Η ελάφρυνση του χρέους, οι εξελίξεις στην Ιταλία και οι εμπορικοί πόλεμοι, το τέλος του QE, η υπόθεση Folli Folie και η πορεία των τραπεζών αποτελούν τα βαρίδια της κεφαλαιαγοράς, επηρεάζοντας την πορεία των ελληνικών ομολόγων και μετοχών. Στο χρηματιστήριο η εικόνα παραμένει υποτονική, με τους επενδυτές να αναζητούν τους επόμενους καταλύτες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την τάση.
Οι αποδόσεις πάλι των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν την Παρασκευή στο απαγορευτικό 4,84%, μετά και την αναβολή της προγραμματισμένης εκταμίευσης της υποδοχής, και βρέθηκαν μία ανάσα από τη «Μαύρη Τρίτη» της 29ης Μαΐου, όπου η κορύφωση της ιταλικής κρίσης αποτυπώθηκε και στο κόστος δανεισμού της ευάλωτης Ελλάδας.
Εξαιτίας των αναταράξεων, τα σχέδια της χώρας για την έκδοση ενός νέου (10ετούς) ομολόγου φαίνεται ότι καθυστερούν. Στις 21 Ιουνίου αναμένεται το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους μέσω του παγώματος της καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων, αλλά το θέμα είναι αν η λύση θα ικανοποιεί τις αγορές. Διαφορετικά οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν μεγαλύτερο premium κινδύνου.
Η στάση της Γερμανίας δεν δείχνει να συνηγορεί σε κάτι γενναιόδωρο, καθώς δέχεται μια οπισθοβαρή λύση στο χρέος, απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό που ζητεί το ΔΝΤ και αντιπροτείνει μέγιστη επιμήκυνση των δανείων του EFSF τα 5 χρόνια, την ώρα που η αγορά περιμένει τουλάχιστον 10, ενώ η Ελλάδα θα ήταν καλυμμένη και με 8. Το ΔΝΤ φέρεται να περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου μετά την εξόφληση των δανείων του με χαμηλότοκο, μακροπρόθεσμο δάνειο από τον ESM.
Παράλληλα, η υπόθεση Folli Folie παραμένει «ανοιχτή πληγή». Δεδομένου ότι ορισμένες τράπεζες εξετάζουν την έκδοση καλυμμένων ομολόγων, τη στιγμή που άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Chipita (διπλή εισαγωγή των μετοχών της σε Λονδίνο και Αθήνα), ετοιμάζονται να αντλήσουν κεφάλαια, ενώ άλλες προετοιμάζονται για νέες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων, το «δράμα της Folli» δείχνει να δυσκολεύει το εγχείρημα καθώς θέτει θέματα αξιοπιστίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσει σε στήριξη του ευρώ και σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, άρα και των ελληνικών.
Την ίδια ώρα ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος, με την Goldman Sachs να εκτιμά πως οι «αντίθετοι άνεμοι» στα κέρδη προ προβλέψεων θα επιμείνουν, με τις περισσότερες τράπεζες να σημειώνουν υψηλή μονοψήφια μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2018.

Το τέλος του QE

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αποφασίζει το τέλος του QE. Ανακοινώσεις αναμένονται είτε την ίδια ημέρα είτε στις 26 Ιουλίου. Οι αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2018, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται στα μέσα του 2019, χρονιά που τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα επιστρέψουν στο 0.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ