Μπορεί στα χρόνια της κρίσης οι αξίες στην Ελλάδα να έχουν καταρρεύσει, εν τούτοις στη μετά Καστελόριζο εποχή, δηλαδή από τις 23 Απριλίου του 2010, οπότε και η χώρα εισήλθε και επίσημα σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας, 40 μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνουν κέρδη που φθάνουν ως το 465%. Στον αντίποδα βέβαια η πλειοψηφία των τίτλων βρέθηκε σε «βαθύ κόκκινο», ενώ οι μετοχές του άλλοτε κραταιού τραπεζικού κλάδου εξαερώθηκαν φθάνοντας ως το -99,997%.
Ανάμεσα στους 40 τίτλους που επιβίωσαν, σημειώνοντας μάλιστα σημαντικά κέρδη, συναντάμε ισχυρές επιχειρήσεις με καλά θεμελιώδη μεγέθη, όπως οι Jumbo, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης, Grivalia, Motor Oil και FF Group, Coca – Cola HBC AG, Τιτάν, ΟΤΕ, αλλά και εταιρείες μικρότερες κεφαλαιοποίησης, όπως οι Autohellas, Καρέλιας, ΟΛΘ, Lamda Development, Καραμολέγκος, ΚΡΙ – ΚΡΙ, Φουρλής, Πετρόπουλος κ.ά.
Προτάσεις εξαγοράς
Επίσης σημαντικά κέρδη σημειώνουν εταιρείες που έχουν δεχθεί δημόσιες προτάσεις εξαγοράς, όπως οι Μάρμαρα Κυριακίδης, Kleemann Hellas, Αστήρ Παλλάς, αλλά και εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως οι Μύλοι Κεπενού, Καράτζης, MLS, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Κανάκης, Πλαίσιο, Ελαστρον, MERMEREN.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι περισσότερες μετοχές βρέθηκαν στο ναδίρ, με τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών να υποχωρούν σήμερα στα 7,79 δισ. ευρώ, ύστερα μάλιστα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις εξάλλου των τραπεζών στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν στο μισό, τα «κόκκινα» δάνεια εκτινάχθηκαν περίπου στο 50%, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να διαχειριστεί το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι επιπτώσεις
Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου από το υψηλό των 202,6 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2007, προτού δηλαδή ξεδιπλωθεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση/ύφεση, βρέθηκε καθώς κορυφώνονταν οι φόβοι για Grexit σε ιστορικό χαμηλό στα 19,38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή οι ελληνικές μετοχές έχασαν 183 δισ. ευρώ από την αξία τους, εκ των οποίων τα 52 δισ. ευρώ μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Τον Μάρτιο του 2014 η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, ενισχυμένη κατά 57 δισ. ευρώ, ξεπέρασε τα 76 δισ. ευρώ, απόρροια και της μείωσης του κόστους δανεισμού που επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, σχεδόν 15 δισ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό. Μετά ήρθαν και οι επιπτώσεις από το «Varoufakis effect», όπως αποκαλείται πλέον η σύντομη και δαπανηρή για τη χώρα περίοδος που ηγείτο της οικονομίας ο Βαρουφάκης, με τις μετοχές να χάνουν εύλογα 46 δισ. ευρώ.
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιες (περισσότερο έλλογες) προσπάθειες επιστροφής στην κανονικότητα οδήγησαν σε άνοδο κατά 12 δισ. ευρώ τις αξίες στο Χρηματιστήριο, αν και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια διατηρούν την ελληνικά αγορά στο περιθώριο, την ώρα που το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία εκτιμάται σήμερα στα 100 δισ. ευρώ.
Οι εκδόσεις διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων αποτελούν πάντως το τελευταίο διάστημα θετική εξέλιξη, καθώς μόνο το 2016 συγκεντρώθηκαν 1,6 δισ. ευρώ από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων με κουπόνια που κυμαίνονταν από 1% ως 8% (MLS 4 εκατ. ευρώ, Rokas Energy 5 εκατ. ευρώ, Housemarket 45 εκατ. ευρώ, Forthnet 78 εκατ. ευρώ, Aegean Marine 150 εκατ. ευρώ, Intralot 280 εκατ. ευρώ και άλλα 280 εκατ. ευρώ με νέα έκδοση, ΤΙΤΑΝ 338 εκατ. ευρώ και ΕΛΠΕ 412 εκατ. ευρώ), ενώ ο ΟΠΑΠ φέρεται ότι προχωρεί οσονούπω στην έκδοση ομολόγου ύψους 100-200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα στην ουρά φέρεται ότι βρίσκονται και άλλες εταιρείες με εκδόσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Η αξιολόγηση
Αν πάντως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ταχύτερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο οι μετοχές όσο και η αγορά εταιρικών ομολόγων θα ευνοηθούν. Ενώ πάντως φαίνεται πως ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο, η Citigroup εκτιμά πως, καθώς θα απαιτηθεί δέσμευση των Ευρωπαίων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για να ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα, εάν η Γερμανία επιμείνει στην άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια για να περάσει το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, μια συμφωνία δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τον Ιούνιο.

Γιατί η αγορά παραμένει στο περιθώριο των επενδυτών

Στο περιθώριο των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων παραμένει η ελληνική αγορά, με τους ξένους επενδυτές να βρίσκονται υποεπενδυμένοι κατά 30% βάσει των δεικτών αναφοράς της MSCI. Σύμφωνα εξάλλου με τους αναλυτές, το «αφήγημα» της Ελλάδας δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοκλήρωση ή καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις οδηγούν σε αύξηση ή μείωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, κάτι που αντανακλάται στην πορεία της οικονομίας αλλά και στην κατεύθυνση του Χρηματιστηρίου και των ομολόγων.Αν κλείσει η αξιολόγηση πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου (πιθανώς τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο), η αγορά αναμένεται να σημειώσει μια ανοδική κίνηση και οι αποδόσεις των ομολόγων να αποκλιμακωθούν κατά 200 μονάδες βάσης, εφόσον βέβαια η χώρα εισέλθει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να ολοκληρωθεί ταχύτερα, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού. Αν βέβαια οι διαπραγματεύσεις κολλήσουν εν μέσω και των αμφίρροπων εκλογικών αναμετρήσεων στην ευρωζώνη, τα δεδομένα θα αποτυπωθούν και στις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ