Στις 9 Ιανουαρίου του 2007 ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή του Macworld 2007 στο Moscone Center του Σαν Φρανσίσκο και ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία ενός νέου «επαναστατικού» προϊόντος που επρόκειτο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα έβλεπαν τα smartphones. Το προϊόν αυτό δεν ήταν άλλο από το iPhone.
Μια δεκαετία μετά, αν και επαληθεύθηκαν στο μέγιστο όσα τόσο προφητικά είχε αναγγείλει ο θρυλικός ιδρυτής της Apple, η εταιρεία μάλλον δεν φαίνεται να ετοιμάζει ένα μεγάλο πάρτι για να γιορτάσει τα γενέθλια του κορυφαίου έξυπνου κινητού τηλεφώνου παγκοσμίως. Διότι ο τεχνολογικός κολοσσός εισέρχεται κατά τα φαινόμενα σε μια φάση καμπής.
Το iPhone έχει φέρει δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Apple. Περισσότερα από 650 δισ. και τα περισσότερα από αυτά μόλις την τελευταία τριετία. Από τον Ιούνιο του 2007, οπότε και ξεκίνησε η διάθεσή του στα καταστήματα, η εταιρεία έχει πουλήσει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συσκευές σε όλο τον κόσμο, χαρίζοντας στο iPhone τον τίτλο του ενός από τα πιο επιτυχημένα και εμπορικά προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Μόνο το 2016 οι πωλήσεις του iPhone δημιούργησαν έσοδα ύψους 136,7 δισ. δολαρίων για την Apple. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυτές είναι κατά 3% χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές του 2015. Γεγονός το οποίο οι αναλυτές ερμηνεύουν ως απαρχή μιας καθοδικής πορείας. Επιπλέον, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει το 11% της αξίας της από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η τιμή της είχε φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η μοίρα των άλλων
Το iPhone, πέραν από την οικονομική του συμβολή στην εξέλιξη της Apple σε έναν από τους κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες των τελευταίων χρόνων, έχει συνεισφέρει στη συνολική πρόοδο της βιομηχανίας ενώ σε έναν μεγάλο βαθμό η επιτυχία του καθόρισε τη μοίρα και πολλών άλλων εταιρειών όπως η Sony Ericson, η Blackberry και η Nokia που μεσουρανούσαν μέχρι τότε στην αγορά.
Εκείνο το πρώτο iPhone που παρουσίασε ο Τζομπς μπροστά σε εκατοντάδες θεατών διέθετε μόλις 4 έως 8 gigabytes αποθηκευτικού χώρου. Η τελευταία έκδοση του iPhone, το iPhone 7, έχει ως 256 GB δυνατότητα αποθήκευσης, δύναμη κατά 64 φορές μεγαλύτερη από το πρώτο μοντέλο. Επιπλέον, οι τεχνικοί της Apple κατάφεραν να συμπεριλάβουν «τόση ενέργεια σε μικροεπεξεργαστές όση μπορούν να επιτρέψουν οι νόμοι της φυσικής» σχολιάζει το CNBC.
Με τα smartphones να έχουν κατακτήσει σχεδόν τη μέγιστη απόδοση και να είναι πανταχού παρόντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το iPhone «έχει πιάσει ταβάνι». Με το βλέμμα στα επόμενα 10 χρόνια, εν μέσω ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς και με μια τάση που δείχνει την αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών σε πολλές αγορές, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ οδηγεί την εταιρεία σε ένα μονοπάτι μεταστροφής από εταιρεία κατασκευής συσκευών σε παραγωγής τεχνολογίας λογισμικού και υπηρεσιών.
Το App Store, το iTunes, το Apple Music και το Apple Pay είναι ορισμένα από τα (επιτυχημένα) βήματα προς αυτή την πορεία. Μόνο το App Store, το online κατάστημα ηλεκτρονικών εφαρμογών της Apple, συνέβαλλε με 8 δισ. δολάρια στις συνολικές πωλήσεις τις εταιρείας. Με μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών που κατασκευάζει εφαρμογές διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο μέσω του App Store και η οποία δεν βαρύνει στο σύνολό της τη μισθολογική δαπάνη της εταιρείας, οι προοπτικές για την Apple μοιάζουν σχεδόν άπειρες.
Το iPhone έχει μετατραπεί πλέον σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό τηλέφωνο – υπολογιστή – εργαλείο ψυχαγωγίας. Και η Apple συνεχίζει την αναβάθμισή του κάθε χρόνο. Ωστόσο, με μια κεφαλαιοποίηση περίπου 630 δισ. δολάρια (τη μεγαλύτερη στον κόσμο και οκτώ φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2007 οπότε και ανακοινώθηκε το πρώτο iPhone) πολλοί αναρωτιούνται πόσα ακόμα μπορούν να περιμένουν από την Apple.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ