Η ιδέα γεννήθηκε ένα βράδυ πριν από δέκα περίπου χρόνια: οι παραγωγοί, σεναριογράφοι και φίλοι Κρίστοφερ Λόιντ και ο Στίβεν Λέβιταν άρχισαν να διηγούνται ο ένας στον άλλον αστεία (και όχι μόνο) περιστατικά με πρωταγωνιστές πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Τότε σκέφτηκαν πως μια τέτοια ιστορία, ή μάλλον η συρραφή πολλών τέτοιων μικρών ιστοριών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά. Βεβαίως, η επιτυχία του «Modern family» ξεπέρασε κάθε προσδοκία: το σίριαλ, που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 και που σήμερα βρίσκεται στον όγδοο κύκλο, αποδείχθηκε ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα του ABC, του δικτύου που ανέλαβε τελικά την παραγωγή μετά την απόρριψη της ιδέας από το CBS.
Οι δημιουργοί του και οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαν πολλά εκατομμύρια να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τη «Μοντέρνα οικογένειά» τους να αναδεικνύεται στην πλουσιότερη, αυτή την περίοδο, οικογένεια στην τηλεόραση. Μια φαμίλια που χρειάστηκε όμως ακόμη και να καταφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διασφαλίσει την περιουσία της και τα δικαιώματά της.
Η πλούσια Σοφία


Στην πραγματικότητα η οικογένεια της δημοφιλούς σε δεκάδες χώρες σε όλον τον κόσμο σειράς είναι τρεις διαφορετικές οικογένειες: Ο Εντ Ο’ Νιλ (αξέχαστος μπαμπάς προς αποφυγήν στο «Παντρεμένοι με παιδιά») είναι ο πατήρ φαμίλιας, ο οποίος ζει με τη σεξοβόμβα δεύτερη σύζυγό του –την ερμηνεύει η Σοφία Βεργκάρα –και τον ευφυή αλλά προβληματικό γιο που έχει αποκτήσει εκείνη από τον πρώτο γάμο της.
Ο δικηγόρος γιος του (Τζέσι Τάιλερ Φέργκιουσον) συζεί με τον σύζυγό του (Ερικ Στόουνστριτ) και την υιοθετημένη από το Βιετνάμ κόρη τους.
Και η κόρη του (Τζούλι Μπόουεν) είναι μια εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα, η οποία ζει στο δικό της σπίτι με τον άνδρα της (Τάι Μπάρελ) και τα τρία παιδιά τους, δύο κόρες (η μία είναι η σπασίκλα και η άλλη η σεξοβόμβα των σχολικών τάξεών τους) και έναν (εξαιρετικά αφελή) γιο. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι αγαπιούνται, τσακώνονται, αγαπιούνται εκ νέου και εξομολογούνται μπροστά στην κάμερα, σαν σε ντοκιμαντέρ (mockumentary style), τις βαθύτερες σκέψεις τους, όλα όσα δεν θα τολμούσαν να πουν κατάμουτρα στους δικούς τους.
Αυτό, με το αζημίωτο: Χάρη στη σειρά που εκτίναξε τη δημοτικότητά τους στα ύψη, η αμοιβή τους ανά επεισόδιο για τον 7ο κύκλο έφθασε (σύμφωνα με στοιχεία του «Variety») τις 250.000 δολάρια. Ετσι, εξαργυρώνοντας την αναγνωρισιμότητα που της χάρισε η σειρά η Βεργκάρα μέσα στον τελευταίο χρόνο εισέπραξε 43 εκατομμύρια δολάρια και αναδείχθηκε σε πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό της τηλεόρασης. Οσο για τους υπόλοιπους, ο Μπάρελ κέρδισε 12,5 εκατομμύρια, ο Φέργκιουσον και η Μπόουεν από 12 εκατομμύρια, ο Ο’ Νιλ 11,5 εκατομμύρια και ο Στόουνστριτ 11 εκατομμύρια.
Η δικαστική διαμάχη


Αρχικά οι αμοιβές των ηθοποιών κυμαίνονταν από 30 έως 90 χιλιάδες δολάρια ανά επεισόδιο, με τον Ο’ Νιλ να είναι ο μόνος που ξεχώριζε παίρνοντας 105.000 –υπήρξαν και αρκετά δημοσιεύματα που ανέβαζαν το ποσό στις 200.000. Η επιτυχία, που μεταφραζόταν και σε κατακόρυφη αύξηση των εσόδων, δεν έφερε και τις αναμενόμενες αυξήσεις στα μεροκάματα.
Οι δυσαρεστημένοι ηθοποιοί ζήτησαν να επαναδιαπραγματευθούν τα συμβόλαιά τους, η παραγωγή διαφώνησε, τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου αναβλήθηκαν.
Τότε οι Βεργκάρα, Μπάρελ, Μπόουεν, Φέργκιουσον και Στόουνστριτ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Ο έξυπνος Ο’ Νιλ δεν συμμετείχε ενεργά, στήριξε όμως την κίνησή τους. Τα αποτελέσματα της συντονισμένης αντίδρασης ήταν εντυπωσιακά: με τα νέα, βελτιωμένα συμβόλαια που υποχρεώθηκαν οι παραγωγοί να συντάξουν, οι αμοιβές των σταρ τους διαμορφώθηκαν σε 150 με 170 χιλιάδες δολάρια ανά επεισόδιο, για τον 4ο κύκλο, ποσά που έκτοτε αναπροσαρμόζονται σε κάθε νέο κύκλο.
Ετσι, σύμφωνα με το «Hollywood Reporter», για τον 8ο κύκλο Βεργκάρα, Μπόουεν, Μπάρελ, Στόουνστριτ και Φέργκιουσον συμφώνησαν για 350.000 δολάρια ανά επεισόδιο –ο Ο’ Νιλ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μόνος του αλλά φροντίζει για λόγους αλληλεγγύης να λαμβάνει το ίδιο πάνω-κάτω ποσό με τους συναδέλφους του. Από δίπλα, οι ανήλικοι ηθοποιοί που στην αρχή του σίριαλ έπαιρναν περί τα 20.000 δολάρια ανά επεισόδιο, παίρνουν πλέον περισσότερα από 75.000! Δεδομένου ότι η επιτυχία συνεχίζεται, τα μελλοντικά μεροκάματα αναμένονται ακόμη πιο εντυπωσιακά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ