από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Μαρία Χούκλη: «Οι δημοσιογράφοι είμαστε ένας βολικός σάκος του μποξ»

Η κεντρική παρουσιάστρια του ΑΝΤ1 μιλάει για την αλλαγή ώρας του δελτίου ειδήσεων, για την κρίση και για την ενημέρωση
Μαρία Χούκλη: «Οι δημοσιογράφοι είμαστε ένας βολικός σάκος του μποξ»
«Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου γενικώς, προς όλους και για όλα. Συνέβαλε τα μέγιστα η οικονομική κρίση και η συνεπακόλουθη κατάρρευση των συντεταγμένων της ζωής των πολιτών» λέει η Μαρία Χούκλη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Από τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αλλάζει ώρα μετάδοσης και θα προβάλλεται πλέον στις 19.00. Αυτή θα είναι και η μοναδική αλλαγή καθώς ως προς το περιεχόμενο, τη δομή και τη λογική όλα θα παραμείνουν όπως είναι. Και φυσικά στη θέση της κεντρικής παρουσιάστριας παραμένει η Μαρία Χούκλη, η οποία εφέτος συμπληρώνει 30 χρόνια τηλεοπτικής καριέρας. Με αφορμή όλα αυτά η δημοσιογράφος παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» αποκλειστική συνέντευξη.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή μετάδοσης του δελτίου;
«Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι θεμελιωδώς. Το ύφος, η προσέγγιση των θεμάτων, τα χαρακτηριστικά του δελτίου ειδήσεων που έχει συνηθίσει να βλέπει ο κόσμος θα είναι τα ίδια. Βεβαίως, θα υπάρξουν βελτιώσεις σε τεχνικά στοιχεία, αλλά η άποψη για την ενημέρωση θα παραμείνει ως έχει».

Ο ανταγωνισμός είναι πιο εύκολος στη ζώνη των 7 σε σχέση με αυτή των 8;
«Στις 8 το κοινό ως τώρα είχε να επιλέξει μεταξύ τριών δελτίων. Από αύριο στις 7 η επιλογή θα είναι ανάμεσα σε δύο. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι πιο βατό το στοίχημα, όμως θα συναντήσουμε το επιτυχημένο δελτίο του Alpha και επομένως ο πήχης είναι ψηλά».

Νιώθετε ότι ο κόσμος έχει χάσει την πίστη του στους δημοσιογράφους;
«Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου γενικώς, προς όλους και για όλα. Συνέβαλε τα μέγιστα η οικονομική κρίση και η συνεπακόλουθη κατάρρευση των συντεταγμένων της ζωής των πολιτών. Μη μας ξεγελούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Σημασία έχει ότι αυξήθηκαν όσοι επέλεξαν να αποτραβηχθούν και δεν συμμετέχουν. Υπάρχει πλέον διάχυτο το αίσθημα της δυσφορίας για κάθε δημόσιο πομπό, όχι αδίκως πάντοτε. Δεν αποτελούν εξαίρεση οι δημοσιογράφοι, τα media όπως λέγονται απαξιωτικά. Η προϋπάρχουσα αμφισβήτηση προς τον κλάδο μας μετατράπηκε σε ισοπεδωτική απόρριψη».

Σε τι φταίμε εμείς;
«Πράγματι δόθηκαν αφορμές από κακούς επαγγελματίες που υπάρχουν και στον δικό μας κλάδο, όπως σε όλους. Υπερβολές, εμπάθειες, εμμονές, ανταγωνισμοί, σταριλίκια, σύγχυση για το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος μας συνέβαλαν στην όχι κολακευτική γνώμη που έχει μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ωστόσο, είμαστε ένας βολικός σάκος του μποξ και για τα διαφορά κέντρα ισχύος και για το κοινό. Αν ειπωθεί κάτι με το οποίο συμφωνούν, δεν έχουν πρόβλημα, αν ειπωθεί κάτι με το οποίο διαφωνούν είμαστε όλοι εξωνημένοι, φερέφωνα κ.τ.λ., κ.τ.λ. Εχουμε κάνει λάθη και θα κάνουμε λάθη, αλλά η έκταση της ελευθερίας της έκφρασης είναι και μέτρο δημοκρατίας».

Η μείωση χρόνου του δελτίου ειδήσεων είναι υπέρ της ενημέρωσης;
«Θα θυμίσω ότι η συντριπτική πλειονότητα των δελτίων ειδήσεων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες - σε τηλεοπτικούς σταθμούς ποικίλου προγράμματος - έχει μικρή διάρκεια, είναι το πολύ τριαντάλεπτα. Περιορίζονται στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και πάλι ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή διαφοροποιείται η ειδησεογραφία. Το πιο σημαντικό: η ορμητική εισβολή του Διαδικτύου έχει αλλάξει τεκτονικά τη ροή και τον τρόπο της ενημέρωσης. Η τηλεόραση δεν έχει να ανταγωνιστεί τις εφημερίδες αλλά το Ιnternet».

Μπορεί;
«Ακόμη δεν έχει βρει τον τρόπο. Αλλωστε η ενημέρωση δεν μπορεί να προέλθει μόνο από ένα δελτίο αλλά και από εκπομπές».

Ποιες ειδήσεις κατά τη γνώμη σας δεν χωρούν σε ένα δελτίο;
«Επιστρέφουμε στο κομβικό ερώτημα "τι είναι είδηση", με την απάντηση να αλλάζει από εποχή σε εποχή. Μεγάλη συζήτηση. Δείχνουμε ό,τι θέλει να δει ο κόσμος με βάση πλέον και την προτίμηση που δείχνει σε ορισμένα θέματα όπως την εντοπίζουν τα ενημερωτικά sites και ο παγκόσμιος ιστός; Κάνουμε τη δική μας επιλογή; Μεγάλη συζήτηση. Μεταξύ αστείου και σοβαρού μου αρέσει να λέω ότι κάποτε θα κάνω ένα δελτίο με ειδήσεις παραγνωρισμένης αξίας».

Για σας ποιο είναι το νούμερο 1 θέμα στην επικαιρότητα και γιατί;
«Το Προσφυγικό. Ακόμη και όλα να έβαιναν καλώς στην οικονομία, θα ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα. Είναι μεγάλο και σύνθετο, αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα. Αφενός χρειάζεται να υπάρξει η στοιχειώδης φροντίδα προς αυτούς τους ανθρώπους άπαξ και βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, αφετέρου υπάρχει η εύλογη απορία και ανησυχία της κοινωνίας πώς μπορεί να αντέξει η χώρα τέτοιο βάρος - στη φάση μάλιστα που βρίσκεται. Ακόμη και χώρες με ισχυρές δομές αντιμετώπισης εκτάκτων περιστάσεων θα σήκωναν τα χέρια ψηλά. Δυστυχώς οι ευρωπαίοι εταίροι ξέχασαν και το "Ευρωπαίοι" και το "εταίροι". Λόγω γεωπολιτικών ισορροπιών και συμφερόντων αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία, που κρατάει τη μία άκρη του νήματος στο μεταναστευτικό ρεύμα».

Νιώθετε, δηλαδή, ότι πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που μας ξεπερνούν;
«Οπως το λες. Χρειάστηκε και να καταλάβουμε γρηγορότερα από την υπόλοιπη κοινωνία τι συμβαίνει και να μεταδώσουμε ό,τι συμβαίνει εν θερμώ, εν εξελίξει. Συνέπεσαν πολλά σημαντικά γεγονότα, είμαστε σε ένα μεταίχμιο παγκόσμιων αλλαγών που επηρεάζουν και τον μικρόκοσμό μας, εμάς τους ίδιους. Τα τελευταία έξι χρόνια μέτρησαν σαν δώδεκα σε πυκνότητα ύλης και πέρασαν σαν νερό λόγω της καθημερινής αγωνίας τι θα φέρει το αύριο. Δεδομένων των συνθήκων, πιστεύω ότι, ναι, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης - έντυπα και ηλεκτρονικά - κάλυψαν με επάρκεια και σε βάθος τις ενημερωτικές ανάγκες των περιστάσεων. Το πλεονέκτημα του πλουραλισμού και της πολυφωνίας».

«Η ΕΡΤ δεν έχει βρει ταυτότητα στη μετά μαύρο εποχή»

Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, θα γινόσασταν δημοσιογράφος;
«Δύσκολο ερώτημα. Δεν πιστεύω ότι ισχύει στην περίπτωσή μου αυτό που λένε ορισμένοι "ήμουν γεννημένος" γι' αυτό ή για το άλλο. Η δημοσιογραφία είναι συναρπαστικό επάγγελμα, σου δίνει τη δυνατότητα για μια ολιστική θεώρηση του κόσμου, αλλά... δεν ξέρω. Μπορεί και να μην το επέλεγα πάλι».

Θέλετε να κάνετε και κάτι ακόμη εκτός από το δελτίο;
«Προς το παρόν, εκτός του δελτίου, γράφω καθημερινά στο liberal.gr. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση η έκθεση των προσωπικών απόψεων. Ηδη είναι αρκετό το βάρος. Εφέτος κλείνω 30 χρόνια στην τηλεόραση, μπροστά στην κάμερα. Πολλά δεν είναι;».

Πώς σας φάνηκαν οι αντιδράσεις του κόσμου στον θάνατο του Παντελή Παντελίδη και η αντίδραση των μέσων;
«Ξεπεράστηκε πάλι σε ορισμένες περιπτώσεις η κόκκινη γραμμή που χωρίζει το πολύ από το υπερβολικό. Οχι μόνο από όσους μετέτρεψαν το θέμα σε υπερθέαμα αλλά και από τους επικριτές του. Σαν να αναζητούμε αφορμές για να εκτονώσουμε την αφόρητη ψυχική πίεση που νιώθουμε εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης».

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η σύγχρονη ζούγκλα μας ή η σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου;
«Νομίζω ότι το είπε έξοχα ο Eκο. Τα social media είναι σαν ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που πρέπει να ξέρεις να οδηγείς. Αλλιώς πας κατευθείαν στον τοίχο ή - προσθέτω εγώ - τραυματίζεις ενίοτε βαριά άλλους ανθρώπους. Το Διαδίκτυο είναι ένας πολλαπλασιαστής του καλού και του άθλιου, ενός εξαιρετικού άρθρου και μιας ποταπής συκοφαντίας. Εξαρτάται λοιπόν από τη χρήση του. Δεν πρέπει να γίνουμε λουδίτες ούτε να αφεθούμε άκριτα στη σαγήνη της άκρατης ελευθεροστομίας του».

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΡΤ πώς σας φαίνεται;
«Νομίζω ότι δεν έχει βρει ακόμη ταυτότητα στη μετά μαύρο εποχή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Media περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  κριτικη | 03/05/2016 03:32
  Μαρία Χούκλη.Μπράβο Μαρία. για την τηλεοπτική σου σεμνοτητα
  Τάκης
  απάντηση01
   
   
  kyriakos | 29/02/2016 16:48
  Είσαστε όλοι από σπίτια. Το οτι συγρωτιζεστε με τους άλλους αλήτες τους πολιτικούς σας αφήνει ανεπηρέαστους! Είστε ηθικοί εσείς. Οι άνθρωποι που σας θεωρούν υπόκοσμο κάνουν λάθος.
  kyriakos
  απάντηση143
   
   
  Aπό μόνη της σπουδαία | 29/02/2016 16:20
  σε σύγκριση δε με τις υπόλοιπες, μακράν η αρτιότερη. Χαίρεσαι να την ακούς (πέραν του να τη βλέπεις, εννοείται)
  A.K.
  απάντηση67
   
   
  ε! λοιπόν όχι... | 29/02/2016 15:35
  είναι πραγματικά άδικο για τους σάκους του μποξ, το να τους υποβιβάζουν έτσι άδικα...
  στο επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας
  απάντηση181
   
   
  "Σάκκος του μποξ" | 29/02/2016 09:49
  Οταν οι ξένοι δημοσιογράφοι πιέζουν ασφυκτικά, μέχρι δακρύων στη περίπτωση της Μ. Θάτσερ, στην Ελλάδα οι περισσότερες συνεντεύξεις είναι φιλικές κουβεντούλες ή στην καλύτερη περίπτωση τυφλή υποστήριξη των ομάδων που αντιστέκονται για τους δικούς τους λόγους, δεν είναι παράξενο που οι δημοσιογράφοι γίνανε ο σάκος του μποξ.
  Cynical
  απάντηση231