Ο ήλιος και η θάλασσα λυτρώνουν από την κούραση, την ένταση, δίνουν αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας. Η παρατεταμένη έκθεση στα στοιχεία της φύσης έχει όμως και τις συνέπειες της, ιδίως στην επιδερμίδα και τα μαλλιά : ξεφλούδισμα, αφυδάτωση. Χρειάζεται ειδική φροντίδα ώστε να διατηρηθεί η υγιής όψη και να μην προκληθούν μόνιμα προβλήματα, όπως γραμμές και λεπτές ρυτίδες ή κοκκινίλες_ ειδικά στα σημεία όπου πέφτουν κάθετα οι ακτίνες του ήλιου, όπως τους ώμους και την πλάτη. Στο τριχωτό της κεφαλής, ο ήλιος διασπά τις φυσικές χρωστικές ουσίες της τρίχας, τα μαλλιά γίνονται πιο ευάλωτα, θαμπώνουν ξεθωριάζουν, τραχιά στην υφή, και ενίοτε σπάνε, δίδοντας ταλαιπωρημένη όψη. Τη λύση χαρίζει η συστηματική περιποίηση, με προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά και φυσικές συνταγές.

Σώμα

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε πετσέτα μετά το μπάνιο σας στη θάλασσα, να μην αφήνετε δηλαδή το θαλασσινό νερό να στεγνώνει πάνω σας. Ιδανικό θεωρείται το ντους με νερό. Τα προϊόντα after sun γνωστών εταιρειών καλλυντικών δρουν καταπραϋντικά, μπορείτε όμως αν θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι, μείγμα που θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα καύσου, και θα προλάβει το κοκκίνισμα. Ενδείκνυνται ως συστατικά το γερμανικό χαμομήλι, η αλόη, και σαφώς το γιαούρτι.

Φυσική συνταγή

Ρίξτε σε μπολ 1 κρόκο αυγού, 1 κουταλάκι μέλι, 2 σταγόνες αμυγδαλέλαιο και ανακατέψτε καλά για 2-3 λεπτά. Απλώστε το μείγμα σε όλο το σώμα ή μόνο στα αφυδατωμένα σημεία του και αφήστε το 10-15 λεπτά. Ξεπλυθείτε καλά. Η μάσκα δεν έχει ευχάριστη μυρωδιά, αλλά κάνει θαύματα!

Πρόσωπο

Η μέντα δροσίζει και καταπραϋνει, το τριαντάφυλλο και η καλέντουλα αναπλάθουν, ενυδατώνουν και ανανεώνουν. Χρησιμοποιείστε προϊόντα που τα εμπεριέχουν, και παράλληλα αποφύγετε ισχυρά καθαριστικά προϊόντα, που θα ξηράνουν περισσότερο το πρόσωπό σας. Μπορείτε για λόγους πρόληψης να ενισχύσετε την ενυδάτωσή σας, με κρέμα πλούσιας υφής ή serum.

Φυσική συνταγή

Ανακατέψτε 1 κουταλάκι μαγιά μπίρας σε σκόνη με 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι κρέμα γάλακτος και 1/2 κουταλάκι λάδι χοχόμπα. Απλώστε τη μάσκα στην επιδερμίδα σας (εκτός από την περιοχή των ματιών) και αφήστε να δράσει 15-20 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Μαλλιά

Προστατεύστε τα μαλλιά σας, ειδικά εφέτος τα μαντήλια προτείνονται ως αξεσουάρ για όλες τις ώρες. Καπέλα και αντιηλιακά σπρέι για τα μαλλιά ενδείκνυνται επίσης. Η συμβουλή «να μην τα βρέχετε στη θάλασσα» είναι χρήσιμη, αλλά δεν υιοθετείται εύκολα: ποιος μπορεί να πει όχι σε μία απολαυστική βουτιά; Τουλάχιστον ξεβγάλετέ τα μετά το μπάνιο. Επιλέξτε ένα καλό ενυδατικό σαμπουάν και χρησιμοποιήστε απαραιτήτως πλούσιο conditioner ή μάσκα μαλλιών. Φροντίστε να παραμένουν λίγη ώρα στα μαλλιά, χωρίς να αγγίζουν τις ρίζες.

Φυσική συνταγή

Σε στεγνά μαλλιά, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με δαφνέλαιο επί 3 λεπτά, ξεκινώντας από τις άκρες προς τις ρίζες. Σκεπάστε το κεφάλι με μια νάιλον μεμβράνη και τυλίξτε το με υγρή, ζεστή πετσέτα. Έπειτα από 1 ώρα, αφαιρέστε την πετσέτα και τη μεμβράνη και λούστε τα μαλλιά σας 2 φορές. Προσοχή: Για να φύγει το λάδι εύκολα, δεν πρέπει να τα βρέξετε στην αρχική φάση. Στο πρώτο χέρι (που θα «πιάσει» δύσκολα), βάλτε στο χέρι σας όση ποσότητα σαμπουάν χρειάζεται για ένα λούσιμο, αναμείξτε το στην παλάμη σας με λίγο νερό και λουστείτε. Βάλσαμο για τα μαλλιά θεωρούνται γενικότερα η αλόη, το ελαιόλαδο, το έλαιο χοχόμπα, καθώς και το βούτυρο karite.