Κορινθία και ανατολική Αττική, θέτοντας σε δοκιμασία και κίνδυνο χιλιάδες πολίτες, που είδαν το βιό τους να χάνεται εν ριπή οφθαλμού.
Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με ταχύτητα αιφνιδιάζοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες απεδείχθησαν ανίσχυρες και εν πολλοίς απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.
Είναι πρόωρο να αποδοθούν ευθύνες. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι παραμένουμε για ακόμη μια χρονιά στο ίδιο έργο θεατές.
Πολύ περισσότερο όταν απ’ όλους έχουν επισημανθεί οι κίνδυνοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που φέρνει ολοένα και συχνότερα τους ανθρώπους αντιμέτωπους με έκτακτα φαινόμενα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να βρίσκονται επί ποδός πολέμου εδώ και καιρό, τα μέσα πυρόσβεσης να έχουν επαυξηθεί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων και των αρμόδιων περιφερειακών αρχών και κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από κάθε άποψη η επερχόμενη καταστροφή ήταν προβλέψιμη. Άλλωστε η Κορινθία δίνει πάμπολλα περιστατικά πυρκαγιάς κάθε χρόνο και η Πάρνηθα καίγεται τουλάχιστον μια φορά κάθε τρία χρόνια.
Εκείνοι που εξοργίζουν πάντως είναι οι «επίσημοι».
Κάθε φορά, χωρίς καμία πρωτοτυπία, σπεύδουν να μεταδώσουν τα συνήθη σενάρια, τις υποψίες τους να περιγράψουν, για να κρύψουν προφανώς; τις ευθύνες και τον εφησυχασμό τους.
Η Ελλάδα έχει πολλές πικρές εμπειρίες από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων και έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα τις τελευταίες δεκαετίες.
Γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε κυβερνητική ή υπηρεσιακή αβελτηρία.
Οι πυρκαγιές είναι εδώ και κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες.
Φτάνει πια, δεν υπάρχει χώρος πλέον για φθηνές δικαιολογίες.
Το κράτος οφείλει να εξοπλιστεί καταλλήλως και το σημαντικότερο ο πυροσβεστικός μηχανισμός να αποκτήσει δυνατότητα πρόληψης και ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση των πυρκαγιών. Αλλιώς δυστυχώς κάθε χρόνο θα μετράμε ολοένα και περισσότερες απώλειες.

ΤΟ ΒΗΜΑ