Αναβαθμισμένο ρόλο στους κόλπους της Philip Morris αποκτά η Παπαστράτος, αφού η Ελλάδα επελέγη να είναι η τρίτη χώρα παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς της πολυεθνικής, μετά την Ελβετία και την Ιταλία.
Με κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα ταμεία της Philip Morris, η μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο θα μετατραπεί από βιομηχανία παραγωγής συμβατικών τσιγάρων σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού (heets), οι οποίες χρησιμοποιούνται στη συσκευή IQOS.
Το IQOS είναι ένα σύστημα θέρμανσης καπνού που θερμαίνει πραγματικό καπνό, χωρίς να τον καίει (περίπου στους 300 βαθμούς Κελσίου) με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται από τη Philip Morris, να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες της καύσης και να εκλύονται λιγότερα ποσοστά σε πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα.
Η επένδυση αυτή θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα στα μεγέθη της Παπαστράτος, καθώς επίσης στην κοινωνία και στην πρωτογενή παραγωγή. Η Παπαστράτος θα καταστεί αποκλειστικά εξαγωγική εταιρεία περιορίζοντας την εξάρτησή της από τη χειμαζόμενη εσωτερική αγορά. Η επένδυση θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στους 800 της Παπαστράτος και στους 250 που προσελήφθησαν πρόσφατα για την προώθηση του IQOS στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα heets θα περιέχουν σημαντικό ποσοστό ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για τους καπνοκαλλιεργητές, οι οποίοι θα αποκτήσουν ακόμη έναν μεγάλο πελάτη που θα απορροφά την παραγωγή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Χαρπαντίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος: «Η πρώτη παραγωγή των ράβδων καπνού θα ξεκινήσει σε μόλις 10 μήνες από σήμερα. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουμε 2 νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και συνολικά 10 νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού HEETS με 3 μηχανές η κάθε μία. Συνολικά θα παράγονται ετησίως 20 δισ. ράβδων καπνού. Το IQOS δημιουργήθηκε για να μας οδηγήσει σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου».

«Κάνει το χρέος της»
Στην ερώτηση γιατί η Philip Morris επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, αφού κατά γενική ομολογία το ρίσκο της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί, ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε: «Η Παπαστράτος κάνει πάλι το χρέος της απέναντι στην ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι οι παθογένειες που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα (γραφειοκρατία, παράλογη φορολόγηση στα καπνικά προϊόντα, ασφυκτικό τραπεζικό περιβάλλον) παραμένουν. Η Ελλάδα επελέγη από τη Philip Morris για την επένδυση λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των καπνών υψηλής ποιότητας που διαθέτει αλλά και του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της Παπαστράτος. Η επένδυση αυτή στηρίζει την απασχόληση, ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές, εγγυάται το μέλλον της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας και στέλνει μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να εμπιστευτεί την Ελλάδα».
Το IQOS αποτελεί προϊόν έρευνας που διήρκεσε πάνω από 6 χρόνια. Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια απασχολώντας στα κέντρα έρευνας της Philip Morris 400 επιστήμονες από 40 χώρες. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα καπνικά προϊόντα της Philip Morris, το οποίο δεν καίγεται όπως τα συμβατικά τσιγάρα.
Το IQOS λανσαρίστηκε το 2014, σήμερα έχει παρουσία σε 20 χώρες και το χρησιμοποιούν 1,4 εκατ. ενήλικοι καπνιστές. Στο τέλος του 2017 εκτιμάται ότι το IQOS θα κυκλοφορεί σε 30 χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ