Την ύπαρξη καρτέλ από μεγάλες βιομηχανίες και εισαγωγείς στην ελληνική αγορά του χάλυβα κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου η οργάνωση Stopcartel, ενώ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε με επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη επαρκή λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Παράλληλα σκιαγραφήθηκε με τα μελανότερα χρώματα η κατάσταση της ελληνικής αγοράς στο επίπεδο του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θύματα των καρτέλ και των μονοπωλίων είναι όλοι οι πολίτες ως καταναλωτές και φορολογούμενοι, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες του υψηλού κόστους ζωής το οποίο είναι συνέπεια της ανεξέλεγκτης δράσης των».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της αντιμονοπωλιακής οργάνωσης κ. Γ.Κοσμόπουλος (του οποίου ο συνέταιρος κ. Θ. Τενέζος βρίσκεται σε απεργία πείνας) απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι το καρτέλ στην αγορά του χάλυβα συγκροτείται από τις εταιρείες Σιδενόρ ΑΕ του ομίλου Στασινόπουλου, Χαλυβουργική ΑΕ του κ. Κ. Αγγελόπουλου και Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ της οικογένειας Μάνεση, καθώς και από τους εισαγωγείς. Ο ίδιος ως μέτοχος της Ιron Τenco είπε ότι η οικονομική εξόντωση της εταιρείας οφείλεται στη δράση αυτού του καρτέλ, το οποίο αποφάσισε την εξόντωσή τους όταν έγινε γνωστό πως η Ιron Τenco σκοπεύει να φέρει φθηνότερο χάλυβα από την Ιταλία, παρακάμπτοντας το συγκεκριμένο κύκλωμα. Και κατήγγειλε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όντως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ερευνά την αγορά του χάλυβα και οι υπάλληλοί της έχουν κάνει «επιδρομές» στα γραφεία των εταιρειών του κλάδου. Ως τώρα, όμως, δεν έχει συγκροτηθεί σχετική εισήγηση. Επίσης στην καταγγελία σημειώνεται πως «η Ελληνική Δημοκρατία με τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και την πάγια και γενική διοικητική πρακτική των οργάνων της, εξάλειψε ή περιόρισε αισθητά τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά».