Κρατά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Postbank) και προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Deutsche Bank. Η κορυφαία σε ενεργητικό γερμανική τράπεζα σχεδιάζει επίσης νέα αναδιάρθρωση αναβαθμίζοντας δύο διοικητικά στελέχη της σε συνδιευθύνοντες συμβούλους –αρωγούς του Τζον Κράιαν. Πρόκειται για τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Μάρκους Σενκ και τον επικεφαλής του κλάδου λιανικής τραπεζικής Κρίστιαν Σέβινγκ.
Σαββατοκύριακο στρατηγικών αποφάσεων ήταν το προηγούμενο για την Deutsche Bank. Η διάψευση των προσδοκιών της αγοράς για πώληση της Postbank σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας έπληξαν τη μετοχή της DB που εγκαινίασε την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με μια πτώση 5%. Ουσιαστικά συνεχίστηκε η κατρακύλα που είχε ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου.
Δημόσια προσφορά
Από την Τρίτη όμως η μετοχή άρχισε να κερδίζει το έδαφος –οι επενδυτές, εν προκειμένω, έπραξαν ως όφειλαν: πούλησαν στη φήμη και αγόρασαν στην είδηση. Σημειωτέον ότι η δημόσια προσφορά θα γίνει εντός του Μαρτίου ενώ άμεσες θα είναι οι διοικητικές αλλαγές. Οι Σενκ και Σέβινγκ, δηλαδή, αναλαμβάνουν πάραυτα τα νέα τους καθήκοντα. Ο Μάρκους Σενκ, ειδικότερα, αναλαμβάνει επίσης επικεφαλής των επενδυτικών λειτουργιών της Deutshe Bank –και είναι γνωστό ότι η γερμανική τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων τραπεζών της Wall Street, αν και μοναδική που δεν πέρασε πέρυσι τα stress tests της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Μετά την αναδιάρθρωση η DB θα έχει τρεις κλάδους: τον κλάδο private banking και διαχείρισης πλούτου, τον διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τον κλάδο εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής. Η γερμανική τράπεζα πασχίζει να ξεπεράσει τα απανωτά πλήγματα των τελευταίων ετών –τεράστιες ζημιές και πρόστιμα ύψους 15 δισ. ευρώ από το 2012 και εντεύθεν. Τον περασμένο Δεκέμβριο συμφώνησε να καταβάλει 7,2 δισ. δολ. στις αμερικανικές αρχές ως αποζημίωση για τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ