Οι τράπεζες, οι κατασκευές και η βαριά βιομηχανία έχουν πληγεί κυρίως από την οικονομική κρίση, ενώ για το 2010 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσει το 9,7%, νούμερο πολύ καλύτερο από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες κυμαίνονται στο 11,5% για το επόμενο έτος, όπως επισημαίνει η κυρία Μαίρη Κρέιμερ, γενική διευθύντρια της εταιρείας ευρέσεως στελεχών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού SpenglerFox Ηellas SΑ.

– Ποιους κλάδους έχει επηρεάσει περισσότερο η κρίση στη χώρα μας;

«Μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι οι κλάδοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο στην Ελλάδα είναι ο τραπεζικός, ο κατασκευαστικός και η βαριά βιομηχανία. Ο τραπεζικός κλάδος έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο. Δεδομένης της αβεβαιότητας αυτής στις αγορές, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν αναστείλει προσωρινά επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με αρνητικό φυσικά αντίκτυπο και στις βιομηχανίες τσιμέντου, χαλυβουργίας κτλ. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία. Ετσι όλοι είμαστε σε αναμονή ως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διαπιστώσουμε σε ποιον βαθμό η κρίση έχει επηρεάσει την άφιξη τουριστών στη χώρα μας».

– Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι επιχειρήσεις;

«Θα συνιστούσα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να παραμείνουν οι εταιρείες τους οικονομικά υγιείς. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό μπορούν: – Να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητες, τις διαδικασίες, τις προμήθειες και την οργανωτική δομή τους προκειμένου να εντοπίσουν περιττά, άμεσα ή έμμεσα, κόστη τα οποία μπορούν να περιορίσουν ή εξαλείψουν.

– Αφού ολοκληρώσουν το βήμα αυτό, χρειάζεται να συνεργαστούν με τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους εργαζομένους προκειμένου να βρουν λύσεις- π.χ., σε θέματα τιμολόγησης, όρων πληρωμής κτλ. Είναι σημαντικό να υπάρχει έντιμη και τακτική επικοινωνία καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.

– Τέλος, χρειάζεται να αναζητήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης».

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την ανεργία;

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνει κάποιος ακριβείς προβλέψεις για την Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατες (Μάιος 2009) εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 9,1% το 2009 και στο 9,7% το 2010. Οι προβλέψεις αυτές είναι περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις προβλέψεις της Επιτροπής για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες κυμαίνονται στο 9,9% για το 2009 και στο 11,5% για το 2010 αντίστοιχα».