YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τη βινεγκρέτ

50 ml χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

30 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο

αλάτι

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

2 κόκκινα γκρέιπφρουτ, φιλεταρισμένα*

500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χονδροκομμένο

200 γρ. baby σπανάκι, τα φύλλα

15 φύλλα φρέσκου βασιλικού

10 αποξηραμένα σύκα Κύμης, κομμένα στα 4

60 γρ. φουντούκια, ανάλατα και ψημένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βινεγκρέτ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα, το ξίδι, το μέλι, τον βασιλικό και όσο αλάτι επιθυμούμε και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε ροή κορδονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, ώσπου να δέσει η βινεγκρέτ.

Σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα φιλέτα του γκρέιπφρουτ, τα σπανάκια, τον βασιλικό, τα σύκα και τα φουντούκια. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά.

* Πώς φιλετάρουμε το γκρέιπφρουτ: Ανοίγουμε το καθαρισμένο φρούτο με τα χέρια και χωρίζουμε προσεκτικά τις φέτες του. Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, αφαιρούμε την εξωτερική λεπτή μεμβράνη κάθε φέτας.