Αυστηρό μήνυμα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, ακόμα και με… χασούρα, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, απηύθυνε η επικεφαλής τουSSM, του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),Ντανιέλ Νουί.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη τωνstresstests, η ΕΚΤ δεν άφησε κανένα περιθώριο εφησυχασμού στις ελληνικές τράπεζες, ζητώντας άμεσες κινήσεις προς την κατεύθυνση ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.
Χαρακτηριστική της πίεσης που δέχθηκαν οι έλληνες τραπεζίτες είναι η στιχομυθία μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής ΤράπεζαςΛεωνίδα Φραγκιαδάκηκαι της κυρίας Νουί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Φραγκιαδάκης τής επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι πολύ χαμηλές για να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις ακινήτων, η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: «Οταν έχεις 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια, δεν μπορείς να κάθεσαι και να τα κοιτάς. Πρέπει να ξεκινήσεις από τα… χαμηλά!».

Η αξιολόγηση

Η οδηγία αυτή από τονSSMσυνδέεται άμεσα με τον προσδιορισμό της αξίας των εξασφαλίσεων που διαθέτουν οι τράπεζες, για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και δεν εξυπηρετούνται. Στο πλαίσιο των ασκήσεων προσομοίωσης, ο επόπτης θα εξετάσει αν οι τιμές που φαίνονται στους ισολογισμούς των εγχώριων ομίλων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση προς τα κάτω αναπροσαρμογής τους, οι τράπεζες θα κληθούν να διενεργήσουν επιπλέον προβλέψεις για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.
Πρόκειται για μια παράμετρο που αναπόφευκτα θα προκαλέσει πιέσεις στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν δε εφαρμοστεί η στρατηγική της ταχείας εκποίησης των εξασφαλίσεων που έχουν στα χέρια τους, υπάρχει κίνδυνος καταγραφής άμεσων ζημιών. Και αυτό διότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο διατεθεί σε τιμή κάτω από την αξία στην οποία αποτυπώνεται στα βιβλία ενός ομίλου, τότε η διαφορά που δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες προβλέψεις θα επιβαρύνει τα αποτελέσματά τους.
Επιπλέον, μια ενδεχόμενη μαζική ρευστοποίηση εγγυήσεων αναπόφευκτα θα προκαλέσει πίεση στην αγορά των ακινήτων, καθώς η ζήτηση σε αυτή τη φάση είναι αναιμική και θα επιτείνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επιλογή

Οπως επισημαίνει πάντως τραπεζική πηγή, οι εγχώριοι όμιλοι, για να περιορίσουν τις απώλειες από αυτές τις συναλλαγές, κάνουν πολύ προσεκτική επιλογή των ακινήτων που βγάζουν στο σφυρί είτε μέσω των πλειστηριασμών είτε με απευθείας πωλήσεις από τις ίδιες. Συγκεκριμένα, δίνουν προτεραιότητα σε σπίτια, οικόπεδα και επαγγελματικούς χώρους που είναι εμπορικά, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες να εμφανιστούν αγοραστές, ώστε να διατεθούν σε λογικές τιμές.
Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι προχωρούν αυτή τη στιγμή στην αγορά όλων των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος, ώστε να «κατοχυρώσουν» την τιμή πρώτης προσφοράς, που είναι ίση με τη… θεωρητική εμπορική αξία, και να μην προκληθεί… ρήγμα στο ενεργητικό τους.

Πωλήσεις χαρτοφυλακίων

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση της Φρανκφούρτης έγινε και στο θέμα της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τρίτους, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των προβλεπόμενων δράσεων για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων μείωσης του αποθέματος των «κόκκινων» χορηγήσεων την επόμενη διετία. Σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες καλούνται να προβούν σε πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, ποσό αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς τους.

Τι έδειξε η προσομοίωση της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζεται καθησυχαστική για τις αντοχές του. Με βάση την εσωτερική άσκηση που διενήργησε, ακόμα κι αν διατεθεί το 45% των καταγγελμένων επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ήτοι 46 δισ. ευρώ, σε μέση τιμή χαμηλότερη του 13,4% της ονομαστικής τους αξίας, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 δεν πέφτει κάτω από το ελάχιστο όριο του 12,5%. Κεφαλαιακό έλλειμμα στα σενάρια που επεξεργάστηκε η κεντρική τράπεζα προέκυψε μόνο αν οι πωλήσεις αφορούν σε ποσοστό άνω του 75% των εν λόγω ανοιγμάτων και γίνουν σε τιμές κάτω του 10%.

Συμπερασματικά, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι το διαμορφούμενο περιβάλλον σταδιακής άρσης της αβεβαιότητας για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ευρύτερα της εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαδικασία πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), δεδομένου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών θα αντικατοπτριστεί σε υψηλότερες προσφερόμενες τιμές. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, θα διευκολύνει περισσότερο τη διαδικασία πώλησης των ΜΕΑ, θα αμβλύνει το εύρος μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης, και θα εξυπηρετήσει τον στόχο για τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ