Σε δόσεις θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Πρωτίστως και ως τις εορτές των Χριστουγέννων θα δοθούν στη δημοσιότητα τα φιλολαϊκά μέτρα και ακολούθως ως τα μέσα της άνοιξης θα διαμορφωθούν τα επώδυνα μέτρα αφού ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος, που αρχίζει επισήμως αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη καταλήξει στις ρυθμίσεις που αφορούν την αύξηση των συντάξεων στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης από περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση), καθώς και επίσπευση της απονομής της σύνταξης με στόχο την απόδοσή της εντός τριών ή τεσσάρων μηνών. Το σχετικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο πριν από τις εορτές και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που δημιουργεί στην κοινή γνώμη το ενδεχόμενο λήψης επώδυνων μέτρων για την οικονομική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς διορθώνουν τις αδικίες του συστήματος που αφορούν περίπου το 40% των ασφαλισμένων σε περισσότερα του ενός Ταμεία.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι οι συντάξεις που θα χορηγούνται με το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης θα εξομοιωθούν με τις αντίστοιχες που χορηγούνται όταν ο ασφαλισμένος διανύσει όλο τον εργασιακό του βίο σε ένα Ταμείο. Σήμερα η διαφορά σε ανάλογες περιπτώσεις φθάνει ως και το 30%. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας δηλώνουν ότι έχουν ήδη καταλήξει στα απαραίτητα μέτρα και η άμεση εφαρμογή τους είναι εφικτή, καθώς το οικονομικό κόστος για το πρώτο έτος είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο αυξάνεται σε 40 εκατ. ευρώ, στον τρίτο σε 80 εκατ. ευρώ και στο τέταρτο σε 200 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, με τον ίδιο ρυθμό το κόστος εφαρμογής θα μειωθεί ωσότου μηδενισθεί στα οκτώ έτη από σήμερα.

Αντιστοίχως, για την ταχύτερη απονομή της σύνταξης θα προβλέπεται η υποχρεωτική ανακεφαλαίωση των ενσήμων δύο έτη προ της ημερομηνίας συνταξιοδότησης, ώστε το ασφαλιστικό προφίλ του εργαζομένου να είναι έτοιμο όταν θα υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα η απονομή της σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να καθυστερήσει ως και 30 μήνες.

Το επόμενο πακέτο μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει και επώδυνες για τους ασφαλισμένους ρυθμίσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη άνοι ξη αφού προηγηθεί ο κοινωνικός διάλογος, τον οποίο «εγκαινιάζει» αύριο η κυβέρνηση με τη συνάντηση των υπουργών Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνο υ και του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και των εμπόρων.

Κατά την πρώτη επαφή των υπουργών με τους κοινωνικούς εταίρους θα επιχειρηθεί ο καθορισμός της ατζέντας των συνομιλιών, όπως και των προϋποθέσεων του διαλόγου. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ ζητεί να υπάρξει εξ αρχής «συγκεκριμένη ατζέντα διαλόγου », ενώ ο πρόεδρός της κ. Ι. Παναγόπουλος επισημαίνει ως προϋπόθεση συμμετοχής στον διάλογο «την παρουσίαση του συνόλου των θέσεων και των προτάσεων της κυβέρνησης». Πάντως «κόκκινη γραμμή» για την οργάνωση αποτελούν «οι αλλαγές σε όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων».

Επ΄ αυτού, πάντως, ο υφυπουργός κ. Γ.Κουτρουμάνης διαβεβαιώνει ότι «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τα θέματα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων», και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συζητηθούν ρυθμίσεις που οδηγούν στη μείωση των συντάξεων.

Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος των δαπανών- κυρίως των ιατροφαρμακευτικών- αλλά και της εισφοροδιαφυγής. «Ο,τι και να κάνουμε στα όρια ηλικίας δεν πρόκειται να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα αν δεν υπάρξει νοικοκύρεμα στις εισπράξεις, τους πόρους και τις δαπάνες των Ταμείων» σημειώνει χαρακτηριστικά. Στόχοσς του υπουργείου είναι να αυτοχρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα μέσα από τον έλεγχο εσόδων και δαπανών.

Παρουσιάζοντας την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, ο κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει «άρρωστο» το ασφαλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η απαραίτητη πρόσθετη οικονομική επιχορήγηση για την καταβολή των συντάξεων θα φθάσει το 2010 τα 3,8 δισ. ευρώ. Το τρέχον έτος (2009) η πρόσθετη επιχορήγηση έχει φθάσει τα 2,47 δισ. από 850 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008. «Εχουμε υπερδιπλασιασμό της επιχορήγησης ενώ η προοπτική για το 2010 θα είναι εξαιρετικά δυσκολότερη εφόσον δεν προλάβουμε» σημειώνει.

Ησυνολική δαπάνη για συντάξεις από όλα τα Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό φθάνει το 13,5% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς. «Το μέγεθος αυτό δείχνει ότι όταν ανακάμψει η ελληνική οικονομία,η ανάκαμψη κινδυνεύει να ακυρωθεί από το πρόβλημα του Ασφαλιστικού» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας.

Οι δαπάνες υγείας το 2009 φθάνουν τα 9,836 δισ. ευρώ έναντι 7,876 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, δηλαδή παρουσίασαν- εντός ενός έτους – αύξηση 25%. Σημαντικό μερίδιο στην αύξηση των δαπανών υγείας έχει η δαπάνη για φάρμακα, η οποία, όπως αναφέρει ο υπουργός, «κυριολεκτικά καλπάζει» . Το 2009 η δαπάνη για φάρμακα έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα τελευταία έξι χρόνια η δαπάνη αυτή αυξάνεται, με ετήσιο ρυθμό, άλλοτε 12% και άλλοτε 21%.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δαπανών στα φάρμακα από τα οποία προσδοκά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ εντός του 2010. Θα πρέπει, τέλος, να αναφέρουμε ότι τα θέματα προς συζήτηση που αναμένεται να τεθούν στον επικείμενο κοινωνικό διάλογο αφορούν: Την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο. Τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Την αναμόρφωση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Τον περιορισμό των δαπανών υγείας. Την αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Και τις περαιτέρω ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.