Στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς εντάχθηκε η Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ (Αττική-Πίττας).
Η Αττική-Πίττας εξάγει το προϊόν της επώνυμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ αναπτύσσεται και η αγορά της Απω Ανατολής με εξαγωγές στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη και πρόσφατα στη Νότια Κορέα. Τα προϊόντα της, και ειδικά το μέλι, ταξιδεύουν σε περισσότερες από 40 χώρες και στις 5 ηπείρους. Οι εξαγωγές το τελευταίο οκτάμηνο αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, ενώ παρουσιάζουν αύξηση άνω του 40% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Γεώργιος Πίττας, «η εταιρεία επέλεξε την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών-μελισσοκόμων μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής τους δυνατότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου».
Ετσι ο μελισσοκόμος εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα από την Τράπεζα μέσω της Κάρτας Συμβολαιακής, η οποία τού δίνει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος της εκμετάλλευσής του.
Η επιχείρηση έχει εξασφαλισμένη την απαιτούμενη πρώτη ύλη και προγραμματίζει τις πληρωμές για την εξόφλησή της, ενώ ταυτόχρονα είναι συνεπής σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων. Εχοντας πρόσβαση σε ρευστότητα προσαρμόζεται ευκολότερα στις αυστηρές προδιαγραφές των αγορών και διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα.
Επίσης η εταιρεία μέσα στις δύσκολες οικονομικές και καιρικές συνθήκες της τελευταίας διετίας υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ μετεγκατάστασής της σε νέα ιδιόκτητη μονάδα στο Κρυονέρι Αττικής.

Η πορεία

Η εταιρεία, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά μελιού, στηρίζει την ελληνική μελισσοκομία και την ποιότητα του ελληνικού μελιού. Στη μακρόχρονη πορεία της ενίσχυσε την επιστημονική έρευνα για να αναδειχθούν η φυσιογνωμία, η ωφελιμότητα στον ανθρώπινο οργανισμό και η βιολογική ταυτότητα του ελληνικού μελιού, στήριξε το επάγγελμα και τη γνώση του μελισσοκόμου έχοντας κύκλο 2.000 σταθερών ελλήνων μελισσοκόμων συνεργατών, ενώ συνδέθηκε με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς, ινστιτούτα στην προσπάθεια διάσωσης του χαρακτήρα της ελληνικής φύσης.
Συλλέγει κάθε χρόνο περίπου 2.500 τόνους μελιού από 2.000 έλληνες μελισσοκόμους.

Ενας αιώνας μέλι

1896. Η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε ξεκινά και η ενασχόληση της οικογένειας Πίττα με το μέλι. Το πρώτο κατάστημα ανοίγει το 1928 στην οδό Σταδίου από τους αδελφούς Αλέξανδρο και Παναγιώτη Πίττα.
Το προϊόν φέρει την ονομασία μέλι Υμηττού Αττική, καθώς περιέχει θυμαρίσιο μέλι από τον Υμηττό. Αργότερα οι δύο επιχειρηματίες αγόραζαν θυμαρίσιο μέλι και από άλλες περιοχές της Αττικής. Και το μέλι Υμηττού Αττική εξελίχθηκε σε μέλι Αττική τύπου Υμηττού και στη συνέχεια έγινε το γνωστό σε όλους μας μέλι Αττική.
Τα δύο αδέλφια προχωρούν σε μια ενέργεια πρωτοποριακή που άλλαξε ριζικά τον ως τότε τρόπο εμπορίας και διακίνησης του μελιού. Προσφέρουν το ελληνικό μέλι σε μικρές συσκευασίες, με την επωνυμία μέλι Αττική.
Σήμερα στη διοίκηση της εταιρείας είναι τα παιδιά και τα εγγόνια του Παναγιώτη Πίττα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ