Ανακοινώθηκε και επισήμως η πρόσκληση για την ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά τους ιδιώτες ομολογιούχους, τους οποίους η Αθήνα προσκαλεί να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με πέντε νέα ομόλογα.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια.

Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Aνακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Οικονομικών η έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων του Ελληνικου Δημοσίου.

Θα ανταλλαγούν υφιστάμενα ομόλογα με νέα ομόλογα που θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια και σταθερό επιτόκιο το οποίο κυμαίνεται από 3,5% (για τα 5ετή ομόλογα) εως 4,2% για τα ομόλογα λήγουν το 2042.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι κάτοχοι των υφισταμένων ομολόγων θα έχουν περιθώριο έως τις 28 Νοεμβρίου για να τους ανταλλάξουν με τους νέους τίτλους.

Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα ιδικότερα, τo swap έχει στόχο ταν υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:
* τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
* τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
* τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
* τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
* τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.
Το σύνολο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 29 δισ. ευρώ.

Η νέα έξοδος

Η νέα έξοδος γίνεται μέσω της ανταλλαγής (swap) 20 σειρών ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 σειρές ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Αυτή τη φορά ο ΟΔΔΗΧ δεν ζητάει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά αλλάζει τη δομή του χρέους της για να μπορεί να υποδεχτεί «κανονικούς επενδυτές» πέρα από hedge funds. Αυτό είναι το απαραίτητο «διαβατήριο» για τη μετάβαση των ελληνικών ομολόγων από την κατηγορία junk στην κατηγορία της επενδυτικής επιλογής (BBB investment grade) στην προσπάθεια για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Επιπρόσθετα με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται αφενός ένα δυνητικό πρόβλημα στην ΕΚΤ στην περίπτωση που αποφάσιζε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και αφετέρου οι ελληνικοί τίτλοι να μην είναι ανταγωνιστικοί με τους τίτλους άλλων χωρών με ίδια αξιολόγηση αλλά ομαλότερα και τυποποιημένα χαρακτηριστικά.