Παρά τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις εντός και εκτός εθνικών συνόρων που πλησιάζουν, παρά τον ευρωσκεπτικισμό που εξαπλώνεται επίσης εντός και εκτός εθνικών συνόρων, το ηθικό των Γερμανών επιχειρηματιών ενισχύεται από μήνα σε μήνα. Συμβαδίζοντας, πάντως, με την πρόβλεψη της Bundesbank ότι η γερμανική οικονομία θα ισχυροποιηθεί τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Το ανεξάρτητο Ινστιτούτο οικονομικών μελετών Ifo κατέγραψε ενισχυμένο το δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο 111 το Φεβρουάριο από 109,9 που ήταν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg, ο δείκτης το μήνα που διανύουμε ανεμένετο να διαμορφωθεί στο 109,6.
Σημειωτέον ότι κάθε τιμή πάνω από το 100 υποδηλώνει αύξηση των επενδύσεων και εν γένει ανάπτυξη του γερμανικού επιχειρηματικού κλάδου, ενώ κάθε τιμή κάτω από το 100 υποδηλώνει συρρίκνωση.
Το 2016 η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, μοιάζοντας ανεπηρέαστη από το αναπάντεχο Brexit, αλλά και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στη Γαλλία (η Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου) και στην ίδια τη Γερμανία (δημοσκοπική ενίσχυση της Εναλλακτικής).
Η άνοδος του εθνικολαϊκισμού, της εσωστρέφειας και του οικονομικού προστατευτισμού σε διεθνή κλίμακα ανησυχεί, πάντως, τον επιχειρηματικό κόσμο και της Γερμανίας, όπως αποδεικνύουν οι προειδοποιήσεις για «παγκόσμιες απειλές» που διατύπωσαν πρόσφατα σε ανακοινώσεις τους, η Thyssenkrupp AG και η Siemens AG.
Η έρευνα του εδρεύοντος στο Μόναχο Ινστιτούτου δεν κατέγραψε τις ανησυχίες των δύο γιγαντιαίων βιομηχανικών ομίλων. Όπως, άλλωστε, δεν κατέγραψε και τις υποσχέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που μοιράζει αφειδώς δεξιά και αριστερά τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής των διεκδικούντων την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς φθινοπώρου Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.