Αντισταθµιστικά (κερδοσκοπικά) ταµεία, τα περίφηµα hedge funds και ειδικότερα εκείνα που ειδικεύονται σε «δύσκολες» αγορές, γνωστά ως «distressed funds», αποτελούν σήµερα τους µεγαλύτερους «παίκτες» του ελληνικού χρηµατιστηρίου.

Τα funds αυτά έχουν µάλιστα πολύ καλό όνοµα στην επενδυτική κοινότητα, αφού «διέπρεψαν» σε αγορές όπως της Αργεντινής, αλλά και σε άλλες που βίωσαν τις συνέπειες µιας χρεοκοπίας, καθώς αγοράζουν µετοχές, δικαιώµατα και παλαιά δάνεια από εταιρείες που αντιµετωπίζουν το φάσµα της κατάρρευσης µε στόχο να τοποθετηθούν σε πολύ φθηνά επίπεδα και να πουλήσουν σε πολύ πιο ακριβά. H επίτευξη συµφωνίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος οδήγησε εξάλλου αρχικώς σε άνοδο το Χρηµατιστήριο, καθώς το βραχυχρόνιο θετικό κλίµα, συνεπικουρούµενο από τις κινήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, άφησε σε δεύτερη µοίρα τους φόβους κρατικοποίησης των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν και την «ατµοµηχανή» της εγχώριας αγοράς. «Με τις ανάγκες για νέα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών (21,5 δισ. ευρώ) να ξεπερνούν κατά πολύ την κεφαλαιοποίησή τους (4 δισ. ευρώ), η κρατικοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος είναι µάλλον προ των πυλών» εκτίµησαν αναλυτές της αγοράς, θωρώντας πως η µόνη τράπεζα που θα «άντεχε» ενδεχοµένως είναι η Εθνική (εάν όµως οδηγείτο σε µια αµφίβολη πολιτική πώλησης της θυγατρικής της στην Τουρκία).

Η πλειονότητα των ξένων θεσµικών επενδυτών εξάλλου, που ελέγχουν το 35% των ελληνικών µετοχών, δεν προβαίνουν σε αγοραπωλησίες ελληνικών τίτλων την περίοδο αυτή, αφήνοντας το ελληνικό τους χαρτοφυλάκιο στο περιθώριο των συναλλαγών. Ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταµεία και αµοιβαία κεφάλαια έχουν µάλιστα εγγράψει τις ζηµιές τους από τους ελληνικούς τίτλους στα µετοχικά τους χαρτοφυλάκια και περιµένουν την ανάκαµψη σε βάθος χρόνου του ελληνικού Χρηµατιστηρίου ώστε να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Από την άλλη πλευρά, ο δηµόσιος τοµέας, καθώς οι τιµές παραµένουν στο ναδίρ, δύσκολα θα µεταβάλει το ποσοστό του, που κινείται στο 13,5% των µετοχών του Χρηµατιστηρίου. Ετσι, πέρα από τα hedge funds, σε επιλεγµένες κινήσεις προχωρούν ακόµη ορισµένοι βασικοί µέτοχοι, αλλά και κάποιες υπεράκτιες εταιρείες από γνωστούς «παραδείσους»… αγνώστων µάλλον συµφερόντων.

Το ΧΑ παραµένει πάντως µια αγορά εξαρτώµενη από τα ξένα κεφάλαια, καθώς οι εγχώριοι θεσµικοί και οι µικροεπενδυτές βρίσκονται ήδη στο… καναβάτσο, ενώ τα εγχώρια ασφαλιστικά ταµεία που παλινωδούσαν εδώ και χρόνια µεταξύ των κακών διοικήσεων και της έλλειψης στρατηγικής δεν προβαίνουν σε ενεργητική διαχείριση του όποιου µετοχικού τους χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, η όποια ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση των ξένων θεσµικών µε µακροχρόνιο ορίζοντα στο Xρηµατιστήριο θα εξαρτηθεί από τη χρονική στιγµή κατά την οποία η αναδιάρθρωση του κρατικού µηχανισµού θα οδηγήσει στην παραγωγή πλεονασµάτων και όχι ελλειµµάτων, επιτρέποντας στην ελληνική οικονοµία να βγει από την ύφεση, συµπαρασύροντας έτσι ανοδικά τα εταιρικά κέρδη και τις µετοχές.

Παράλληλα, πέρα από τα distressed funds που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό Xρηµατιστήριο, έχουµε και αρκετά hedge funds τα οποία σύµφωνα µε το BBC σχεδιάζουν να αγοράσουν και ελληνικά οµόλογα βραχυπρόθεσµης ωρίµασης, καθώς θα αρνηθούν να συµµετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεµα» των ελληνικών οµολόγων απαιτώντας πλήρη αποπληρωµή των όσων θα τους οφείλει η ελληνική κυβέρνηση, αποκοµίζοντας άµεσα κέρδη 60%-100%. Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν µάλιστα την άποψη ότι τελικά η συµµετοχή των οµολογιούχων στο νέο πρόγραµµα ανταλλαγής ελληνικών οµολόγων δεν είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσει ικανοποιητική συµµετοχή, καθώς όταν συµφωνήθηκε το προηγούµενο «κούρεµα» του 21% η συµµετοχή κινήθηκε στο 75%. Η νέα εθελοντική συµφωνία δεν θα ενεργοποιήσει τα CDS, ανέφερε ανώτατος αξιωµατούχος του ISDA.

Σηµειώνεται ότι η καθαρή αξία (αν αφαιρεθούν οι ενδιάµεσες αγοραπωλησίες) των στοιχηµάτων-συµβολαίων πάνω στο ελληνικό χρέος περιορίστηκε σήµερα στα 3,7 δισ. ευρώ αντί των 8 δισ. ευρώ ως 10 δισ. ευρώ που κυµαίνονταν την περίοδο πριν η ελληνική κρίση αρχίσει να ξεδιπλώνεται στις διεθνείς αγορές.

ΧΩΡΙΣ «ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ»

Η νέα εθελοντική συμφωνία για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες μάλλον δεν θα προκαλέσει «πιστωτικό επεισόδιο» ούτε ενεργοποίηση των συμβολαίων ανταλλαγής αθέτησης πληρωμών (CDS). «Απ’ ό,τι βλέπουμε, παραμένει μια εθελοντική συμφωνία και κατά συνέπεια είμαστε στην ίδια θέση που ήμασταν και όταν συμφωνήθηκε το 21%» ανέφερε ο κ. David Green, γενικός σύμβουλος του ISDA, παρατηρώντας πως «το ποσοστό (των ζημιών που θα υποστούν οι ιδιώτες) όσον αφορά την ανάλυση που γίνεται για τα CDS δεν αλλάζει τίποτα. Συνήθως, μια εθελοντική συμφωνία δεν ενεργοποιεί τα CDS».

Η τελική απόφαση για το εάν έχει προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο» επαφίεται ωστόσο στην επιτροπή προσδιορισμών του ISDA, η οποία θα εξετάσει το θέμα όταν θα της ζητηθεί από κάποιον που δραστηριοποιείται στην αγορά των CDS.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ