Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μετά και το τελευταίο Eurogroup, με επίκεντρο την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που απαιτούν οι θεσμοί, οδήγησε την Παρασκευή το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικότερα τις τραπεζικές μετοχές σε μεγάλες απώλειες, ενώ εκτοξεύει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, καθώς οι τιμές τους υποχώρησαν, απόρροια των αρνητικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές. Το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει για την Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ «βλέπει» το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ενώ την Πέμπτη το Eurogroup απέτυχε να σημειώσει κάποια πρόοδο σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε η Citigroup.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έπρεπε να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2016, εξακολουθεί να φαίνεται μάλιστα πολύ μακριά ακόμη. Το βασικό εμπόδιο, αναφέρει η Citi, στην επίτευξη ενός deal παραμένει η διελκυστίνδα μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018. Το ΔΝΤ θεωρεί ως μη ρεαλιστικό στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν είναι έτοιμοι να κάνουν καμία παραχώρηση στην Αθήνα, και η ελληνική κυβέρνηση είναι υπό σοβαρή πολιτική πίεση σε περίπτωση που αποδεχθεί πρόσθετη λιτότητα. «Συμμεριζόμαστε την άποψη του ΔΝΤ ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και να το διατηρήσει για πολλά χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή να επιτύχει ανάπτυξη 3% και πιστεύουμε ότι την άποψη αυτή συμμερίζονται οι περισσότεροι από τους πιστωτές» αναφέρει η Citi.
Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει στο επόμενο διάστημα κάποια σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας, δεν υπάρχει βιασύνη από πλευράς των ευρωπαίων πιστωτών να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή τη στιγμή, ενόψει μάλιστα σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων.

«Ετσι, αν η Αθήνα δεν δεχτεί περαιτέρω λιτότητα για μετά το 2018, νομοθετώντας μάλιστα τα σχετικά μέτρα, όπως απαιτούνται από το ΔΝΤ, βλέπουμε ελάχιστα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες» καταλήγει η αμερικανική τράπεζα. Εν τω μεταξύ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν έχουν ελάχιστη επίπτωση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ως το 2060 (και μια μικρή αύξηση στην επόμενη δεκαετία), ενώ θα μειώσουν τις πληρωμές τόκων κατά 200 εκατ. ευρώ το 2017.
Νέα έκδοση 6μηνων εντόκων

Στην έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 625 εκατ. ευρώ την 1η Φεβρουαρίου (ημερομηνία διακανονισμού στις 3 Φεβρουαρίου) για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων εκδόσεων προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ. Στην έκδοση του Ιανουαρίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,97%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ