από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Ποιες συντάξεις θα μπουν στις δαγκάνες του «κόφτη»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων αν τελικά συμφωνηθεί η επέκταση του κόφτη για το διάστημα από το 2018 και μετά
Ποιες συντάξεις θα μπουν στις δαγκάνες του «κόφτη»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Προσωπική διαφορά έως 20% «δείχνει» το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Πρόκειται για το κομμάτι των σημερινών συντάξεων που προς το παρόν έχει διασωθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά εκτιμάται ότι θα τεμαχιστεί στις δαγκάνες του κόφτη που μελετά η κυβέρνηση -ως μέτρο αντισταθμιστικό στις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα - προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2018 και μετά.

Το ύψος της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό του πρώτου δείγματος των υφιστάμενων συντάξεων αναγνώρισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ξεπερνά το 110%.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με «Τα Νέα» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις, αν τελικά συμφωνηθεί η επέκταση του κόφτη για το διάστημα από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων». Ωστόσο ανεπίσημα υπάρχει πάντα στην ατζέντα, κυρίως του ΔΝΤ.

Βάσει του νόμου η προσωπική διαφορά διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης έως το τέλος του 2018.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο υποστηρίζει ότι η προσωπική διαφορά είναι η πρώτη που θα μηδενιστεί αν τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης, επεξεργάστηκε ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν διαφορές από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις

Σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (μεικτά) καταλήγει μετά τον επανυπολογισμό της στα 1.266 ευρώ. Τα 722 ευρώ που υπολείπονται θα δίνονται στον συνταξιούχο ως προσωπική διαφορά.

Αντίστοιχα, μια σύνταξη 1.029 ευρώ (μεικτά) καταλήγει στα 784 και τα υπόλοιπα 245 θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά που θα εισπράττει στο εξής ο συνταξιούχος.
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Διαβάζω | 13/01/2017 18:13
  πολλές απόψεις παρακάτω και γνωρίζω ότι οι Ελληνες έχουμε άποψη γιά όλα. Όπως μας ταιριάζει, χωρίς ενημέρωση, τι γίνεται γύρω μας. Στις ΗΠΑ όπου ζω και εργάζομαι, υπάρχει μία μονο κοινωνική ασφάλιση (social security), ίδια για όλους. Το βιομήχανο, επαγγελματίαι τον εργάτη. Η σύνταξη είναι ανάλογη των εισφορών, υποχρεωτικών ωε ποσοστό του μισθού. Με όριο συνταξιοδότης τα 67 ή πρόωρη τα 65. Από εκεί και περα υπάρχουν ιδιοτικές εταιρίες ή κλαδικές συντάξεις. Οι πολιτικοί μας που σπούδασαν στις ΗΠΑ το γνωρίζουν, το έζησαν αλλά παίρνουν από εδώ μόνο τα κακά, ποτέ τα καλά.
  Κατοικος ΗΠΑ
  απάντηση10
   
   
   
  ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ | 13/01/2017 14:24
  Δυο φίλοι μπήκαν στο Πανεπιστήμιο και σπούδασαν με αντικείμενο : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ και ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Αποφοίτησαν περίπου ΜΑΖΙ και ο Μαθηματικός διορίσθηκε Καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης ασφαλισμένος όπως ο Φιλόλογος στο Δημόσιο και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 35 χρόνια . Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ασφαλίσθηκε αμέσως στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά συνέχισε τις σπουδές του σε επιμέρους θέματα αλλά προφανώς πλήρωνε τις εισφορές του. Μετά από αρκετά χρόνια και αυτός κατέληξε να διορισθεί στο Δημόσιο (ΧΩΡΙΣ παράλληλη ασφάλιση και στο Δημόσιο ) και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 40 χρόνια ασφάλισης ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ . Το εφάπαξ του καθηγητή 75000 € , του Μηχανικού 8000 € η σύνταξη του Καθηγητή ίδια με του Μηχανικού. Η Ιατροφαρμακευτική κάλυψη της Οικογένειας του Καθηγητή ΑΠΛΕΤΗ -ΑΠΟΛΥΤΗ , του Μηχανικού ΜΕΤΡΙΑ αφού το ΤΣΜΕΔΕ δεν σκόρπαγε λεφτά και καλώς έκανε και για αυτό είχε και έχει (αλλά θα έχει ;) ΕΠΆΡΚΕΙΑ Ο Μηχανικός μου έδειξε το εκκαθαριστικό του : Εργοδότης και εργαζόμενος 8500€/χρόνο Και για εφάπαξ (μόνο ο Εργαζόμενος) 950€/χρόνο . Ο Καθηγητής δεν πλήρωνε πάνω από 2000€ το χρόνο. Ο μισθός του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ μικρότερος του Καθηγητή αφού είχε πολύ περισσότερες κρατήσεις λόγω ΤΣΜΕΔΕ !
  PARATIRITIS
  απάντηση11
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΚΕΨΕΙΣ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ =ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ | 13/01/2017 13:48
  ΣΚΕΨΕΙΣ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ =ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Όταν ένας ΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ , ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ,ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ , ΜΕΤΑΛΟΡΥΧΟΣ ,ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ κλπ είναι εν ΕΝΕΡΓΙΑ όλοι ξέρουμε πως είναι πολύ καλά αμειβόμενος σε σχέση με τον Καθηγητή , το Δάσκαλο , τον Κλητήρα κλπ . Όταν όμως οι άνθρωποι αυτοί συνταξιοδοτούνται έχω τη γνώμη πως η όποια ειδίκευση τους και οι όποιοι κίνδυνοι κλπ υπήρχαν όταν ασκούσαν το επάγγελμά τους ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ Η ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ τους. Αυτά θα πρέπει να εξαρτώνται , αποκλειστικά , από : 1. ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ αν εργοδότης είναι το ΚΡΑΤΟΣ άμεσα ή έμμεσα) 3. ΑΡΧΗ της Αλληλεγγύης Μπορεί δηλαδή ο Υπουργός να έχει απολαβές 8000 € το μήνα , ο Δικαστής 5000 € το μήνα ,ο Αστροναύτης 50000€ το μήνα , ο Καθηγητής 850€ το μήνα κλπ αλλά ΑΥΤΑ ΔΕΝ θα πρέπει να ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το ύψος σύνταξης και εφάπαξ . Δηλαδή αν ένας ,ο οποιοσδήποτε , εργαζόμενος έχει 40 χρόνια ασφάλιση και έχει εισφέρει (αυτός και όχι το Κράτος-εργοδότης ) συνολικά 300000€ θα πρέπει να έχουν την ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ . Βέβαια θα μπορεί (νομίζω ότι μπορεί ) να έχει έξτρα ,ιδιωτική προσωπική ασφάλιση και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή αποταμίευση που θα του αυξήσουν το εισόδημά του στα γηρατειά του. Είναι προφανές πως οι υψηλές συντάξεις θα πρέπει κλιμακωτά να συνεισφέρουν για τους πλέον αδύναμους ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ να τους ξεζουμίσουμε ! Ο νοών νοείτω .
  ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση32
   
   
  Βρε ουστ | 12/01/2017 23:04
  που θα μου κόψετε εμένα τη σύνταξη του ΙΚΑ. Έχετε σκεφτεί βρε κακόμοιροι (όλων των κομμάτων) ότι δεν θα βρίσκετε ούτε τις δικές σας ψήφους στις εκλογές; Επειδή (και αναφέρομαι στην καλύτερη περίπτωση), αν περικόψετε τις συντάξεις παππουδο-γιαγιάδων, θα πρέπει να τους ενισχύουν τα παιδιά τους. Για μετρήστε ψηφαλάκια, κι άμα σας βαστάει κάντε το ντε, και μετά θα πάρετε όοοοοοολοι σύνταξη, νέοι-γέροι και θα πάτε για ψάρεμα και πρέφα στο καφενείο.
  Γιαγιάκα
  απάντηση41
   
   
   
  ! | 12/01/2017 15:08
  Μιλανε για τους Δημ.υπαλληλους; Μα τους αξιζει συνταξη ; Σ'αυτο το τοπο σε πληρωνουν για να καθεσαι και σε ξαναπληρωνουν οταν πας να την "αραξεις" στο καναπε σου! Εμ, γι'αυτο ο μισος πληθυσμος ηταν/ειναι στο Δημοσιο.
  !
  απάντηση32
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ANAKRIBIES !!! | 12/01/2017 15:08
  METAFERETE ANAKRIBIS EIDISEIS !! DEN KOBETE KAMIA SYNTAXY !! AVTO MAS EIPOSXETHIKE O KATROUGALOS !!!
  MANIATIS
  απάντηση30
   
   
   
  Καλα το 20%βγαζει προσωπικη διαφορα[-] | 12/01/2017 12:35
  Εγω παντως περιμενω με απορια τον επανυπολογισμο της δικης μου συνταξης των 11.740 ενσημων στα βαε των τσιμενταδικων και χαλυβουργιων[39χρ] και των εισφορων μου στον αν.ασφαλιστικο μισθο του ικα που εφτανε μαζι με τις εργοδοτικες τα 14.000Ε τον χρονο,και εχουν γδαρει κατα 50%.Γιατι οχι μονο με τον Ν.Κατρουγκαλου[που μπορει να βγει και αντισυνταγματικος]αλλα και με τον Ν.Διαβολογλου δεν δικαιολογιται.
  Μηπως και καποιο %βγαζει[ ];;;;
  απάντηση181
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΠΟΡΙΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | 12/01/2017 11:20
  Δεν αναφέρει κανένας ποιούς θα αφορά ,απο τους παλιούς πάντα , η προσωπική Διαφορά. Θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες (Γιατρούς ,Δικηγόρους ,Μηχανικούς ,...) , συνταξιούχους ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ , ή μόνο ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ; Στρατιωτικούς ; Δικαστικούς ; , Πολιτικούς ;
  ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση251
   
-