από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Χταπόδι γιουβέτσι

Στο τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος μπορούμε αντί να αφήσουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με πετσέτα, να τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο για περίπου 30 λεπτά
Χταπόδι γιουβέτσι
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι 1.200 γρ., καθαρισμένο*

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη

4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

400 γρ. κριθαράκι

200 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν

2 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αφήνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα το χταπόδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό του σε ένα μπολ. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη μαραθόριζα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και το χταπόδι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού – αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό –, το εστραγκόν, το θυμάρι, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά, ανακατεύοντας
2-3 φορές.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

 

 








Γευσιγνώστης περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρασάτο χταπόδι με πουρέ παντζαριού 
Χταπόδι ξιδάτο με πορτοκάλι και μάραθο 
Χταπόδι με ασκορδουλάκους και λουμπούνια 
Χταπόδι στιφάδο με μαυροδάφνη και δενδρολίβανο 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.