Εν όψει «βίαιων» εξελίξεων είναι η ΕΡΤ, αφού αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον της. Τα σενάρια που διαρρέουν κάνουν λόγο ακόμα και για ακραία μέτρα όπως το κλείσιμο της εταιρείας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η απόλυση όλων των υπαλλήλων και η επαναπρόσληψη ορισμένων εξ αυτών στην νέα ΕΡΤ, που θα ανοίξει εκ νέου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Εδώ και καιρό οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ δίνουν και παίρνουν, όμως τίποτε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια έχουν φουντώσει, η ομάδα των Φιλανδών τεχνοκρατών που έχουν επιφορτισθεί από την τρόικα με την «εξυγίανση» της ΕΡΤ ζητάει δραστικές αλλαγές στο οργανόγραμμα και συρρίκνωση όλων των υπηρεσιών της ΕΡΤ και κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πληροφορίες για άμεσο «λουκέτο».

Οι εργαζόμενοι στο ραδιομέγαρο έχουν «παγώσει» και η διοίκηση είναι εντελώς απούσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Γκίκας Μάναλης δεν συνεργάζεται και δεν ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη, συσκέπτεται μόνο με τέσσερις στενούς συνεργάτες του και αναχωρεί από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. λίγο μετά την έναρξή τους επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μάναλης συμπεριφέρεται απόμακρα στα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα των σεναρίων που κυκλοφορούν για την ΕΡΤ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν άλλα μέλη του ΔΣ παραπονέθηκαν σε κυβερνητικά στελέχη για την συμπεριφορά του κ. Μάναλη, πήραν την απάντηση «αφήστε τον γιατί έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει». Το ΒΗΜΑ επικοινώνησε εδώ και αρκετές ημέρες με το γραφείο το κ. Μάναλη, αλλά δεν στάθηκε ικανό να μιλήσουμε μαζί του.

Χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου, το βράδυ κυκλοφορούσε πολύ έντονα η φήμη ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επρόκειτο να ανακοινώσει τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΤ. Ακόμα και αν τα δύο κόμματα – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ – δεν συμφωνούν με την προοπτική αυτή, εν τούτοις ουδείς αμφισβητεί ότι η ΕΡΤ, χάρη στις ρωμαλέες προσπάθειες πολιτικών, διοίκησης και εργαζόμενων έχει καταντήσει μια εταιρεία «που δεν πρόκειται να την κλάψει κανείς».

Πάντως σύμφωνα τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παν. Καλφαγιάννη, ακόμα και ο αρμόδιος για την ΕΡΤ κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δηλώνει «άγνοια» για τα σενάρια και τονίζει ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τις επόμενες ώρες να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εξουσιοδοτεί υπουργούς για συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων.


Αντιδράσεις των εργαζόμενων της ΕΡΤ για «λουκέτο»

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση βρίσκονται σε αναβρασμό από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος απολύσεων στις ΔΕΚΟ και επιβεβαιώνονται τα σενάρια για «αιφνίδιο λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Η συνέλευση αποφάσισε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στο κτίριο της Αγ. Παρασκευής και να περιφρουρήσουν την ροή του προγράμματος. Καλούν επίσης τους πολίτες, τους φορείς και τα κόμματα να στηρίξουν τον αγώνα τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε μια συνέλευση, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, δημοσιογράφοι αλλά και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους απέναντι στη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία «φωτογραφίζεται» η ΕΡΤ, αλλά και την αποφασιστικότητα τους όσον αφορά στην υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, με 24ωρη παρουσία τους στο Ραδιομέγαρο.
Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Δ. Τρίμης χαρακτήρισε το νομοθέτημα «πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης εκτός κοινοβουλίου και διαβούλευσης» ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις των εργαζομένων.
«Θα είμαστε εδώ. Δεν θα την δώσουμε την ΕΡΤ» είπε ο κ. Τρίμης και προειδοποίησε ενάντια στη χρήση κατασταλτικών μέτρων.

Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

«Ηενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει :

«Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Οι κίνδυνοι να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση το νομοθετικό τερατούργημα πρέπει να βρουν τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους».


Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα

εδάφια ως εξής:

«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος,

αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ