«Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και να θέσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να συντελεστεί αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, από την πλευρά εγχώριων και ξένων επενδυτών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Marfin Investment Group κ. Σταύρος Λεκκάκος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της.
Σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας περιμένουμε να βελτιώσει και τις επιδόσεις των εταιρειών του ομίλου. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις από την τουριστική αγορά, είναι ιδιαίτερα θετικές και θα έχουν ανάλογες επιπτώσεις.
Το 2016 τα κέρδη ebitda στα ενοποιημένα αποτελέσματα της MIG έφθασαν τα 134 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ του 2015. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου το 2016 ανήλθαν στα 1,10 δισ, καταγράφοντας μείωση 3% έναντι του 2015.
Η μείωση, σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο, οφείλεται στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους δραστηριότητας των θυγατρικών του ομίλου. Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μαρινόπουλος που διέκοψε την λειτουργία της με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κερδοφορίας της MIG με 15 εκατ. ευρώ, ως απομείωση των απαιτήσεών στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της εταιρείας αυτής.
Για τη συνέχεια, ο κ. Λεκκάκος επισήμανε πως «σταθεροί στόχοι μας είναι η αύξηση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους, καθώς και η συστηματική προσπάθεια για μείωση του κόστους. Ήδη η αναδιάρθρωση του δανεισμού που ολοκληρώνεται, αναμένεται να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιρειών μας, κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ».
Τέλος, ο κ.Λεκκάκος αναφέρθηκε ξεχωριστά στις επιδόσεις των θυγατρικών:
Υγεία: Το νοσοκομείο ανανέωσε για μια τριετία την διαπίστευση Joint Commission International (JCI) και παραμένει το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και ένα από τα 600 παγκοσμίως που διαθέτουν στην πιστοποίηση που είναι η πλέον αυστηρή και έγκυρη διεθνώς.
ΔΕΛΤΑ: η εταιρεία στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, παραμένοντας ο μεγαλύτερος αγοραστής αγελαδινού γάλακτος στη χώρα, καθώς απορροφά το 25% της εγχώριας παραγωγής. Οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την εταιρεία έχουν εισπράξει 602 εκατ. ευρώ την περίοδο της κρίσης 2010-2016.
ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: η εταιρεία συνεργάζεται κάθε χρόνο με 1.300 αγρότες από την Βόρεια Ελλάδα, αγοράζοντας την παραγωγή τους με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει μαζί τους. Ελληνικά γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε περισσότερα από 30.000 στρέμματα γης, αγοράζει, μεταποιεί και διαθέτει η εταιρεία.
Εστίαση: Goody’s και Everest έχουν ισχυρή παρουσία με 515 σημεία στη χώρα και διευρύνουν το μερίδιό τους παρά τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν με τον υψηλό ΦΠΑ του 24%.
ATTICA Συμμετοχών: η εταιρεία προσφέρει υψηλής ποιότητας μεταφορικό έργο στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ τα πλοία της φέρουν την ελληνική σημαία, συνδέοντας και τα πλέον απομακρυσμένα νησιά και λιμάνια της χώρας, παρά το κόστος που συνεπάγεται η επιλογή αυτή.
SingularLogic: η εταιρεία προσφέρει τεχνολογία σε πολλούς τομείς της πληροφορικής σε μεγάλους πελάτες ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.