Μπορεί να μην είμαστε Γαλλία, όπου το τυρί είναι θρησκεία και όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κανόνες της δεν έχουν καμία «πέραση», μπορεί να μην έχουμε το όνομα της παρμεζάνας και της μοτσαρέλας, αλλά πάντως έχουμε και εμείς πάθος για το τυρί και ιστορία χρόνων.
Φέτα εξαιρετική, τη δική του, θα προμηθευτούμε από τον «Κωσταρέλο», στον «Κουκά» στην Πατησίων θα βρούμε έναν εξαιρετικά ενημερωμένο πάγκο τυριών από όλη την Ελλάδα και πολύ καλή φέτα Κεφαλονιάς, τη μαλακή φέτα «Ελατος» που παράγεται από τον Καπετάνο στο Αργος θα τη βρούμε στης «Χήρας» στον Πειραιά και 50 ακόμη σημεία πώλησης στην Αθήνα. Σε όλα τα σουπερμάρκετ βρίσκουμε και τη μαλακή φέτα της εταιρείας Ηπειρος. Εξαίσια επίσης είναι η φέτα της εταιρείας Ιναχος που μπορούμε να προμηθευτούμε στα δικά της τυροπαντοπωλεία «Ρούμελη» σε πολλά σημεία της πόλης.
Η αγαπημένη μου κρητική γραβιέρα είναι αυτή του Μανούσου Τσιτσιρίδη από του Ασκύφου, που θα τη βρούμε στη «Μανούτα» αλλά και στα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Φρέσκια, παλαιωμένη, προσφάτως και με θυμάρι, είναι ένα απίστευτο τυρί ισάξιο των καλύτερων κίτρινων τυριών της Ευρώπης. Ο Γασπαράκης, επίσης, στο Ρέθυμνο κάνει πολύ καλή γραβιέρα, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε σε αρκετά σημεία πώλησης, όπως στην «Αγροτική Γωνιά», στο «Gusto di Grecia», στο «Παραδοσιακό Παντοπωλείο» του Βογιατζιδάκη στο Παγκράτι και στην Ηλιούπολη. Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης είναι από τους λίγους που κάνουν οι ίδιοι affinage.
Και αν η φέτα και η γραβιέρα είναι οι ναυαρχίδες των τυριών μας, και τα άλλα μας τυριά έχουν τη δική τους νοστιμιά. Από τα μικρά φρέσκα κυκλαδίτικα, όπως το βολάκι Ανδρου του Ασούτη που θα το βρείτε στο «Παντοπωλείο της «Μεσογειακής Διατροφής», τα ανθότυρα και τις μυζήθρες, ως τα βαρύτερα θεσσαλικά και μακεδονίτικα, όπως το μανούρι και το κασέρι. Πολύ καλό το κασέρι του Βόλου του Καρακάνα και το κασέρι Θράκης του Χατζηιωαννίδη. Το βολιώτικο μανούρι του Φλέγγα και το Μακεδονικό του Χαλδούπη. Εξαιρετικό ανθότυρο το κρητικό του Αλιφεράκη. Πολύ ψαγμένο πάγκο τυριών, όπου θα βρείτε πολλά από τα παραπάνω, έχουν τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», η «Αμφιλοχία» στον Χολαργό, η «Πανδαισία» στην Αγία Παρασκευή. Προσφάτως δοκίμασα και το αλοιφώδες γαλένι, ένα κρητικό τυράκι που είναι δροσερό και φρέσκο σαν γιαούρτι. Θα το βρείτε στο σουπερμάρκετ «Κρητικός» και «Χαλκιαδάκης» όπου πωλείται χύμα. Σπουδαίο πάγκο τυριών θα βρείτε και στους «Αφούς Βασιλόπουλους» της Παπαρρηγοπούλου, με προϊόντα ψαγμένα από όλη την Ελλάδα. Δοκίμασα εκεί μια απίθανη αρκαδική γραβιέρα του Βάγγου.

-Αγροτική Γωνιά: Σόλωνος 30, Αθήνα, 210-3646101

-Αμφιλοχία: Σαρανταπόρου 30, Χολαργός, 210-6532051

-Aφοι Βασιλόπουλοι, Παπαρρηγοπούλου 3, 210-3222405

-Καραμανλίδικα του Φάνη: Σωκράτους 1, Αθήνα, 210-3254184

-Κουκάς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 104, 210-8212522

-Kωσταρέλος: Πατρ. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, 210-7259000, Λεωφ. Πεντέλης 46, Βριλήσσια, 210-8104470, Λεωφ. Μαραθώνος 96, Παλλήνη, 210-6664559, 26ο χλμ. Λεωφόρου Μαρκοπούλου, 22990-25569, Παπακωνσταντίνου 16, Μαρκόπουλο, 22990-25319, Λ. Γρέγου 4, Πόρτο Ράφτη, 22990-85748

-Μανούτα: Χρυσοστόμου Σμύρνης 23, Αργυρούπολη, 210-9914047
-Πανδαισία: Αγ. Ιωάννου 41, Αγ. Παρασκευή, 210-6017731

-Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1, Αθήνα, 210-3628738

-Παραδοσιακό Μπακάλικο: Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210-7560055, Πλ. 28ηςΟκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, 210-9954500

-Ρούμελη: Λ. Κατσώνη 15, Αγ. Ανάργυροι, 210-2693311, Πανόρμου 58, Αμπελόκηποι, 210-6984771, Τατοϊου 11, Κηφισσιά, 210-8000530, Ελ. Βενιζέλου 31, Γλυφάδα, 210-9628363, 17οχλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη, 210-6030332

-Της χήρας: Αριστείδου 26, Πειραιάς, 210-4170449

-Gusto di grecia: Πινδάρου 13, 210 3626809