Ποιες αποδείξεις λαμβάνονται υπόψη για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου
Ο κ. Ευάγγελος Νησόπουλος ερωτά: «Ποιες από τις παρακάτω δαπάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου; 1) Ασφάλιστρα αυτοκινήτου και ασφάλιστρα πυρός/σεισμού, τα οποία δεν μειώνουν ούτε τον φόρο ούτε το εισόδημα καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. 2) Συμβολαιογραφικά για αγορά πρώτης κατοικίας με την επιπλέον ερώτηση για το αν η αναφορά του ποσού στα συμβόλαια αποτελεί την απόδειξη καταβολής τού εν λόγω ποσού. 3) Εξοδα σε υποθηκοφυλακείο (έξοδα προσημείωσης κτλ.) για αγορά πρώτης κατοικίας. 4) Το κομμάτι του κεφαλαίου των δόσεων στεγαστικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας».

Απάντηση:

1) Η δαπάνη για τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου. Η δαπάνη για ασφάλιστρα οικοδομής δεν λαμβάνονται υπόψη διότι η δαπάνη αυτή αφαιρείται από το ακαθάριστο εισόδημα του ακινήτου. 2) Τα συμβολαιογραφικά έξοδα για την απόκτηση ακινήτου λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού. Αν η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της δαπάνης θα υποβληθούν από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη. 3) Ολα τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου. 4) Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις απόσβεσης δανείων και πιστώσεων, κατά ρητή διατύπωση του νόμου δεν λαμβάνονται υπόψη, διότι αυτή η δαπάνη περιλαμβάνεται στις δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ, οι οποίες εξαιρούνται στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού.

Οι δαπάνες που γίνονται στο εξωτερικό
Ο κ. Περ.Νικολόπουλος ερωτά: «Για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού υπολογίζονται και οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό;».

Απάντηση: Ο νόμος δεν αναφέρει ρητώς αν εξαιρούνται ή όχι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην αλλοδαπή. Είναι αυτονόητο ότι οι δαπάνες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού, διότι με τις δαπάνες αυτές δεν πραγματοποιείται η επιδίωξη του νομοθέτη.

Ο κ. Β. Γκότσης ερωτά: «Και η άνεργη χωρίς εισόδημα σύζυγος μπορεί να συγκεντρώσει αποδείξεις 15.000 ευρώ ώστε να συμπληρωθεί το ανώτατο ποσό αποδείξεων που προβλέπεται για τους συζύγους, δηλαδή το ποσό των 30.000 ευρώ;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου 3842/2010, οι δαπάνες για την κάλυψη του κατά περίπτωση αφορολόγητου ποσού υπολογίζονται αθροιστικά για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ αυτών ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα. Αν, κατά συνέπεια, από τους δύο συζύγους έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις 30.000 ευρώ και ο ένας σύζυγος δεν έχει εισόδημα, θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 15.000 ευρώ.

Κατώτατο μίσθωμα επαγγελματικής στέγης
Ο κ. Α. Παναγόπουλος ερωτά: «1) Επειδή πρόκειται να ενοικιάσω ένα κατάστημα ιδιοκτησίας μου, παρακαλώ να μου γνωρίσετε τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου τεκμαρτού μισθώματος επαγγελματικής στέγης. 2) Παρακαλώ να με πληροφορήσετε αν για το υπόγειο και το πατάρι υπάρχει άλλος τρόπος υπολογισμού του μισθώματος, καθώς και αν ως αντικειμενική αξία θα πρέπει να λάβω αυτή που ίσχυε κατά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης. 3) Παρακαλώ ακόμη να μου γνωστοποιήσετε αν το πατάρι του καταστήματος, το οποίο τακτοποιήθηκε με τον νέο νόμο για τους ημιυπαίθριους χώρους, θα πρέπει να το δηλώσω στο έντυπο Ε2».

Απάντηση:

1) Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 23 του ΚΦΕ, ακαθάριστο εισόδημα προκειμένου για οικοδομή που εκμισθώνεται είναι το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί, όπως αυτό προκύπτει από το μισθωτήριο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που αποδεικνύει τη μίσθωση. Οταν το μίσθωμα είναι δυσαναλόγως κατώτερο σε σχέση με τη μισθωτική αξία της οικοδομής, ο προσδιορισμός του μισθώματος γίνεται αφού αυτή συγκριθεί με άλλες οικοδομές που εκμισθώνονται υπό παρόμοιες συνθήκες. Θεωρείται ότι υπάρχει περίπτωση δυσανάλογου μισθώματος σε σχέση με τη μισθωτική αξία της οικοδομής, όταν η μισθωτική αξία της είναι ανώτερη από το μίσθωμα που δηλώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 15% του μισθώματος αυτού. Συνεπώς το μίσθωμα του καταστήματός σας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις μισθωτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται με τον περιορισμό που αναφέρθηκε για την περίπτωση του δυσανάλογου μισθώματος. 2) Ο προσδιορισμός του ύψους του μισθώματος αφορά το σύνολο του εμβαδού του καταστήματος. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθώματος οικοδομών που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. 3) Στο έντυπο Ε2 θα αναγράψετε το σύνολο του εμβαδού του καταστήματος.

Τεκμήριο ΙΧ που ανήκουν σε ΑΕ
Η κυρία Ευαγγελία Τζωρτζοπούλου ερωτά:

«Διαβάζοντας το θέμα σας σχετικά με τη φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων, θα ήθελα να μου απαντήσετε σχετικά με τη φορολόγηση αυτών αν φορολογούνται και τα μέλη του ΔΣ ανώνυμης εταιρείας».

Απάντηση: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ, στην περίπτωση όπου ανώνυμη εταιρεία έχει στην κυριότητα ή στην κατοχή της επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί σε αυτά λογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη των διευθυνόντων και εντεταλμένων συμβούλων, διοικητών και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, επιμεριζόμενη ισομερώς μεταξύ αυτών. Μεταβίβαση επιχείρησης λόγω συνταξιοδότησης
Ο κ. Χρήστος Καρανάσιος ερωτά: «Τον Μάρτιο του 2011 συνταξιοδοτούμαι και σκοπεύω να μεταβιβάσω την ατομική επιχείρηση που διατηρώ στη γυναίκα μου. Η επιχείρηση πρόκειται να συνεχίσει να λειτουργεί στον ίδιο χώρο που νοικιάζω εδώ και 30 χρόνια. Συμφέρει να γίνει μεταβίβαση λόγω συνταξιοδότησης ή μεταβίβαση-πώληση της επιχείρησης στη γυναίκα μου; Τι γίνεται με την υπεραξία και τον ΦΠΑ (εμπορεύσιμων και πάγιων) στη μία και στην άλλη περίπτωση;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παρ.

1 του άρθρου 13 του ΚΦΕ, αν μεταβιβαστεί με επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας από γονέα προς τα παιδιά του, ή από σύζυγο σε σύζυγο λόγω συνταξιοδότησης του μεταβιβάζοντος, η τυχόν υπεραξία που προκύπτει δεν υπόκειται σε φόρο. Συνεπώς, η επιλογή του τρόπου μεταβίβασης είναι προφανής.

Φορολογία εφάπαξ
Η κυρία Δήμητρα Γεωργάτου ερωτά: «Είμαι δημόσια υπάλληλος και ήδη υπέβαλα αίτηση συνταξιοδότησης. Πιθανολογείται ότι εντός του 2011 θα μου καταβληθεί το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Το εφάπαξ αυτό θα φορολογηθεί;».

Απάντηση: Σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ, δεν θεωρείται εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και στις οικογένειές τους και το εφάπαξ που παρέχεται σε δημοσίους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση.

Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο)

Ο κ. Χ. Παν. ερωτά: «Είμαι διαζευγμένος με δύο ανήλικα παιδιά τα οποία διαμένουν με τη μητέρα τους, όμως εγώ καταβάλλω τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων στα οποία αυτά φοιτούν. Ποιον γονέα θα βαρύνει το τεκμήριο;».

Απάντηση: Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης, λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, με εξαίρεση τις δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, ή σε ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στην περίπτωση όπου είναι διαζευγμένοι ή σε διάσταση, όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα παιδιά και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των παιδιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.