Κάθε μήνα και από ένα ή και δύο φορολογικά «χτυπήματα» θα δέχονται εκατομμύρια πολίτες από τα τέλη Ιουλίου ως και τον Ιανουάριο, καθώς στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Η αρχή θα γίνει τέλη Ιουλίου για 2.540.440 φορολογουμένους για τους οποίους προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και θα πρέπει ο καθένας να πληρώσει κατά μέσο όρο φόρο εισοδήματος 1.450 ευρώ.

Στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα πρέπει να πληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου.

«Ρεπό» φαίνεται να έχουν οι φορολογούμενοι μόνο για τον μήνα Αύγουστο, καθώς μέσα στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού δεν υπάρχει κάποια φορολογική υποχρέωση να λήγει. Ωστόσο ως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει περίπου 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να μπουν στο σύστημα Taxisnet και να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ του 2017.
Σκέψεις για έξι δόσεις ΕΝΦΙΑ
Ο συγκεκριμένος φόρος θα πληρωθεί σύμφωνα με δέσμευση της υφυπουργού Οικονομικών κυρίας Κατερίνας Παπανάτσιου σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου (μαζί και με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου του 2018. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα ο εφετινός ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί και τον Φεβρουάριο, δηλαδή σε έξι δόσεις. Αλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2017, καθώς τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία υπολογίζονται στον εφετινό προϋπολογισμό και όχι σε αυτόν του επόμενου έτους.

Τελικώς, εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, προβλέπουν -μεταξύ άλλων – τροπολογίες που κατατέθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή.

Τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά θα έχουν να πληρώσουν μόνο τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον Νοέμβριο το χτύπημα θα είναι και πάλι διπλό, όπως και τον Δεκέμβριο.
Τον μεν Νοέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος (τελευταία), καθώς και η αντίστοιχη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί τόσο η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ όσο και τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ΙΧ.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό τα νοικοκυριά από τα τέλη Ιουλίου 2017 ως και τα τέλη Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει συνολικά να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις χρεωστικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, 3,2 δισ. ευρώ βεβαιωμένα ποσά στα εκκαθαριστικά στον ΕΝΦΙΑ (προσδοκώμενες εισπράξεις περίπου 2,65 δισ. ευρώ) και άλλο ένα 1,1 δισ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας. Σύνολο δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 6.110.480 εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν, 2.617.969 (42,8% επί του συνόλου) ήταν μηδενικά, δηλαδή οι πολίτες ούτε θα πληρώσουν κάποιο επιπλέον ποσό ούτε θα τους επιστραφεί, ενώ 952.071 (ποσοστό 15,58% του συνόλου) είναι πιστωτικά με μέση επιστροφή φόρου 379,8 ευρώ.
Η βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων
Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των μισθωμάτων από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (π.χ. Airbnb):

1.
Τα μισθώματα που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία εκμισθώνουν κατοικίες με παροχή μόνο κλινοσκεπασμάτων θα φορολογούνται αθροιστικά μαζί με τυχόν άλλα μισθώματά τους, βάσει της ισχύουσας κλίμακας φορολογίας μισθωμάτων των φυσικών προσώπων: 15% για ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 35% για εισόδημα 12.001- 35.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης που φτάνει ως και 10%, ήτοι συνολικά 55%, χωρίς να υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ.

2.
Στα μισθώματα αυτά που εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

3.
Τα φυσικά αυτά πρόσωπα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα πληροφοριακά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, αριθμό διαβατηρίου κ.λπ.) καθεμιάς βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης στην οικεία ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ (καταχωρίζοντας κάθε φορά και τα στοιχεία του ενεργειακού πιστοποιητικού), δεδομένου και του ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η προβλεπόμενη από τον νόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ.

HeliosPlus