Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων HYPERLINK «http://www.ert-archives.gr/ , www.ert-archives.gr και HYPERLINK http://www.ert.gr/, www.ert.gr, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή «Η δε πόλις ελάλησεν», με τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ –ΚΑΒΑΦΗΣ», παραγωγής 1989.
Η κάμερα ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια, επιχειρώντας να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα της πόλης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Κωνσταντίνου Καβάφη, του ποιητή που την ύμνησε μέσα από το έργο του.Την περιήγηση στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια συνοδεύει η ανάγνωση ποιημάτων του μεγάλου Αλεξανδρινού, όπως «Η Πόλις», «Θάλασσα του πρωινού», «Κάτω απ’ το σπίτι», «Μακρυά», «Επέστρεφε», «Στην εκκλησία», «Θερμοπύλες», «Αλεξανδρινοί βασιλείς», «Ιωνικόν», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Τείχη», «Στου καφενείου την είσοδο», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον». Ποιήματα του Καβάφη διαβάζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γρηγόρης Βαλτινός, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και ο μελετητής του καβαφικού έργου Γ.Π. Σαββίδης.
Σημειώνεται ότι το 2013 έχει οριστεί ως Έτος Καβάφη από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.