Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, απασχολεί την γερμανική εφημερίδα
Frankfurter Allgemeine Zeitung, με δεδομένο το κακό αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών για το Εργατικό Κόμμα (PvdA) από το οποίο προέρχεται ο ίδιος.

«Και τώρα; Μεγάλος χαμένος των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε το Εργατικό Κόμμα PvDA. Ως συνέπεια ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο προσωπικό της νομισματικής ένωσης και συγκεκριμένα στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Πρόκειται για το πρόσωπο που συντονίζει τις συναντήσεις της άτυπης ομάδας της νομισματικής ένωσης, που αποφασίζει, για παράδειγμα, για την εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα.

» Επικεφαλής είναι αυτή τη στιγμή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ που ανήκει στο PvDA. Ήδη πριν από τις εκλογές υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι ίσως θα αναγκάζονταν να παραιτηθεί, εάν δεν παρέμενε υπουργός Οικονομικών» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Ολλανδός είπε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Παρότι, όπως επισημαίνεται, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαραίτητα κάποιον υπουργό Οικονομικών στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί της Ευρωζώνης εκφράζουν την προτίμηση τους σε κάποιον που κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα του.

Ο κανονισμός του Eurogroup προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι οι συνάδελφοί του θα πρέπει να εκλέξουν με απλή πλειοψηφία τον αντικαταστάτη του το ταχύτερο δυνατό. Η προεδρική θητεία διαρκεί δυόμισι χρόνια.

Αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος, αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τότε αντικαθίσταται από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ -εν προκειμένω ο Μαλτέζος Έντουαρντ Σικλούνα.

Ποιον λοιπόν θα μπορούσαν να επιλέξουν ως αντικαταστάτη του οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης; Μια επιλογή θα ήταν ο διεκδικητής της θέσης από το 2015, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Έχει ακουστεί επίσης το όνομα του Σλοβάκου Πέτερ Καζιμίρ, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι.

Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι που σχολιάζουν ότι ουσιαστικά το θέμα είναι ποιος θα πάρει το «χρίσμα» από τον Σόιμπλε.