Σε ένα… προαναγγελθέν, νεοσύστατο αλλά και κομβικό υπουργείο όπως το Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών η τοποθέτηση στη θέση της υπουργού μιας νέας γυναίκας, εξωκοινοβουλευτικής και άγνωστης στο πλατύ κοινό, αφού δεν είχε «πολιτευθεί» με την ευρεία έννοια έξω από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του ΠαΣοΚ, ήταν σίγουρα έκπληξη. Για τους περισσοτέρους, ευχάριστη έκπληξη. Για τους υπολοίπους, έκπληξη ανάμεικτη με περιέργεια για το αν θα επιτύχει στο έργο της, αφού η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, φυσικός- περιβαλλοντολόγος, με άριστες σπουδές στο εξωτερικό, προτού καν κλείσει τα 40 της χρόνια, καλείται να συντονίσει ένα αντικείμενο σχεδόν κολοσσιαίο για τα ελληνικά δεδομένα: έναν οργανισμό με τεράστιο εύρος που περιλαμβάνει χωροταξία, οικισμό και αναπλάσεις, φυσικό πλούτο, πολεοδομία, προστασία του περιβάλλοντος και μέτρα κατά των κλιματικών αλλαγών, ενέργεια και επενδύσεις στον τομέα αυτόν και τα δάση που απέσπασε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης καλείται να συνεργαστεί με δύο έμπειρα κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ που θα έχει ως υφυπουργούς: ο κ. Ι. Μανιάτης αναλαμβάνει τους τομείς ενέργειας και φυσικού πλούτου, ενώ ο έτερος υφυπουργός κ. Θ.Μωραΐτης αναλαμβάνει το περιβάλλον και τα δάση, αμφότεροι όμως υπό την σκέπη της κυρίας Μπιρμπίλη, η οποία θα ελέγχει ολόκληρο το αντικείμενο του υπουργείου της. Μάλιστα οι δύο υφυπουργοί έχουν κάτι κοινό: είναι παντρεμένοι με γιατρίνες!

Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη είναι φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε πτυχίο το 1990, έκανε Μάστερ στο διάσημο Ιmperial College στο Λονδίνο στην περιβαλλοντική τεχνολογία και διδακτορικό στο ίδιο πανεπιστήμιο στην περιβαλλοντική οικονομία και διαχείριση. Παρ΄ όλο που είναι άπειρη στα… υπουργικά, έχει εμπειρία στον συντονισμό και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, έχει εργαστεί για λογαριασμό της ΕΕ, έχει θητεύσει στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών και έχει συνεργαστεί με τον κ. Αν. Α. Παπανδρέου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει συγγράψει (από κοινού με τον κ. Θ. Βλαστό ) βιβλίο για τους ποδηλατοδρόμους στη μεγαλούπολη, ενώ ήταν ένας από τους ανθρώπους που συνέγραφαν τους λόγους του Γιώργου Παπανδρέου.

Πολλοί ενοχλήθηκαν από το αντισυμβατικό ντύσιμό της και την αντίστοιχη συμπεριφορά της κατά την ορκωμοσία. Ουδέν υποκριτικότερο, αφού τα δημόσια πρόσωπα όπως η κυρία Μπιρμπίλη που διαχειρίζονται το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον των παιδιών μας λόγω περιβάλλοντος μόνο από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους πρέπει να κρίνονται. Σε γνώριμα χωράφια θα κινηθεί ο κ. Ι. Μανιάτης αφού έχει περάσει από τα ενεργειακά του ΠαΣοΚ αλλά και από τους φυσικούς πόρους ως αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ και διδάκτωρ Μηχανικός. Από το 1995 ήταν αν. καθηγητής του ΑΠΘ, ενώ από το 2002 είναι αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βόννης. Στα 52 του χρόνια ο βουλευτής Αργολίδας, όπου εκλέγεται συνεχώς από το 2004, είναι παντρεμένος με την παιδίατροκυρία Βασιλική Ζαχ. Παπασπυροπούλο υ και έχουν δύο παιδιά, τον Τάσο και τη Μαρία.

Από τα σπλάχνα του ΠαΣοΚ προέρχεται και ο κ. Θ. Μωραΐτης, ο 39χρονος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (άλλη σύμπτωση: και αυτός εκλέγεται απο το 2004) που τελείωσε Οικονομία και Διοίκηση στα ΤΕΙ, εργαζόμενος παράλληλα στον τομέα των πωλήσεων αρχικά και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Είναι παντρεμένος με την οδοντίατρο κυρία Μίνα Γρανιτσιώτη και έχουν έναν γιο 8 ετών, τον Χρήστο, και μια κόρη 4 ετών, τη Νάντια.