Η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση συνδρομητών ακόμη προς τον ΟΤΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της 14ης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο η ανάπτυξη αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο έχει αυξήσει κάθετα το ποσοστό των συνδρομητών που επιλέγουν να συνδεθούν στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο μέσω εναλλακτικών παρόχων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα παραμένει σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά το ποσοστό των συνδρομητών που χρησιμοποιούν εναλλακτικό πάροχο για απευθείας πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, που παρουσίασε ωστόσο σημαντική πρόοδο σε σχέση με το 2007 (7,8% τον Ιούνιο του 2008 έναντι 18,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά και έναντι 1,5% τον Ιούνιο του 2007).

Η φορητότητα αριθμών στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη δυναμική, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, και αναδεικνύεται σε σημαντικό όχημα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα στην κινητή τηλεφωνία οι μεταφερθέντες αριθμοί έφτασαν τον Οκτώβριο του 2008 τις 810.000 έναντι 429.000 τον Οκτώβριο του 2007 (αύξηση 89%). Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στη σταθερή τηλεφωνία καθώς οι μεταφερθέντες αριθμοί έφτασαν τον Οκτώβριο του 2008 τις 780.000 έναντι 228.000 τον Οκτώβριο του 2007 (αύξηση 242%). Περιθώριο βελτίωσης υπάρχει στον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά αριθμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ο οποίος σήμερα στην Ελλάδα φτάνει τις 10 ημέρες. Η μείωση του χρόνου αυτού δρομολογείται ήδη από την ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του έργου για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών φορητότητας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη δυναμική. Τα τέλη τερματισμού, τα οποία ανέκαθεν ήταν υψηλά σε σχέση με τη λοιπή Ευρώπη, μειώνονται για πρώτη φορά στις αρχές του 2009 σε επίπεδα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα η Ελλάδα αναφέρεται ως μία από τις χώρες που κατά το 2008 παρουσίασαν σημαντική αύξηση στη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, η οποία βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (122% έναντι 119%). Τα μεγέθη αυτά αναφέρονται στους ενεργούς συνδρομητές, δηλαδή στους συνδρομητές που χρησιμοποίησαν το κινητό τους για να δεχθούν ή να πραγματοποιήσουν κλήση ή αποστολή μηνύματος κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι καταναλωτές
Η έκθεση αναδεικνύει τις σημαντικές προσπάθειες της ΕΕΤΤ για την προστασία των καταναλωτών με τις οποίες διασφαλίζεται η διαφάνεια στην πληροφόρηση και συγκεκριμένα η υιοθέτηση κωδίκων δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, αλλά και η υιοθέτηση κανονισμού για τη μέτρηση και τη δη μοσιοποίηση δεικτών ποιότητας που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να αποφασίζουν για την επιλογή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών βάσει όχι μόνο της τιμής αλλά και μετρήσιμων ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών αυτών. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη-μέλη που έχουν κάνει βήματα για παροχή περαιτέρω ευκολιών προς άτομα με ειδικές ανάγκες. Ειδικότερα η Ελλάδα έχει υιοθετήσει απόφαση για να διασφαλίζει σε άτομα με ειδικές ανάγκες την πρόσβαση σε δημόσια διαθέσιμες τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς και την προσιτότητα των τιμών των υπηρεσιών αυτών.

Επίσης η έκθεση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της διαχείρισης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για την παροχή ασύρματων επικοινωνιών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει εκδοθεί το σύνολο της δευτερογενούς νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις σχετικές κοινοτικές αποφάσεις.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην υιοθέτηση κανονισμών οι οποίοι επιτρέπουν τη μεταπώληση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, παρέχοντας έτσι μια σημαντική ευελιξία στους παρόχους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ασύρματων ή κινητών επικοινωνιών. Η Ελλάδα είναι μάλιστα μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση σχετικών πρακτικών. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη στα οποία δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί τι ψηφιακό μέρισμα θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση.

Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται οι σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική πολιτεία καθώς η απουσία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα διέλευσης δυσχεραίνει σημαντικά την ανάπτυξη νέων δικτυακών υποδομών και εναλλακτικών δικτύων. Υπό το παραπάνω πρίσμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η επισήμανση της έκθεσης για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπογραφής της κοινής υπουργικής απόφασης για τα δικαιώματα διέλευσης, η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων. Τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται κατά την εγκατάσταση κεραιών δυσχεραίνουν σημαντικά την ανάπτυξη ασύρματων δικτύων και δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κύριες πηγές των προβλημάτων αυτών είναι δύο:

1) Πολλοί δημόσιοι φορείς δεν εφαρμόζουν ορθά τη σχετική νομοθεσία.

2) Το ρυθμιστικό πλαίσιο θέτει ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, όπως π.χ. η υποχρέωση για πολύπλοκες περιβαλλοντικές μελέτες, και μάλιστα η πολυπλοκότητα των διαδικασιών αυτών επιτρέπει σε πολλές δημοτικές αρχές να καθυστερούν υπερβολικά ή ακόμη και να μην εξετάζουν καθόλου αιτήσεις για εγκαταστάσεις κεραιών.