Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να βλέπει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιό ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ’όψιν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και στην παρακολούθηση των θετικών αυτών εξελίξεων από τους οίκους αξιολόγησης.

«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα», τόνισε.

Μετά την πολιτική συμφωνία το Ταμείο ετοιμάζει την πληρωμή προς την Ελλάδα, συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, είπε, δίνοντας όμως έμφαση στον έλεγχο που θα γίνει για την ομαλή πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Εως τώρα ο ESM έχει διαθέσει 40,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εκ των οποίων η χώρα έχει επιστρέψει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και απομένουν 45,8 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που προβλέπει το πρόγραμμα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί για τη δόση που θα συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση.