Διχάζει τους δανειστές το μοντέλο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με την Γερμανία να ακολουθεί για το θέμα την… γραμμή Σόιμπλε όπως φάνηκε χθες κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Washington Group, στις Βρυξέλλες λίγες μόνο ώρες πριν από σημερινή συνάντηση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Washington Group, όπου συμμετείχε και ο κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί η χρυσή τομή για το χρέος. Και αυτό καθώς , κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της (Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.) υποστηρίζουν ένα μηχανισμό ελάφρυνσης που θα να συνδέεται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.

Στον αντίποδα το ΔΝΤ φαίνεται πως συμφωνεί με τις χώρες του Νότου και κυρίως την Γαλλία σε ένα αυτόματο μηχανισμό μείωσης συνδεδεμένο με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι βέβαιο πως το ζήτημα του χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς πως από το 2012 οι Ευρωπαίοι μένουν απλά σε υποσχέσεις και σε μέτρα περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

Αναμένονται δε με ενδιαφέρον οι πρώτες επίσημες τοποθετήσεις του κ. Σολτς με τις πληροφορίες από το Βερολίνο να συγκλίνουν πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχο του.

Εξάλλου στο χθεσινό EuroWorkingGroup δεν έλειψαν οι επικρίσεις των εταίρων για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και για παρεμβάσεις που αυτό περιέχει όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον έγινε αναφορά στους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης με το σκεπτικό ότι έχουν υλοποιηθεί πλήρως τα 12 από τα 88 και μένουν μόλις δύο μήνες μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρθηκε χθες η συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (Staff Level Agreement) είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Μαΐου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί .