Η Deutsche Bank απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να στέλνουν SMS από τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα ή να χρησιμοποιούν σ’ αυτά εφαρμογές όπως η WhatsApp, η Google Talk ή η iMessage. Η πληγείσα από πολυάριθμα σκάνδαλα γερμανική τράπεζα έλαβε την απόφαση αυτή επειδή τα μηνύματα αυτά, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-mails), δεν μπορούν να αρχειοθετηθούν.
«Η Deutsche Bank προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της, που έχει τρωθεί καίρια λόγω αλλεπάλληλων σκανδάλων που ξέσπασαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως είναι οι πωλήσεις τοξικών ομολόγων στην αμερικανική subprime market ή η χειραγώγηση των βρετανικών επιτοκίων στο σκάνδαλο Libor », γράφει η γαλλική «Le Figaro». Έτσι, η γιγαντιαία τράπεζα θα αφαιρέσει από τα επαγγελματικά τηλέφωνα των στελεχών της τις εφαρμογές αυτές με τις οποίες μπορούν να στέλνουν κρυφά μηνύματα. Θα την αφαιρέσει επίσης και από τα ιδιωτικά τηλέφωνα των στελεχών της, αν μέσω αυτών στέλνουν και επαγγελματικά μηνύματα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση αυτή θα μεταβάλει τον τρόπο εργασίας σας και λυπούμαστε γι’ αυτό. Ωστόσο, το στάδιο αυτό προστασίας είναι απαραίτητο για τη Deutsche Bank προκειμένου να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις νομικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις», αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης προς τα στελέχη της τράπεζας.
Το Δεκέμβριο η Deutsche Bank συμφώνησε με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 7,2 δισ. δολαρίων (6,9 δισ. ευρώ) για να «ρυθμίσει» την ανάμιξή της στο σκάνδαλο των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprime market). Συνολικά από το 2009 η τράπεζα έχει πληρώσει πρόστιμα 13,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
«Επιπλέον, η Deutsche Bank εμπλέκεται σε περίπου 8.000 εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξ ού και η φροντίδα της να αποτρέψει νέα στραβοπατήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Figaro».