Ενιαία ποσοστά εισφορών, αλλά με καθιέρωση πλαφόν (οροφής) στα ετήσια εισοδήματα, επί των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές επιβαρύνσεις. Στο μοντέλο αυτό αναζητεί το υπουργείο Εργασίας τη λύση για την τροποποίηση του σημερινού –αποτυχημένου –συστήματος ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, το οποίο καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου

«Ενα άλλο σύστημα εισφορών», το οποίο θα παρέχει κίνητρα για διατήρηση της ασφάλισης των συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών και δεν θα αποτελεί αντικίνητρο για τη συνέχιση της ασφάλισής τους, είναι η λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση μετά το σοκ της κατάρρευσης των δηλωθέντων εισοδημάτων το 2016 (μείωση 20%) από ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων. Κι αυτό έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση από τον συνδυασμό φόρων και εισφορών,που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 60% του εισοδήματος. Το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται την ύπαρξη προβλήματος, ιδιαιτέρως στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι «ωθούνται στην έξοδο από την ασφάλιση» εξαιτίας της υψηλής επιβάρυνσης. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν επαγγελματίας με εισόδημα 60.000 ευρώ να υποχρεώνεται να πληρώσει εισφορές 18.000 ευρώ, για να λάβει τελικώς μια σύνταξη που δεν θα αντιστοιχεί καν στις εισφορές που κατέβαλε».
Στο θέμα αυτό παρεμβαίνει με άρθρο του ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σ. Ρομπόλης, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με τις μελλοντικές χαμηλές συντάξεις αποτελούν αντικίνητρο ασφάλισης.
Μάλιστα αντιστοιχεί τις εισφορές με τους υψηλούς φόρους. «Οταν επιβάλλονται υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ο φορολογούμενος δεν θα έχει κανένα κίνητρο να εργαστεί, δεδομένου ότι το κράτος θα του απορροφήσει το σύνολο των εισοδημάτων του» σημειώνει ο κ. Ρομπόλης. Και προσθέτει: «Το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική ασφάλιση, με την έννοια της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες δεν επιφέρουν το αντίστοιχο ύψος αναλογικότητας στις συντάξεις».
Η καταστρατήγηση της αρχής της αναλογικότητας εισφορών – παροχών παρέχει κίνητρα για την έξοδο των ασφαλισμένων της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας από την κοινωνική ασφάλιση οδηγώντας στην εισφοροαποφυγή και στην εισφοροδιαφυγή, επισημαίνει ο καθηγητής, απόρροια των αλλαγών που επήλθαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονίων.

Τα σχέδια
Η υπουργός κυρία Εφη Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε στη Βουλή τις επικείμενες αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, στις οποίες –μεταξύ των άλλων –αναφερόταν το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» (17.9.2017), ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει το θέμα των εισφορών. Αναφέρθηκε μόνο στην εφαρμογή προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον εργαζόμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 156 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ευνοήσει 40.000 εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο –πέραν των άλλων –σχεδιάζει ένα νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς την τροποποίηση των ποσοστών κρατήσεων, τα οποία θα παραμείνουν ενιαία για όλους.
Αρχικά θα καταγραφεί η κατάσταση ανά κλάδο, έτσι ώστε να προσδιοριστούν τα προβλήματα. Η αλλαγή πιθανότατα να επικεντρωθεί στο ασφαλιστέο εισόδημα ώστε να προκύψουν μειώσεις στο τελικό ποσό. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2019, οπότε υπάρχει χρόνος να μελετηθούν επαρκώς και να εγκριθούν από τους θεσμούς. Το υπουργείο θεωρεί το πρόβλημα λυμένο για το 2018, με την εφαρμογή της μείωσης κατά 15% των εισοδημάτων επί των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ