Ο Δημήτρης Καμπουράκης μαζί με τον Γιώργο Οικονομέα δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό η εκπομπή τους καταφέρνει να σημειώνει εντυπωσιακά ποσοστά τηλεθέασης. Σήμερα μιλάει αποκλειστικά στο Βήμα Οnline για το μέλλον της ενημέρωσης, τον ανταγωνισμό της πρωινής ζώνης και τη μεγάλη του αγάπη, το γράψιμο.

Η πληθώρα των ριάλιτι έχει υποσκελίσει τις ενημερωτικές εκπομπές. Αισθάνεστε ότι νικήθηκε η ενημέρωση;

«Μεγάλες κουβέντες. Είναι δυνατόν ποτέ να νικηθεί ολοκληρωτικά η ενημέρωση; Απλώς διαχωρίζεται η lifestyle ήρα από το ενημερωτικό σιτάρι. Η ελληνική τηλεόραση ενηλικιώνεται, δυστυχώς όχι σταδιακά και ως αποτέλεσμα ωριμότητας, αλλά βίαια λόγω της κρίσης».

Η επιτυχία του «Κάτι ψήνεται» όσον αφορά στην τηλεθέαση απέναντι από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων σας ανησυχεί;

«Με ανησυχεί, αλλά όχι για το μέλλον των δελτίων ειδήσεων. Αυτά θα υπάρχουν πάντα. Με ανησυχεί το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Προμηνύει κακά πράγματα για την κοινωνία μας».

Καθημερινά «παίζετε» ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη θέση. Έχετε καταλάβει τι θέλει ο τηλεθεατής του 7-10 και του το δίνετε; Και τι είναι αυτό που θέλει τελικά;

«Στην εκπομπή παίζουμε αυτά που θεωρούμε εμείς ειδήσεις και αυτά που ξέρουμε ότι καίνε τον κόσμο. Απλή δημοσιογραφική λογική είναι, που πατά πάνω σε κάποιες στοιχειώδεις αρχές. Ενημερώνουμε χωρίς να κρύβουμε, χωρίς να ωραιοποιούμε, χωρίς να πανικοβάλουμε».

Συζητιέται ότι στο «Κοινωνία ώρα Mega» έχετε συμφωνήσει από πριν ποιος θα παίξει τον κακό,

τον καλό, τον ωραίο, τον συντηρητικό κ.λ.π. Αληθεύει;

«Ειλικρινά πιστεύετε ότι είναι δυνατόν ο Οικονομέας και ο Καμπουράκης να κάτσουν και να μοιράσουν ρόλους; Αν είναι δυνατόν! Όπως μας έρθει αντιδρούμε, ανάλογα με τη στιγμή, το θέμα και τη διάθεση μας».

Τι δεν έχετε κάνει ακόμη στην τηλεόραση; Η ψυχαγωγία είναι στα σχέδιά σας; Αισθάνεστε ότι σας κυνηγάει (και εσείς την αποφεύγετε) ή τη σκέφτεστε θετικά;

«Με κυνηγά ο μύθος ότι μπορώ να κάνω ψυχαγωγία. Ειλικρινά δεν ξέρω από που προέκυψε. Σας λέω λοιπόν ότι δεν έχω κανένα σχέδιο ή βλέψη τέτοιου είδους. Δημοσιογράφος είμαι, απ’ αυτό θα πάρω σύνταξη αν προλάβω».

Από τη μία έχετε «βήμα» από την εκπομπή σας και το χρησιμοποιείτε 3 ώρες καθημερινά και από την άλλη έχετε γράψει αρκετά βιβλία τα τελευταία χρόνια. Ποια ανάγκη σας λοιπόν εξυπηρετεί το γράψιμο;

«Χωρίς να θέλω να απαξιώσω ή να υποβαθμίσω την τηλεόραση από την οποία ζω, γράφω διότι αναζητώ στα βιβλία και στα κείμενα, το μέρος της αξιοπρέπειας μου που από τη φύση της η τηλεόραση κρύβει».

Τι λέει για τους «απέναντι»

Γιώργος Παπαδάκης

«Ο υπεραιωνόβιος της πρωινής ζώνης. Δεν συμφωνώ σε πολλά με το μοντέλο του, υποκλίνομαι πάντως στην ιστορία και τις επιτυχίες του».

Γιώργος Αυτιάς

«Έχει πάθος με τη δουλειά, αλλά έχει λίγο μονόχνοτη θεματολογία. Δεν είναι μόνο οικονομικά και συντάξεις αυτή η ζωή».

Κώστας Αρβανίτης – Μαριλένα Κατσίμη

«Μια χαρά είναι οι συνάδελφοι. Θέλουν όμως χρόνο. Η πρωινή ζώνη είναι κατ’ εξοχήν θέμα συνήθειας».

Βασίλης Λυριτζής – Δημήτρης Οικονόμου

«Εξαιρετικό ενημερωτικό ζευγάρι. Απλώς το κανάλι τους είναι στην άκρη της μπάντας…»

Σπύρος Λάμπρου – Ελενα Παπαβασιλείου

«Δεν τα έχω δει τα παιδιά, παρά μόνο αποσπασματικά. Χαριτωμένοι μου φαίνονται».

Ελεονώρα Μελέτη;

«Κουκλάρα. Ειδικά όταν φορά εκείνα τα σκούρα δερμάτινα».