Στα κρύα του λουτρού, άφησε τους βουλευτές ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής Μ.Ψαλιδόπουλος, ο οποίος είχε προσέλθει να τους ενημερώσεις για τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς και στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων έθεσαν πάρα πολλές ερωτήσεις στον κ. Ψαλιδόπουλο περιμένοντας απάντηση.

Ωστόσο, όπως τους είπε, όταν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον θα τους στείλει τις απαντήσεις γραπτώς.

Προφανώς το έκανε για λόγους προσωπικής ασφάλειας –μην πει, δηλαδή, κάτι που δεν πρέπει. Άφησε λοιπόν να το σκεφθεί καλά και μετά να τους απαντήσει.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις στην βάση των εισηγήσεων που γίνονται από το προσωπικό. «Η θέση αυτή είναι θέση οικονομικής διπλωματίας», εξήγησε στους βουλευτές, λέγοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι και πολύ ορθό να απαντά για όλα.

Όπως είπε μάλιστα, τον εκπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ δεν τον ρωτάτε για την άποψή του σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ. Πάντως όσον αφορά το ΔΝΤ, δεν δίστασε να μιλήσει και αυτός για τα λάθη του, τα οποία έχει αναγνωρίσει το ίδιο. «Ίσως ο λόγος που αποτυγχάνει και είναι κρίμα και το γνωρίζουν αυτό στο ΔΝΤ, είναι ότι πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες συνθήκες με ένα βραχυχρόνιο πρόγραμμα να φύγουμε και να τελειώνουμε».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, είπε ότι με την υπάρχουσα ανάλυση είναι βιώσιμο ως το 2030. «Μετά υπερτερούν οι αρνητικές παράγοντες και είναι μη βιώσιμο», σημείωσε, τονίζοντας ότι τώρα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα για το χρέος και αν δοθεί κάτι θετικό τότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του Ταμείου εντός Ιουνίου