από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η ΝΕΡΙΤ, το ανταποδοτικό τέλος και η αλήθεια

Απαντήσεις στην κριτική για το εγχείρημα δημιουργίας μιας νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Η ΝΕΡΙΤ, το ανταποδοτικό τέλος και η αλήθεια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το ανταποδοτικό τέλος για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση - τη ΝΕΡΙΤ. Παρά το ότι είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με το τέλος που πληρώναμε για την ΕΡΤ, υπήρξαν ερωτηματικά αλλά και κριτική τόσο για το ύψος και τον χρόνο που επιλέχθηκε η έναρξη της ισχύος του όσο και συνολικά για το εγχείρημα της δημιουργίας μιας νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θα προσπαθήσω να απαντήσω.

Κατ' αρχήν για τον χρόνο. Τα συνολικά έσοδα της ΝΕΡΙΤ - με «επίσημη» έναρξη τον Μάρτιο όπως έχει αποφασίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο - έχουν προϋπολογιστεί να είναι 190 περίπου εκατομμύρια. Αυτό αντιστοιχεί σε ανταποδοτικό τέλος 3 ευρώ για 12 μήνες ή 3,6 ευρώ για δέκα μήνες. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το ετήσιο κόστος για τον πολίτη θα είναι το ίδιο. Επιλέχθηκε η λύση των τριών ευρώ για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον επειδή στην πραγματικότητα το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ έχει ήδη αρχίσει σταδιακά να προβάλλεται και τις επόμενες εβδομάδες θα εμπλουτιστεί και άλλο με καινούργιες ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και αθλητικά που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της. Αν δεν έμπαινε το ανταποδοτικό θα βάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι ήδη ένα μέρος του κόστους του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ (π.χ. Champions League, Mundial κ.ά.) έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεύτερον επειδή το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ που θα ξεκινήσει να προβάλλεται μετά τον Μάρτιο έχει ήδη αρχίσει να παραγγέλνεται και κατά συνέπεια η ΝΕΡΙΤ έχει ανάγκη εσόδων για να κάνει τις παραγγελίες.

Τρίτον επειδή μέσα σε λίγες εβδομάδες προγραμματίζεται να ξεκινήσει το Τρίτο Πρόγραμμα αλλά και μια σειρά από τηλεοπτικές εκπομπές - νέες ή συνέχεια παλαιοτέρων, όπως το «Μένουμε Ελλάδα».

Τέταρτον επειδή αν έμπαινε ανταποδοτικό στα 3,6 ευρώ, το πιθανότερο είναι ότι θα παρέμενε σε αυτό το ύψος και το 2015 καθώς είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Τα 3 ευρώ αποτελούν μια μορφή αυτοπειθαρχίας για το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ.

Αλλά βέβαια τα τρία ευρώ - επισήμαναν πολλοί σχολιαστές - αντιστοιχούν σε έσοδα 190 σχεδόν εκατομμυρίων την ώρα που το κόστος της ΝΕΡΙΤ θα είναι 100 περίπου εκατομμύρια. Γιατί η ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να έχει πλεόνασμα 90 εκατομμυρίων ευρώ; Ο λόγος είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΔΕΚΟ οφείλουν να έχουν πλεόνασμα και να συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ωστόσο δεν είναι τόσο καινούργιο. Μια από τις κριτικές που ακούστηκαν όταν έκλεισε η ΕΡΤ είναι πώς ήταν κερδοφόρα. Γιατί και τότε συνεισέφερε το 25% των εσόδων της, κοντά 70 εκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό (στον ΛΑΓΗΕ). Στην πράξη λοιπόν το ίδιο θα ισχύσει και για τη ΝΕΡΙΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανταποδοτικό τέλος στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ενώ σε πολλές χώρες το τέλος συνοδεύεται και από επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που δεν θα ισχύει στην περίπτωση της ΝΕΡΙΤ. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή το κόστος της ΝΕΡΙΤ θα περιοριστεί στα 100 εκατομμύρια από τα 240 εκατομμύρια που κόστιζε η ΕΡΤ. Κι αυτό με τη διατήρηση δύο πανελλαδικών καναλιών, ενός δορυφορικού καναλιού, των βασικών  ραδιοσταθμών και των μουσικών συνόλων.

Ολη αυτή η κριτική βέβαια ξεκινά από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί η ΝΕΡΙΤ. Κι αν δεχθούμε ότι η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν είναι ζήτημα πυρηνικής φυσικής, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «γιατί αυτή η καθυστέρηση». Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι, ή αν θέλετε ιδιαιτερότητες.

Ο πρώτος είναι ότι η ΝΕΡΙΤ συγκροτείται με βάση έναν νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Εναν νόμο που εγγυάται την αυτονομία της από κυβερνητικές αποφάσεις - και είναι σημαντικό ότι η EBU τον χαρακτήρισε μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη. Εναν νόμο ωστόσο που προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του νέου φορέα. Ετσι ενώ το υπουργείο είχε έτοιμες τις προτάσεις του για την συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου - του οργάνου που θα εποπτεύει τη ΝΕΡΙΤ χωρίς να μπορεί πλέον να παρέμβει η κυβέρνηση - από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι το ΔΣ επιλέχθηκε με ανοικτή προκήρυξη από το Εποπτικό Συμβούλιο και όχι από την κυβέρνηση

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ΝΕΡΙΤ ιδρύεται με διαδικασίες ΔΕΚΟ. Ετσι χρειάστηκε από τον Νοέμβριο ως σήμερα - για την ακρίβεια ως την Παρασκευή - να περάσει έναν γραφειοκρατικό μαραθώνιο προκειμένου να της  δοθεί επιτέλους η άδεια από την κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις. Να πάει δηλαδή στο ΑΣΕΠ - γιατί ως ΔΕΚΟ δεν κάνει προσλήψεις αλλιώς -, το οποίο ως γνωστόν έχει διαδικασίες που κρατάνε τρεις με τέσσερις μήνες! Αυτό, να ιδρυθεί δηλαδή η νέα εταιρεία, επιτεύχθηκε μέσα σε δύο (…μόνο) μήνες με προσωπικές συχνά παρεμβάσεις υπουργών για να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν η γραφειοκρατία. Ενδιαμέσως το Διοικητικό Συμβούλιο έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα θέατρο παραλόγου. Για παράδειγμα, ένας φορέας για να κάνει προσλήψεις πρέπει να έχει προϋπολογισμό. Πώς μπορεί όμως ένα Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό να συντάξει προϋπολογισμό; Μαζί έπρεπε να λυθούν μια σειρά από πρωτόγνωρα νομικά προβλήματα, π.χ. για την παραγγελία προγράμματος από έναν φορέα, τη «Δημόσια Τηλεόραση», για λογαριασμό ενός άλλου, τη ΝΕΡΙΤ.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί όχι απλώς η δημιουργία ενός νέου φορέα από το μηδέν αλλά η μετάβαση από έναν φορέα, τη ΔΤ, σε έναν άλλον, τη ΝΕΡΙΤ, χωρίς να διακοπεί η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος. Κι αυτό παρά το ότι ένα μέρος του προσωπικού (όσοι προσλήφθηκαν το καλοκαίρι) θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλους (όσοι θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ). Με άλλα λόγια το νέο προσωπικό θα πρέπει από την πρώτη ημέρα να είναι σε θέση να λειτουργήσει τη ΝΕΡΙΤ, ουσιαστικά χωρίς χρόνο προσαρμογής ούτε καν στις τεχνικές της λειτουργίες.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας ή ανοικτής πολεμικής όπου ακόμα και τα προφανή δεν γίνονται αποδεκτά. Για παράδειγμα το νέο ΔΣ προχώρησε στην προκήρυξη 11 θέσεων διευθυντών όπως προβλέπει ο νόμος των ΔΕΚΟ. Πώς αλλιώς μπορεί να φτιαχτεί ένας νέος φορέας αν δεν αρχίσει να συμπληρώνεται η πυραμίδα από πάνω προς τα κάτω; Ε λοιπόν κι αυτό θεωρήθηκε «φωτογραφικό».

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί θα είναι αυτό καθαυτό το πρόγραμμα που θα προβάλλει η νέα τηλεόραση Το αν θα ανταποκρίνεται δηλαδή στην ποιότητα και στην αμεροληψία που θέλουμε από έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Δεν θέλω να δημιουργήσω ψεύτικες προσδοκίες. Σε τελευταία ανάλυση ένα μέσο ενημέρωσης είναι κατ' εξοχήν οι άνθρωποί του κι αυτή τη στιγμή η ΝΕΡΙΤ δεν έχει ακόμα προσλάβει ούτε έναν δημοσιογράφο ή τεχνικό. Ετσι για να βγει τον Μάρτιο στον αέρα, τα στελέχη της θα πρέπει να δουλέψουν μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες - χρονικά και πολιτικά. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι αν τους δοθούν τα περιθώρια τότε μπορούμε να αποκτήσουμε την τηλεόραση που όλοι θέλουμε.

ΥΓ.: Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει προκύψει ένα θέμα με τις αποζημιώσεις όσων εργαζομένων μονιμοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις Παυλόπουλου. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποζημιωθούν για όσα χρόνια είχαν αναγνωριστεί στις συμβάσεις τους. Παρά το ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τα συνδικάτα η δέσμευση αυτή τηρήθηκε. Για τη συντριπτική πλειονότητα σήμαινε αποζημίωση για απασχόληση από το 2006 και μετά. Ειδικά στους δημοσιογράφους - περίπου 500 από τους 1.600 που μονιμοποιήθηκαν τότε - είχε αναγνωριστεί το σύνολο της προϋπηρεσίας τους και εκτός ΕΡΤ, μόνο όμως μισθολογικά και βαθμολογικά. Οχι για λόγους αποζημίωσης όπως ρητά προβλέπεται σε άλλες συμβάσεις φορέων του Δημοσίου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά; Να αποζημιωθούν και για χρόνια εργασίας εκτός ΕΡΤ; Κατόπιν αυτού οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου των Οικονομικών θεωρούν ότι δεν μπορεί να καταβληθούν αποζημιώσεις για πέραν του 2006 εργασία. Αλλωστε κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, με άλλους δημοσιογράφους να έχουν μονιμοποιηθεί έχοντας ενδεχομένως μόνιμη και συνεχή απασχόληση και άλλους έχοντας για παράδειγμα απλώς μια εκπομπή στο ραδιόφωνο. Με τα σημερινά δεδομένα τη λύση μπορεί να τη δώσουν μόνο τα δικαστήρια. Το ίδιο προφανώς υποστηρίζουν και οι δημοσιογραφικές ενώσεις που παρά τις κρούσεις που τους έχουν γίνει, έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα να θέσουν επίσημα το θέμα και περιορίζονται απλώς σε υποκριτικές θρηνωδίες.Media περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΑΡ: Eρώτηση βουλευτών για το ανταποδοτικό υπέρ της ΝΕΡΙΤ 
ΑΣΕΠ: Οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων στη ΝΕΡΙΤ 
ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ: Κόλαφος η επιστολή της EBU στον Σαμαρά για τη ΝΕΡΙΤ 
 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο κ. Καψής και τα Μαθηματικά | 11/01/2014 08:56
  Ωραίο το επιχείρημα και μπορεί εύκολα να προκαλέσει εντυπώσεις. Χρειάζεται όμως μία προσεκτικότερη ανάγνωση: 1. Πολύ ωραία αυτή η μειωση του ανταποδοτικού τέλους για τη ΝΕΡΙΤ (σε σχέση με αυτό για την ΕΡΤ) κατά 30%. Ναι, αλλά με 75% λιγότερο προσωπικό (σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει σχετικά με το οργανόγραμμα της ΝΕΡΙΤ), θα έχει μόνιμο προσωπικό γύρω στα 600 άτομα. 2. Η συνεισφορά της ΝΕΡΙΤ στον κρατικό προϋπολογισμό: Η ΕΡΤ συνεισέφερε το 25% των εασόδων της - Η ΝΕΡΙΤ θα συνεισφέρει το 47% των εσόδων της. Δηλαδή, σχεδόν τα μισά από αυτά που θα πληρώνουμε για έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα τα υφαρπάζει το κράτος για να βουλώνει άλλες τρύπες. Απλά μαθηματικά κ.Καψή.
  Τρίτος άνθρωπος
  απάντηση50
   
   
  ΑΙΔΩΣ | 09/01/2014 18:35
  ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ι''ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΕΣ'' ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΛΛΩΝ ΓΚΟΜΕΝΕΣ, ΚΟΛΛΗΤΟΙ κ.α. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ. 2954 ΘΎΜΑΤΑ ΜΟΝΟ. Η ΔΤ ΚΑΙ Η ΝΕΡΙΤ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ! ΑΙΔΩΣ, ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ; ΟΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ, ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ..
  Ρ.Ε.
  απάντηση20
   
   
  Χαλάλι! | 08/01/2014 23:02
  Στις 6 το πρωί δημοσιεύτηκε το άρθρο, ε; Ε, χαλάλι οι υπερωρίες!
  Αμαρτωλός
  απάντηση92
   
   
  3 ευρώ για 12 μήνες; | 08/01/2014 22:59
  Δηλαδή 6 ευρώ στον κάθε δίμηνο λογαριασμό; Τι μας λες κ. Καψή;
  GPS
  απάντηση102
   
   
  Πέτυχε το στόχο η κυβέρνηση | 08/01/2014 22:54
  Η Κυβέρνηση πέτυχε το στοίχημα, μιας νέας δημόσιας τηλεόρασης, μετά τις καταλήψεις από πρώην υπαλλήλους, την πολιτική συνδρομή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μάζι και το όλον ΠΑΣΟΚ, στους καταληψίες. Πέτυχε γιατί ο κ. Παντελής Καψής και ήξερε τη δουλειά της τηλεόρασης, και διάβασε/πρακολουθούσε τους διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ίδιος έχει ποιότητα ευθύνης, είναι συνεπής, είναι δημοσιογράφος που ξέρει δημοσιογραφία και τη σημαίνει "είμαι δημοσιογράφος, ο δημοσιογραφος έχει ευθύνες". Από την ημέρα που έφυγαν από το Μέγαρο της πρώην ΕΡΤ, δεν πέρασαν ήμερες πολλές και όμως σήμερα ημέρα προεδρίας της Ελλάδος για για την Ευρωπαϊκή Ένωση είδα μια νέα τηλεόραση μια νέα άποψοξη, θεμα.
  Ευάγγελος Ιω. Λαζαρίδης
  απάντηση516
   
   
  Γιατί η ΝΕΡΙΤ ιδρύεται με διαδικασίες ΔΕΚΟ? | 08/01/2014 18:55
  Επιτέλους πότε θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ρεμπεσκέδες που μονιμοποίησε ο Παυλόπουλος και ο κάθε Παυλόπουλος. Και σήμερα τα ίδια κ. Καψή? Γιατί πρέπει να λειτουργήσει ο νέος φορέας σαν ΔΕΚΟ? Για να έχουν και πλάι τα προνόμια του δημοσίου και να μπορούν μελλοντικά να διεκδικήσουν και πλάι υπέρογκες αποζημιώσεις? Πότε θα τελειώσουμε από αυτά?Πως θα απολύεις αυτούς που πιθανά δεν θα σου κάνουν την δουλεία σου? Δίνοντας χρυσές εθελούσιες σαν της Ολυμπιακής κλπ. Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι εκτός του κράτους αύριο - μεθαύριο θα χρεοκοπήσει και ο ιδιωτικός τομέας και τότε να δούμε ποιος θα πληρώσει αυτούς που τώρα προσλαμβάνετε?
  Χ.Σ.
  απάντηση811
   
   
  Θέλουμε δημόσια τηλεόραση! | 08/01/2014 18:51
  Διαβάζει κανείς τα σχόλια και τρομάζει. Είναι δυνατόν οι Έλληνες να μην θέλουν δημόσια ραδιοτηλεόραση, που εγγυάται, τουλάχιστον, ότι δεν θα τους προσβάλλει αισθητικά, δεν θα τους τυφλώνει πολιτισμικά, δεν θα τους αποχαυνώνει; Το αν είναι "φερέφωνο" της εκάστοτε κυβέρνησης είναι εντελώς αυθαίρετο, όταν οι ειδήσεις της άλλοτε ΕΡΤ (γιατί γι' αυτές μιλάμε) ήταν κατά τεκμήριο οι σοβαρότερες. Αν δεν ήταν αντικειμενικές, άλλωστε, ήταν ξεκάθαρο τι υποστήριζαν - ενώ τα ιδιωτικά κανάλια είναι σαφές ότι προασπίζονται οικονομικά και μόνον συμφέροντα των αφεντικών τους...Θέλουμε λοιπόν δημόσια τηλεόραση, αλλά θέλουμε να μας σέβεται, να παρέχει ποιότητα, να ανεβάζει το επίπεδο.
  M.Blyssidou
  απάντηση175
   
   
  Διαφάνεια αξιολόγησης, αξιοκρατίας, ισότιμη μεταχείρησης; | 08/01/2014 17:46
  Σε συνέχεια της ενημέρωσης πουκάνει ο κ. υπουργός θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα: 1.προσλήφθηκε κόσμος (π΄σνω από 10) εκτός λίστας και γιατί; 2.γιατί δεν αναρτήθηκαν οι λίστες πρόσληψης μετά τις ενστάσεις; 3.γιατί υπήρξε ρατσιστική μεταχείρηση σε άτομα που διέπονται από ν.1648; 4.γιατί ήταν μπερδεμένη η λίστα και σε αναντισοιχία ονόματα-πρόσόντα; 5.γιατί δεν τηρήθηκε η πολιτική συμφωνία; 6.γιατί το προσωπικό έχει άνιση μεταχείρηση στις αμοιβές του; υπάρχουν άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αμείβονται περισσότερο από άτομα ανωτάτης εκπαίδευσης με μεταπτυχιακά; Θα παρακαλούσα τα στοιχεία να δίνονταν αναλυτικά. που είναι η διαφάνεια αξιολόγησης, αξιοκρατίας, ισότιμη μεταχείρησης; ΚΡΙΜΑ!
  EP
  απάντηση225
   
   
  Ενα από τα επιχειρήματά σας.. | 08/01/2014 15:59
  ...για την "κακή" ΕΡΤ ήταν το αναταποδοτικό τέλος. Ειχατε φτασει σε σημείο να ξιφουλκείται με όλους γι' αυτό. Τωρα μας λέτε ότι : "Στην πράξη λοιπόν το ίδιο θα ισχύσει και για τη ΝΕΡΙΤ". Αλήθεια; και το επιχείρημά σας; Λέτε ότι τα χρήματα θα επιβάρυναν τον κρατικό προυπολογισμό και αποφασδίσατε να επιβαρύνετε ολόκληρο τον ελληνικό λαό; μας ρωτήσατε αν αποδεχόμαστε το νεο σχήμα της ΝΕΡΙΤ τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει πανελλήνια εμβέλεια; αν δεν ήταν καλά τα πραγματα στην ΕΡΤ που δεν ήταν με ευθυνη των κομμάτων που κυβέρνησαν, θα έπρεπε να τα διορθώσετε και όχι να βάλετε λουκέτο στην ΕΡΤ και να δημιουργήσετε ένα κανάλι αμιγώς κυβερνητικό. Σύντομα έρχεταιι η ώρα και η ΕΡΤ θα εκπέμψει ξανά.
  Θ.Σ.
  απάντηση2429
   
   
  Foros | 08/01/2014 15:56
  Εγω παντως θα πληρωνα ευχαριστως αλλα τοσα προκειμενου να σταματησουν τα ιδιωτικα να μεταδιδουν Τουρκικες σειρες. Κατι σαν φορος. Δεν θελετε Τουρκικα? Πληρωστε. Πληρωνουμε οσο οσο.
  Tassos
  απάντηση2616
   
   
   
  Ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα | 08/01/2014 15:29
  Πειστικές οι εξηγήσεις του κ. Καψή, αλλά δύο σημεία θα σχολιάσω: Αργεί η ΝΕΡΙΤ γιατί αντιμετώπισε "γραφειοκρατικό μαραθώνιο". Σκεφτήτε τί τραβούν οι πολίτες για να στήσουν επιχείρηση. Αρα, επί τέλους, απλούστευση της διαδικασίας. Δεύτερον, το παράδειγμα συνέχισης προγραμμάτων σαν το "Μένουμε Ελλάδα" το θεωρώ ατυχές. Αν κάνουμε Δ.Τ. για προγραμματάκια, δεν μου λείπει. Θα περίμενα να ακούσω κάτι σαν "Ανιχνεύσεις" ή "Στα Ακρα". Οσο για κείνους που γκρινιάζουν γιατί πληρώνουν το τέλος αναγκαστικά, έτσι είναι η κοινωνία, το ένα χέρι νίβει το άλλο. Κι εγώ πληρώνω φόρο για συντήρηση γηπέδων ή σχολείων ή κέντρων απεξάρτησης χωρίς να βλέπω ποδόσφαιρο ή να έχω παιδιά ή να φουμάρω. Δεν γίνεται αλλιώς.
  Βίκυ
  απάντηση327
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ερώτημα προς τον Υπουργό κ. Παντελή Καψή. | 08/01/2014 15:10
  Δεν θα αναφερθώ στο κυρίως κείμενο του άρθρου, όπου ο ερωτών κ. Υπουργός θέτει ερωτήματα και απαντά στον εαυτό του. Πρωτόγνωρο κι αυτό, αλλά πολλά έχουμε να δούμε ακόμα στην ταλαίπωρη χώρα μας. Θα σταθώ στο ΥΓ του άρθρου, για να ρωτήσω τον Κύριο Υπουργό για ένα θέμα που αφήνει τελείως έωλο. Στους δημοσιογράφους, κ. Υπουργέ, που μονιμοποιήθηκαν με το νόμο Παυλόπουλου και με αγωγές τους διεκδικούν αποζημιώσεις (παχυλές υποθέτω), καθώς και στους άλλους συναδέλφους τους που δικαιώθηκαν εξωδίκως αντιστοίχων αποζημιώσεων λόγω διακοπής της εργασιακής τους σχέσης με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θα δοθεί δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού για τη ΝΕΡΙΤ μέσω του ΑΣΕΠ; Απαντήστε μας Κύριε Υπουργέ, παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία σχετικά με το ύψος της μεγαλύτερης και της μικρότερης αποζημίωσης που καταβλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στους συναδέλφους σας λόγω της διακοπής της εργασιακής τους σχέσης με την ΕΡΤ. Δεν θεωρείτε υποχρέωσή σας να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό για το τι και ποιους πληρώνει;
  Φορολογούμενος Έλλην Πολίτης
  απάντηση271
   
   
  Ντροπή!!! | 08/01/2014 14:38
  Είτε ΔΤ, είτε ΝΕΡΙΤ, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Κάκιστο παραγόμενο αποτέλεσμα, αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων στον μεγαλύτερο βαθμό και βόλεμα ημετέρων σε μία, υποτίθεται, μετά εποχής "διεφθαρμένης" ΕΡΤ. Επιπλέον, συνεχή καταστρατήγηση του Συντάγματος και των εργατικών Νόμων για τη λειτουργία του νέου φορέα και των εργαζομένων που πετάχτηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο, με προκλητική λασπολογία από τους κυβερνώντες. Ντροπή για αυτούς που ορίζουν τις ζωές μας, ντροπή για εκείνους που ακόμη πιστεύουν ότι τα πολιτικά ανδρείκελα θα δώσουν πίσω τα όνειρά μας. Η ΕΡΤ μετά την 11η Ιουνίου, είναι το πιο υγιές κομμάτι της. Αυτό κρατήστε και μόνο αυτό.
  Κωνσταντίνα
  απάντηση2632
   
   
   
  η ΝΕΡΙΤ να είναι καλύτερη της ΕΡΤ | 08/01/2014 12:23
  Μου κάνει εντύπωση που πολλοί λένε ότι δεν θέλουν καν να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση σε λογική "πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι". Η υπαρξη της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι επιβεβλημένη όπως παντού στην Ευρώπη. Το ότι το ανταποδοτικό είναι μικρότερο από της ΕΡΤ είναι θετικό και οι απαντήσεις του Καψή σε μεγάλο βαθμό πειστικές. Το θέμα είναι η ΝΕΡΙΤ να είναι σημαντικά καλύτερη από την ΕΡΤ. Αυτό πρέπει να ζητάμε.
  Stefanos
  απάντηση4326
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΜΜΕ - ΣΑΜΑΡΙΣΤΑΝ- ΚΑΘΑΡΣΗ | 08/01/2014 12:03
  Η ανεξάρτητη ΝΕΡΙΤ θα λειτουργεί σε ασφυκτικά πολιτικά πλαίσια, παραδέκτηκε ο γιός του πατέρα του,χρονίως συνυπεύθυνοι για τα ΜΜΕ στη χώρα. Με τον λαό να πληρώνει ξανά και ξανά για την κυβερνητική προπαγάνδα, θέλοντας και μή... Στο Σαμαριστάν σήμερα, βγαίνουν στη φόρα σκόπιμα, πταίσματα των πολιτικών ηγετών μας στην απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης της Εθνικής Προδοσίας που συντελείται.Στο χώρο της εξημέρωσης,που χρόνια στήριζε,εξυπηρετούσε και προπαγάνδιζε τις κρατικές λαμογιές έχει συμφωνηθεί η πλήρης σιωπή. Η πλήρης κάλυψη.Ούτε το παραμικρό, μη και εκτροχιαστεί η ενημέρωση. Ετσι νομίζετε οτι θα τη βγάλετε κύριοι. ΛΑΘΟΣ. Η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει από εσάς,γιατί εσείς κρύβετε τις ανομίες...
  METANAΣΤΗΣ
  απάντηση2734
   
   
  Διαφημίσεις | 08/01/2014 11:33
  Για όσους αναρωτιούνται γιατί τα κρατικά μέσα έχουν λίγη διαφήμιση, καλο ειναι να γνωρίζουν οτι οι διαφημιστικές εταιρείες την μοιράζουν ανάλογα με τις επιστροφές που παίρνουν- χρήματα δηλαδή που επιστρέφονται ως εκπτώσεις στην τιμη της διςφημιςης και αποτελούν κέρδη για τις εταιρείες. Τα ιδιωτικά μέσα ειναι απλόχερα. Η κρατική τηλεόραση όμως είναι υποχρεωμένη να τηρεί τον νόμο, δίνει μικρές - τις νομιμες- επιστροφές και γι αυτό δεν τις δίνουν διαφημίσεις.
  Μαυρος.
  απάντηση294
   
   
  Ελεος....Δεν θέλωωωωω | 08/01/2014 10:43
  Κύριε αν είχαμε Δημοκρατία σε αυτήν την χώρα που την καταντήσατε οι ίδιοι και οι ιδιοι .. ελλάδα (με μικρό ε) τότε θα είχαμε το ...δικαίωμα να ΜΗΝ θέλουμε δημόσια τηλεόραση ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ !! οπως σε άλλες Ευρωπαικές Χώρες!! Απλά θέλετε επιβολή ενός ακόμη χώρου που ΕΓΩ θα πληρώνω για να δίνεται ΕΣΕΙΣ παχυλούς μισθούς σε κάποιους....Μια απο τα ίδια...είστε ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ
  Δημοκρατία και όχι κόλπα...
  απάντηση2449
   
   
  Πρόγραμμα προπαγάνδας | 08/01/2014 10:33
  Νιώθω τελείως ηλίθιος να πληρώνω για πρόγραμμα κυβερνητικής προπαγάνδας, χωρίς ούτε ένα φύλλο συκής αντικειμενικότητας. Τα επιχειρήματα του Παντελή Καψή είναι απαράδεκτα, θα πληρώσουμε για να παραγγείλουν προγράμματα...Φθάνουν πια τα χαράτσια!
  Γιάννης Α.
  απάντηση5335
   
   
  Αισχος | 08/01/2014 10:28
  Εσοδα απο διαφημισεις δεν εχει η ΔΤ? Τα αλλα καναλια πως ζουνε? Μονο το χερι τους στην τσεπη μας βλεπουν.
  Μανος
  απάντηση4019