Ανυποχώρητη παραμένει η Digea στο θέμα του Mega, καθώς λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, την περασμένη Τετάρτη, κυκλοφόρησε νέο non-paper στο οποίο διαμηνύει ότι «έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο επικοινωνίας και ανοχής», σημειώνοντας ότι «πλέον τίθεται θέμα για την ομαλή λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς» και οφείλει να έχει ίση μεταχείριση προς το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, μεταξύ των οποίων είναι και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας που έχουν συστήσει τον ψηφιακό πάροχο.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου, την Πέμπτη, έδωσε μια παράταση ζωής ως τις 15 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί η κύρια αίτηση της Digea. Ως τότε το σήμα του Mega δεν υποβαθμίζεται, υπό τον όρο όμως «της τακτοποίησης των τρεχουσών οφειλών του σταθμού προς την Digea, αλλά και της καταβολής 40.000 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από 28 Φεβρουαρίου». Ποιος προκαλεί όμως την οικονομική ασφυξία στο Mega, ένα κανάλι που για σχεδόν τρεις δεκαετίες πρωτοστατούσε στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία;
Το παράλογο
Το Mega «φυτοζωεί» από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και σταμάτησαν να βγαίνουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για περίπου οκτώ μήνες. Και το κανάλι συνεχίζει να ζει με το «ψυγείο» του. Επιτυχημένες σειρές και εκπομπές, από την ταινιοθήκη του, συμπληρώνουν το καθημερινό του πρόγραμμα. Ταινιοθήκη την οποία οι τράπεζες αποτιμούν σε 100.000 ευρώ, όμως όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι η πραγματική της αξία ξεπερνά κατά πολύ το ποσό αυτό. Μάλιστα, η ταινιοθήκη αυτή έχει αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για πολλούς υποψήφιους αγοραστές.
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι τηλεθεατές και διαφημιστικές εταιρείες θα είχαν γυρίσει την πλάτη στο Μεγάλο Κανάλι από την πρώτη στιγμή, εκείνοι εξακολουθούν να το στηρίζουν. Υπολογίζεται ότι σήμερα τα διαφημιστικά έσοδα αγγίζουν τις 100.000 ευρώ ημερησίως, με το ποσό που παραμένει δεσμευμένο από τις τράπεζες να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία θα κάλυπταν τα λειτουργικά του έξοδα.

«Κάποιοι ενοχλούνται από την προτίμηση των διαφημιστικών εταιρειών προς το Mega και η πορεία του καναλιού προκαλεί την αντίδραση της Digea. Τους ενοχλεί που υπάρχει»
λένε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» άνθρωποι του χώρου. Το Μεγάλο Κανάλι παρά τις δυσκολίες στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, έχει έσοδα τα οποία κρατούν οι τράπεζες. Τα δάνεια της Τηλέτυπος έχουν καταγγελθεί από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, το κανάλι δεν έχει περιέλθει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλίας Τσίγκας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης υποστήριξε ότι «εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους», ενώ από τον Απρίλιο του 2016 υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις τράπεζες και στην εταιρεία, μετά την άρνηση των μετόχων της να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ήταν όρος για να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου.

Η επόμενη μέρα
Παρά τις δυσκολίες στο Μεγάλο Κανάλι και ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες την ίδια ώρα προετοιμάζουν την επόμενη μέρα έχοντας ήδη ένα plan B, αν και γνωρίζουν ότι η λύση δεν πρόκειται να έρθει μέσα σε μία ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κανάλι σχεδιάζει να εντάξει στο «νέο» του πρόγραμμα δίωρη καθημερινή ψυχαγωγική εκπομπή, όχι απαραίτητα στην πρωινή του ζώνη. Επίσης βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Ακη Πετρετζίκη ώστε να επιστρέψει η εκπομπή μαγειρικής του, ενώ στον αέρα αναμένεται να βγει και το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ