από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Η κυβέρνηση εξισώνει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες και επανεξετάζει υπολογισμό παλαιότητας - ΕΝΦΙΑ

Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου
Η κυβέρνηση εξισώνει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες και επανεξετάζει υπολογισμό παλαιότητας - ΕΝΦΙΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, την επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού της παλαιότητας των κτισμάτων, αλλά και γενικότερα του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δήλωση της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή.

Όπως τόνισε η ίδια με αφορμή ερώτηση που της ετέθη από τον βουλευτή του Σύριζα κ. Ηλία Καματερό, «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εξίσωσης των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, με σκοπό να θεσμοθετήσουμε ένα νέο νόμο φορολογίας κατοχής ακινήτων, πιο δίκαιο, πιο αντιπροσωπευτικό, διορθώνοντας στρεβλώσεις που υπάρχουν και προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα».

Σύμφωνα με την κυρία Παπανάτσιου, «ο νόμος του ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε το 2013 και η χώρα μας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένο ποσό εισπράξεων ανά έτος από τον φόρο αυτό. Το γεγονός αυτό καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε για την άσκηση της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής».

Από τη μεριά του ο Βουλευτής του Σύριζα κ. Καματερός επισήμανε μία αδικία του ΕΝΦΙΑ που έχει να κάνει με το έτος κατασκευής των οικοδομών που πρέπει να αναγραφεί στο έντυπο Ε9 και βάσει αυτού να υπολογιστεί ο φόρος. Ενώ αναφέρεται στο νόμο πώς επιβάλλεται ο φόρος και αναφέρει σε οικοδομές που έχουν χτιστεί, έχουν οικοδομηθεί, σε διαφορετικές οικονομικές περιόδους, υπάρχει η στήλη 14, στην οποία αναγκάζεται κανείς, όπως λέει, σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα αναγράφεται το κτίσμα σε μία γραμμή και ως έτος κατασκευής το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας.

Έτσι, παρουσιάζεται η αδικία σύμφωνα με τον Βουλευτή του Σύριζα, μία οικοδομή -που μπορεί να είναι και τα περισσότερα τετραγωνικά της πολύ παλαιότερης δόμησης - να φορολογείται σαν νεότερη, επειδή έτυχε να έχει κάνει πρόσφατα μία μικρή προσθήκη. Αυτό επιτείνεται και στην περίπτωση των αυθαίρετων.

H υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε αυτό το ζήτημα παραδέχεται ότι υπάρχει στρέβλωση και μάλιστα δεν δηλώνει ότι δεν είναι και η μοναδική.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η παλαιότητα του κτίσματος προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του έτους φορολογίας και του έτους έκδοσης της νεότερης οικοδομικής άδειας. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ως έτος έκδοσης λαμβάνεται το έτος κατασκευής, το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο, που μπορεί να είναι προγενέστερος τίτλος κτήσης,
βεβαίως η έναρξη ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ ή η νομιμοποίηση αυθαιρέτου.

Αν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως έτος έκδοσης της άδειας λαμβάνεται το έτος κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή του Ε9. Άδεια αλλαγής χρήσης του κτηρίου ή άδειες μη ουσιώδους ανακαίνισης, που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, όπως για παράδειγμα είναι η άδεια ελαιοχρωματισμού, άδεια επισκευής πατωμάτων, άδεια πέργκολας κ.λπ. δεν λαμβάνονται υπόψη.

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα για οποιονδήποτε λόγο, δηλαδή εξαιτίας νεότερης οικοδομικής άδειας για επέκταση ή μεταγενέστερης τακτοποίησης ή νομιμοποίησης τμήματος του ακινήτου, το κτίσμα γράφεται ενιαία σε μία γραμμή του Ε9 και σαν έτος κατασκευής αναγράφεται το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας ή το έτος στο οποίο συντελέστηκε η τακτοποίηση ή νομιμοποίηση του αυθαιρέτου κτίσματος.

Έτσι, εάν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, σαν έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή της δήλωσης του Ε9. Στις αυθαίρετες κατασκευές οι προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν σαν έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης.

Εάν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του, όπως για παράδειγμα μπορεί να αναφέρει από το 2008 έως το 2011, τότε σαν έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία και σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού σαν έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Υπολογισμός παλαιότητας | 13/09/2017 22:04
  Πρέπει να προσθέσετε και το εξής: ότι σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών, βάσει εγκυκλίων, ως έτος κατασκευής στο Ε9 (ΕΝΦΙΑ) λαμβάνεται πράγματι ό,τι αναφέρει το άρθρο (σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση του μηχανικού), όμως ειδικά σε ό,τι αφορά την φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, εκεί η αντικ. προσδιορίζεται... από το έτος υπαγωγής της αυθαιρεσίας στις διατάξεις της πολεδομ. νομοθεσίας, π.χ. έστω κτίσμα αυθαίρετο που οικοδομήθηκε το 2010 αλλά νομιμοποιήθηκε το 2015: για τις ανάγκες του Ε9, θα αναγραφεί ως έτος κατ. το 2010, για τις ανάγκες μιας μεταβίβασης θα θεωρηθεί ως έτος κατ. το 2015!!! Σχόλια κανείς;;;;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
   
   
  Διόρθωση προς την κ.Παπανάτσιου | 13/09/2017 12:22
  Ο" νόμος του ΕΝΦΙΑ" που ψηφίστηκε το 2013 (τότε έλεγαν το χαράτσι ΕΤΗΔΗΕ και απειλούσαν διακοπή ηλεκτροδότησης!) ψηφίστηκε τότε ως έκτακτο μέτρο μόνο για έναν χρόνο!!! Δυστυχώς μετά βόλεψε όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να πίνουν το αίμα των πολιτών ώστε να εξασφαλίζεται από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ η μσιθοδοσία των κρατικοδίαιτων κηφήνων! Όποιες αλλαγές και να κάνουν θα εξακολουθήσει μια άδικη και παρανοϊκή επιβάρυνση που ισοδυναμεί με ενοίκιο προς το Κράτος για την κατοχή ακινήτων!
  ΕΝΦΙΑ υπέρ μισθοδοσίας κρατικοδίαιτων
  απάντηση262
   
-