Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό αρχή της Νότιας Αφρικής κατηγορεί τοπικές και γιγαντιαίες διεθνείς τράπεζες, όπως οι βρετανικές Barclays και HSBC και η αμερικανική JP Morgan, για χειραγώγηση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος της αφρικανικής χώρας, του ραντ.
Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι τράπεζες συνεργάζονταν μέσω Διαδικτύου προκειμένου να δίνουν εικονικές εντολές συναλλαγών (εντολές για αγοραπωλησίες ραντ) ώστε να επηρεάζουν την ισοτιμία του νομίσματος. Η Επιτροπή έχει προτείνει την επιβολή προστίμου στις τράπεζες ίσου με το 10% του ετήσιου τζίρου τους στη Νότια Αφρική.
Η προσφυγή της Επιτροπής Ανταγωνισμού πιθανότατα θα οδηγήσει τις εμπλεκόμενες τράπεζες στο εδώλιο του Δικαστηρίου Ανταγωνισμού με την κατηγορία της χειραγώγησης του εθνικού νομίσματος, η οποία, σύμφωνα με τις έρευνες, δεν είναι πρόσφατη αλλά έχει ξεκινήσει από το 2007.
Πολλές τράπεζες έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να συνεργαστούν με τις νοτιοαφρικανικές αρχές. Σημειωτέον ότι την τελευταία πενταετία το νοτιοαφρικανικό ραντ έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του συγκριτικά με το αμερικανικό δολάριο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
«Μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αναγκαστεί να καταβάλουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά το ξέσπασμα του διεθνούς σκανδάλου χειραγώγησης της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος το 2013», γράφει το BBC.