Στο 4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2017, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2017 εκτιμάται στα 317,4 δισ. ευρώ, (178,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ανήλθε πέρυσι σε 7,08 δισ. ευρώ έναντι 6,709 δισ. ευρώ το 2016, ενώ στο ίδιο διάστημα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 180,8% σε 178,6% αλλά αυξήθηκε σε απόλυτα μεγέθη από 315,0 δισ. ευρώ σε 317,407 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 177,335 δισ. ευρώ έναντι 174,199 δισ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 86,77 δισ. ευρώ, οριακά μικρότερα του 2016, οπότε ήταν 87,36 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν στα 85,322 δισ. ευρώ και ήταν λιγότερες αυτών του 2016 (86,271 δισ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πλευρά του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχύτερη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στο αφορολόγητο (το 2020) από το 2019.

€2,9 δισ. πλεόνασμα τα ταμεία λόγω περικοπών Κατρούγκαλου

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά τις περικοπές συντάξεων με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τα ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) από έλλειμα 0,55 δισ. ευρώ που είχαν το 2015 πέρασαν σε πλεόνασμα ύψους δύο δισ. ευρώ το 2016 και 2,93 δισ. ευρώ το 2017.

Βέβαια σ΄αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση της απασχόλησης που σημειώνεται από την Ανοιξη του 2017 κυρίως λόγω των προσλήψεων στον κλάδο του τουρισμού. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 100.000 περίπου άτομα την περσινή χρονιά συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων από εισφορές και φόρους εισοδήματος.

Η μεγάλη εικόνα που δίνει η Eutostat είναι ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους του μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα κια μάλιστα τους υπερκαλύπτει.

Κομισιόν: Αποδίδουν οι θυσίες του ελληνικού λαού

H Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτη διαδοχική χρονιά, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο τα στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat για την ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι «οι άνευ προηγουμένου θυσίες του ελληνικού λαού, επί χρόνια, τώρα αρχίζουν να αποδίδουν».

4,2% του ΑΕΠ το πλεόνασμα σύμφωνα με το μνημόνιο

Σχολιάζοντας το υπουργείο Οικονομικών τις δημοσιονομικές εξελίξεις ανακοίνωσε «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Σταϊκούρας: Το πλεόνασμα οφείλεται στην επιλογή της υπερφορολόγησης

«Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017, για την οποία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οφείλεται αποκλειστικά στη συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιδοθεί σε ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, σε αναπτυξιακά κρίσιμους τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημειώνει σε δήλωση του ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως επισημαίνει: «το αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής είναι να συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος και να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι», τονίζοντας ότι «η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς διογκώνονται, υπερβαίνοντας πλέον τα 130 δις ευρώ (αύξηση κατά 50% από το τέλος του 2014)» και προσθέτει ότι «η χώρα παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση, κατέχοντας την τελευταία θέση σε οικονομική μεγέθυνση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών Κρατών – μελών».

Καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζει ότι: «Η Κυβέρνηση, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, ενίσχυσης της ρευστότητας, δημιουργίας περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων. Με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».