Ενώ η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς άλλες έξι φορές ως το τέλος του 2018, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να αρχίσει ως τον Σεπτέμβριο τις συζητήσεις για τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από το 2018, προχωρώντας παράλληλα στο τέλος του 2017 σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που σήμερα βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος στο -0,4%.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν μάλιστα άνοδο την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΚΤ ότι η τράπεζα μπορεί να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων, που τώρα είναι αρνητικό, πριν από τα βασικά επιτόκια με τα οποία δανείζει τις τράπεζες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Euribor υποχωρούσαν, ενώ οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν πλέον ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα βασικά επιτόκια συντομότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ θα αφορά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από το -0,40% στο -0,30%.
Η Τζάνετ Γέλεν προχώρησε πάντως την περασμένη Τετάρτη σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων, μια κίνηση που «υπαγορεύθηκε» από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και την πεποίθηση ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έρχεται όλο και πιο κοντά.
Τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβαίνοντας από το 0,75% στο 1%, στοιχείο που δείχνει ότι η Fed κάνει μεγάλες προσπάθειες να επαναφέρει τη νομισματική της πολιτική σε έναν «εκλογικευμένο βηματισμό».

«Είδαμε τους τελευταίους μήνες την οικονομία να προοδεύει»
ανέφερε η Γέλεν αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017 και άλλες τρεις μέσα στο 2018. Αν πάντως προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ (φορολογική μεταρρύθμιση, απελευθέρωση και επενδύσεις σε υποδομές), οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Fed θα άλλαζε πρώτη την ισορροπία κινδύνων για να γίνει πιο hawkish («γεράκι»), επιταχύνοντας το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων επιτοκίων.
Η αύξηση σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας φάσης ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής εκτίμησαν αρκετοί οικονομολόγοι, αναμένοντας πως η Fed θα αυξήσει άλλες έξι φορές τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2018.
Οι αναλυτές προβλέπουν δύο νέες αυξήσεις εφέτος κατά 0,25%, μία τον Ιούνιο και η άλλη τον Σεπτέμβριο, και συνολικά τέσσερις ακόμη κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης το 2018, κάτι που δεν έχει προεξοφληθεί ακόμη σήμερα από τις αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ