Κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «Β-», αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας, παράλληλα θετικές τις προοπτικές (outlook).
Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τη δυναμική για περαιτέρω αναβάθμιση κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, ειδικά σε περίπτωση που η χώρα εξέλθει με επιτυχία από το τρίτο μνημόνιο.
Η αναβάθμιση, όπως αναφέρεται, αντανακλά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά της χώρας και τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών προοπτικών μετά την εφαρμογή των σχετικών μέτρων από την κυβέρνηση κατά την περίοδο 2016-2017. Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2018 και 2,5% το 2019. Η Ελλάδα, αναφέρει, υποστηρίζεται από το ασυνήθιστα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του υπέρογκου χρέους και τη συνεχή στήριξη των πιστωτών της ΕΕ για ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.
Αναφορικά με τις τράπεζες, οι μελλοντικές τους προοπτικές και η ικανότητά τους να βελτιωθεί η ποιότητα των δανείων τους εξαρτώνται, όπως αναφέρει, και από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος της Ελλάδας. Πάντως δεν βλέπει έναν νέο κύκλο ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών άμεσα, ενώ τα NPEs εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το ήμισυ των δανείων σε όλη τη χώρα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις.