Η Γιοάνι Σάντσες είναι μια κουβανή μπλόγκερ που έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο και τιμήθηκε με σημαντικά διεθνή βραβεία για τη δημόσια κριτική που έχει ασκήσει στο καθεστώς των αδελφών Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο. Στις 21 Μαΐου η Σάντσες ίδρυσε την πρώτη ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα της Κούβας. Ονομάζεται «14ymedio», αναφορά τόσο στο έτος ίδρυσής της (2014) όσο και στο ότι η έδρα της είναι το διαμέρισμα της 38χρονης ακτιβίστριας, που βρίσκεται στον 14ο όροφο ενός κτιριακού συγκροτήματος στην Αβάνα.

«Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή μας, να πάμε δηλαδή κόντρα στην έντονη λογοκρισία που επιβάλλει το καθεστώς. Θα δοκιμάσουμε όμως να ακολουθήσουμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο»
τονίζει η μπλόγκερ ανακοινώνοντας το νέο εγχείρημά της. Και προσθέτει: «Ηδη είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες μια προσπάθεια του καθεστώτος να δαιμονοποιήσει, διαμέσου της προπαγάνδας του, την προσπάθειά μας. Πολλά στελέχη της εφημερίδας έχουν ήδη δεχτεί προειδοποιήσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους να μη συμμετάσχουν στο εκδοτικό αυτό εγχείρημα». Καταλήγοντας, σημειώνει με νόημα: «Ελπίζουμε η διαδικτυακή αυτή εφημερίδα να υποστηρίξει και να συντροφέψει τις απαραίτητες αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην Κούβα στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Η Σάντσες διευκρινίζει ότι η φιλοδοξία της δεν είναι μια έκδοση «αντικαστρική», αλλά ένα μέσο ενημέρωσης όπου θα παρουσιάζεται η αλήθεια για την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα των συμπατριωτών της. Οι επικριτές της λένε ότι δεν πρόκειται να έχει και μεγάλη επίδραση στο εσωτερικό της Κούβας, αφού πολύ λίγοι από τους Κουβανούς διαθέτουν σύνδεση με το Διαδίκτυο. Η εφημερίδα θα προχωρήσει στην πρώτη έκδοσή της με «ρεπορτάζ, ειδήσεις και ένα τετράδιο πολιτιστικών, πρακτικών και αθλητικών σελίδων» έγραψε την περασμένη Τρίτη στον λογαριασμό της στο Twitter.
Η Σάντσες γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική βοήθεια από τη Σοβιετική Ενωση είχε ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν οι Κουβανοί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ζωής. Ομως το 2002, απογοητευμένη από την κατάσταση που επικρατούσε στην Κούβα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, εγκατέλειψε τη χώρα και ταξίδεψε στην Ελβετία. Επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα μαζί με τον σύζυγό της, επίσης δημοσιογράφο Ρεϊνάλντο Εσκομπάρ, και άρχισε να ασχολείται ενεργά με τη δημοσιογραφία. Στην αρχή συμμετείχε στην ίδρυση του περιοδικού «Contodos», το οποίο συνεχίζει να κυκλοφορεί ως και σήμερα.
Εγινε ευρύτερα γνωστή όταν διαμέσου του προσωπικού της μπλογκ με τίτλο «Generation Y» (Γενιά Υψιλον), το οποίο η ίδια έχει χαρακτηρίσει ως «προσωπικό εξορκισμό, ένα είδος θεραπείας στην οποία έγραψα η ίδια τη συνταγή», άρχισε να ασκεί έντονη κριτική στα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα της. Η Σάντσες, η οποία παράλληλα συνεργάστηκε με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», κατηγορήθηκε ως «αμερικανόφιλη» από φιλοκυβερνητικές πηγές, όπως η ιστοσελίδα Cuba Encuentro.
Το 2009 έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επτά ερωτήσεις στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Λίγο καιρό αργότερα ο Ομπάμα απάντησε στις ερωτήσεις της, ενώ σημείωνε στην απάντησή του ότι το μπλογκ της Σάντσες «προσφέρει στον κόσμο ένα μοναδικό παράθυρο στην καθημερινή ζωή της Κούβας».
Τον Οκτώβριο του 2012 η Σάντσες συνελήφθη μαζί με τον σύζυγό της στο Μπαγιάμο, 750 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αβάνας. Το ζευγάρι, μαζί με άλλους ακτιβιστές, ήθελε να καλύψει τη δίκη του ισπανού πολιτικού Ανχελ Καρομέρο, ο οποίος κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο 26χρονος ηγέτης της Νεολαίας του ισπανικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος δικαζόταν με την κατηγορία ότι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, στις 22 Ιουλίου 2012, προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο 60χρονος κουβανός αντιφρονών Οσβάλντο Πάγια καθώς και ο επίσης Κουβανός 31χρονος Χάρολντ Κεπέρο. Η Σάντσες προσπάθησε να εμποδίσει την άδικη, κατά τη γνώμη της, δίκη του Ισπανού.
Η σύλληψη έγινε επειδή, όπως έγραψε η «Cuba Encuentro», «η Σάντσες είχε μεταβεί εκεί για να προκαλέσει και να στήσει ένα σόου για τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να διαταράξει τη διεξαγωγή της δίκης». Τελικά αφέθηκε ελεύθερη, ευχαριστώντας «όλους όσοι ύψωσαν τις φωνές τους και έστειλαν μηνύματα ώστε να μπορέσω να επιστρέψω στο σπίτι μου». «Μας άφησαν ελεύθερους έπειτα από 30 ώρες κράτησης. Εχω πολλά ανέκδοτα για να διηγηθώ» έγραψε στο Twitter η αντικαθεστωτική μπλόγκερ. Το 2008 το περιοδικό «Time» τη συμπεριέλαβε ανάμεσα στους «100 πιο σημαντικούς ανθρώπους» εκείνης της χρονιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ