Τις υψηλότερες αποδόσεις που μπορεί να φέρουν τα ξενοδοχεία της επικράτειας σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει σημαντική άνοδο, επισημαίνει στο «Βήμα» ο αναλυτής της εταιρείας συμβούλων στον τομέα της φιλοξενίας HVS Πίτερ Ζάμπο.
Ο ίδιος υπογραμμίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, εστιάζοντας στις δύο μεγάλες συναλλαγές που σημάδεψαν τις επενδυτικές κινήσεις στη χώρα, με την πώληση της Αστήρ Παλάς και του Hilton Αθηνών.
«Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακάμψει, ο όγκος των συναλλαγών σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την άνοδο των διεθνών αφίξεων, εν μέρει λόγω της μετατόπισης της ζήτησης από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική προς άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία» τονίζει ο κ. Ζάμπο.
Οι συναλλαγές


«Η ελληνική ξενοδοχειακή επενδυτική αγορά ήταν επίσης ενεργή το 2016, με πάνω από 580 εκατ. ευρώ σε αξία συναλλαγών στα ξενοδοχεία, που αντιστοιχεί σε αύξηση 45% από το 2015. Ωστόσο, παρότι ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται, ο αριθμός των συναλλαγών σε ξενοδοχεία είναι σχετικά χαμηλός, με μόνο δύο ξενοδοχεία (Hilton Αθηνών και Αστήρ Παλάς), ενώ οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή που αφορούσε ξενοδοχεία να αλλάζουν χέρια το 2015, δεν ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ σε αξία» υπογραμμίζει.
Σημάδια ανάκαμψης
Υπάρχουν διάφορες παράμετροι που επηρεάζουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. «Το 2016 το ενδιαφέρον προήλθε κυρίως από επενδυτές της Μέσης Ανατολής, από εταιρείες όπως η AGC Equity Partners (αγοραστές του Astir Palace Resort για 444 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα) και η Dogus Holding (αγοραστές του Hilton Αθηνών για 138 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank). Καθώς η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, έχει εισπράξει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Την ώρα που σε άλλες περιοχές της Ευρώπης οι τιμές έχουν αυξηθεί και οι αποδόσεις περιορίζονται, η Ελλάδα θεωρείται μια αγορά όπου οι επενδυτές ξενοδοχείων μπορούν να βρουν συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις» εξηγεί. Παράλληλα, αναφέρεται και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων που αντιμετωπίζει το 54,3% των ξενοδοχείων στη χώρα με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Μια σειρά από ξενοδοχεία πράγματι επιβαρύνεται από υψηλές πληρωμές τόκων από δάνεια, με μια σειρά από αυτά να είναι μη εξυπηρετούμενα» λέει.

«Ωστόσο, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ξενοδοχειακής αγοράς, σε συνδυασμό με την περιορισμένη νέα προσφορά, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, με την Αθήνα, για παράδειγμα, να βλέπει ανάπτυξη που έφθασε στο 12% το 2016. Με την αξία των ξενοδοχείων να συνεχίζει να ενισχύεται από το 2013 και το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι το ισχυρότερο εδώ και πολλά χρόνια, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές θα θεωρήσουν την πιθανότητα μιας πώλησης ολοένα και πιο ελκυστική
» εξηγεί ο κ. Ζάμπο.

Εργα ανάπτυξης
Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι επενδυτικές προοπτικές υπάρχουν τόσο σε παραθεριστικές όσο και σε αστικές περιοχές. «Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας τόσο με Ελληνες όσο και με διεθνείς ξενοδοχειακούς επενδυτές, έχουμε δει μια σειρά από προγραμματισμένα έργα ανάπτυξης σε παραθεριστικές και ενίοτε σε αστικές περιοχές» απαντά.
«Οι περισσότερες προγραμματισμένες επενδύσεις βρίσκονται σε παραθεριστικά θέρετρα, όπως η Κως, η Κέα ή η Σαντορίνη, ανταποκρινόμενες σε μια διεθνή ζήτηση με βάση μια σειρά από παγκόσμια εμπορικά σήματα της πολυτέλειας, όπως Kempinski, Aman και Waldorf Astoria να αναζητούν να επεκταθούν στην Ελλάδα. Το μέγεθος των επενδύσεων μπορεί να ποικίλλει, με τους μεγαλύτερους επενδυτές να είναι πρόθυμοι να καταβάλουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ για ελληνικά ξενοδοχεία, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Αστήρ Παλάς το 2016. Ωστόσο, αναπτύσσεται επίσης ένας περιορισμένος αριθμός αστικών ξενοδοχείων, με το νέο Marriott στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2018, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυναμική της αγοράς και όσο τα θεμελιώδη μεγέθη της ξενοδοχειακής αγοράς παραμένουν ισχυρά και εξακολουθήσει να υφίσταται ένα καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, το ενδιαφέρον των επενδυτών από αγοραστές Μέσης Ανατολής, καθώς και Ευρωπαίους και επενδυτές από τη Βόρεια Αμερική θα διατηρηθεί» καταλήγει.

Akti Imperial από το 2018 το Capsis στη Ρόδο

Κοντά στο να κλείσει και τυπικά είναι η συμφωνία για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Capsis στη Ρόδο. Η διαδικασία της τράπεζας Eurobank για το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα, το οποίο παρέμενε κλειστό για έξι χρόνια, ολοκληρώνεται θετικά με πλειοδότη έλληνα επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Κω.

Ο κ. Νίκος Κούτρας, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των κατασκευών, είναι ιδιοκτήτης τριών ξενοδοχείων με την επωνυμία Akti Hotels στην Κω: των Akti beach club και Akti kalimera, τεσσάρων αστέρων, και του Akti palace, πέντε αστέρων. Η συμφωνία προβλέπει το leasing του Capsis για 20 χρόνια, με το τίμημα να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτής θα προβεί στην πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα ονομαστεί Akti Imperial και θα λειτουργήσει με concept που θα συνδυάζει τις παραθαλάσσιες διακοπές και τα συνέδρια (beach holidays + conference), ενώ θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τη θερινή σεζόν του 2018, με τις πωλήσεις να προγραμματίζονται από τα τέλη αυτής της χρονιάς.

Στα Preferred Hotels & Resorts το Myconian Villa Collection

Νέο μέλος των Preferred Hotels & Resorts αποτελεί πλέον το Myconian Villa Collection, καθώς εντάχθηκε στον μεγαλύτερο παγκόσμιο όμιλο ανεξάρτητων ξενοδοχείων, ο οποίος εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ και αντιπροσωπεύει πάνω από 650 ξενοδοχεία, θέρετρα, κατοικίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε 85 χώρες.
«Η κατοχύρωση αυτής της συμφωνίας σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση του Ομίλου» σχολίασε ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Myconian Villa Collection κ. Μάρκος Δακτυλίδης. Το πολυτελές θέρετρο, που φέρει το σήμα Preferred Hotels & Resorts LVX Collection, αποτελείται από εννέα οικογενειακά πολυτελή ξενοδοχεία, θέρετρα και βίλες στις πλέον προνομιούχες τοποθεσίες της Μυκόνου, με γκουρμέ εστιατόρια, spa και κέντρα θαλασσοθεραπείας, εγκαταστάσεις συνεδρίων και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για γαμήλιες τελετές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ