Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι ο μήνας των μετόχων καθώς τότε οι εισηγμένες εταιρείες διανέμουν μερίσματα. Δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Oxfam και η Basic, ανέλυσαν στοιχεία από το 2009 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιο κερδισμένοι επενδυτές είναι όσοι έχουν μετοχές των γαλλικών blue chips. Των 40 εταιρειών, δηλαδή, με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση που μετέχουν στον δείκτη CAC-40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού.
Οι εταιρείες του CAC-40 είναι οι πιο… γενναιόδωρες σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Oxfam και Basic, από το 2009 έως την περυσινή χρονιά οι μεγάλες αυτές γαλλικές επιχειρήσεις έχουν διανείμει στους μετόχους τους συνολικά μερίσματα άνω των 407 δισ. ευρώ.
«Την περίοδο αυτή από τα 100 ευρώ που ενθυλάκωσαν ως κέρδη οι εταιρείες του CAC-40, έχουν διανείμει κατά μέσον όρο τα 67,4 ευρώ ως μερίσματα στους μετόχους τους. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο που διανέμουν οι μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση γαλλικές επιχειρήσεις, που δεν μετέχουν στον συγκεκριμένο δείκτη της αγοράς του Παρισιού. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια κόσμου στη διανομή μερισμάτων» σημειώνουν οι συντάκτες της κοινής έρευνας των δύο ΜΚΟ.
Δεν ήταν πάντα έτσι. Τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα μπορεί να διανέμουν στους μετόχους πάνω από το 67% των κερδών τους, τη δεκαετία του 2000 ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 30%, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η πετρελαϊκή Total και η φαρμακευτική Sanofi διένειμαν την περίοδο 2009-2016 αντιστοίχως 43,5 και 37,9 δισ. ευρώ στους μετόχους τους και αναδείχθηκαν ως οι πλέον γενναιόδωρες. Η ενεργειακή Engie με συνολικά μερίσματα ύψους 27,6 δισ. ευρώ που διένειμε έρχεται στην τρίτη θέση.
«Οι εταιρείες του CAC-40 ξεχωρίζουν στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή χάρη στη μεγάλη γενναιοδωρία τους. Με περίπου 51 δισ. ευρώ που διένειμαν το 2017 οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι μακράν οι πλέον ανταποδοτικές προς τους μετόχους τους συγκριτικά με τις άλλες της ηπειρωτικής Ευρώπης» αναφέρεται στην έκθεση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, βέβαια, τα μερίσματα που διανέμονται είναι αθροιστικά σαφώς υψηλότερα από αυτά στη Γαλλία. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή ο αριθμός των εισηγμένων επιχειρήσεων και επίσης τα μεγέθη τους (τζίρος και κέρδη) είναι μακράν μεγαλύτερα. «Αν υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μερισμάτων και το ποσό των συνολικών κερδών, η Γαλλία αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια. Από το 2005 έως το 2015 οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις του CAC-40 έχουν μοιράσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στους μετόχους υπό μορφή μερισμάτων» σημειώνουν οι Oxfam και Basic.
Εδώ θα παρατηρούσε κανείς ότι η γενναιοδωρία των γαλλικών επιχειρήσεων αποβαίνει ενδεχομένως εις βάρος των επενδύσεών τους. Αυτό δεν είναι ακριβές, σημειώνουν οι ερευνητές των δύο ΜΚΟ. «Το μέρισμα δεν είναι εχθρός των επενδύσεων. Το 53% των μετρητών που εισπράττονται σε κάθε ετήσια χρήση επανεπενδύονται στις επιχειρήσεις της Γαλλίας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους» σημειώνουν.

HeliosPlus