Πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία μουσικών εκδόσεων EMI Music Publishing –άρα και τον έλεγχο των πωλήσεων περισσοτέρων από δύο εκατομμυρίων μουσικών έργων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας νέων και διαχρονικών –απέκτησε την περασμένη Τρίτη η Sony αντί 2,3 δισ. δολαρίων.
Η Sony, που είναι ο μεγαλύτερος μουσικός εκδοτικός οίκος στον κόσμο, ελέγχει ήδη περί τα 2,3 εκατομμύρια τραγούδια καλλιτεχνών (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των Beatles). Με την εξαγορά της ΕΜΙ ο ιαπωνικός όμιλος σχεδόν διπλασιάζει τη δύναμή του.
Το «παιχνίδι», ως γνωστόν, τις τελευταίες σχεδόν δύο δεκαετίες δεν παίζεται στα δισκάδικα. Παίζεται στη διαδικτυακή μουσική αγορά, με τις περιβόητες υπηρεσίες streaming. Μια μέθοδο απόλαυσης της μουσικής τέχνης η οποία τα τελευταία χρόνια έχει «απογειωθεί», σύμφωνα με τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της Sony Κενιχίρο Γιοσίντα.

«Αδημονούμε να εντάξουμε την EMI Music Publishing στην οικογένεια Sony και να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην κορυφή της παγκόσμιας μουσικής εκδοτικής βιομηχανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιοσίντα. Ο ιάπωνας μάνατζερ πανηγυρίζει επειδή η συμφωνία αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική κίνησή του στο αξίωμα, καθώς μόλις προ ολίγων μηνών ανέλαβε τον όμιλο από τον παραιτηθέντα διευθύνοντα σύμβουλο Καζούο Χιράι.
Στην πραγματικότητα η ΕΜΙ δεν «συναντάται» τώρα με τη Sony. Ο ιαπωνικός όμιλος κατέχει ήδη μερίδιο 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΜΙ. Αλλά τώρα εξαγοράζει το μερίδιο της επενδυτικής Mubadala Investment Company και αυξάνει το μερίδιό της στο… ολιστικό 90%.
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της εξαγοράς της ΕΜΙ η Sony αποκάλυψε ένα τριετές επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης θέτοντας και οικονομικούς στόχους με ορίζοντα τριετίας βέβαια.
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εστιάζει την προσοχή της στους κλάδους των ηλεκτρονικών συσκευών, της ψυχαγωγίας και της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Σε γενικές γραμμές, την επόμενη τριετία ο όμιλος προϋπολογίζει να εισπράξει τα περισσότερα από τον κλάδο των ηλεκτρονικών συσκευών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προϊόντα ψυχαγωγίας στο σπίτι, συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και συσκευές λήψης και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας.
Η βασική πηγή εσόδων, δηλαδή, της Sony δεν προβλέπεται να αλλάξει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ