Σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται εντός της εβδομάδας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση και να προωθηθεί μία συμβιβαστική λύση ενόψει και του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει συναντήσεις με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Το Μαξίμου αποφεύγει πλέον να μιλά για ημερομηνίες, διαπίστωση που ενισχύει την πιθανότητα να μην είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 του μήνα εκείνη που θα επισφραγίσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρ’ όλα αυτά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα να υπάρξει μία προσέγγιση των δύο πλευρών που θα οδηγήσει σε πολιτικό συμβιβασμό, που με τη σειρά του θα φέρει την κατάληξη της συμφωνίας.

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις έχει ασφαλώς το ΔΝΤ, από τη στάση του οποίου θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και ο χρόνος ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Για το Μαξίμου, εάν το Ταμείο αποφασίσει σύντομα σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι θετικό για τη διαπραγμάτευση ανεξαρτήτως τού ποια θα είναι η απόφαση που θα πάρει. Δηλαδή εάν θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος ή εάν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πάντως ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ μπει στο πρόγραμμα με λεφτά, η συμμετοχή του δεν θα υπερβαίνει χρονικά τον Αύγουστο του 2018 όταν και λήγει το πρόγραμμα που έχει υπογραφεί με τον ESM.

«To ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, δεν εγείρουμε εμείς ζήτημα, το ίδιο είναι που το θέτει» σχολίασε την Κυριακή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναφερόμενος στον τρόπο συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα «και μάλιστα χωρίς να υποχωρήσουμε».

Όπως και να ‘χει, η κυβέρνηση δεν υποτιμά τη σημασία του EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης, θεωρώντας ότι υπερβαίνει το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που ούτως ή άλλως στην παρούσα φάση δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν νέες αποφάσεις, αφού τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά χρήζουν πολιτικών αποφάσεων.

«Το να συναντιόμαστε σ’ αυτήν τη φάση με τον Κοστέλο δεν έχει κανένα νόημα» επιβεβαιώνουν πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι πλέον οι αποφάσεις έχουν περάσει σε υψηλότερο επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά εάν η συνεδρίαση του EuroWorking Group πάει καλά, τότε ενδεχομένως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα στο διάστημα 16-24 Ιανουαρίου ούτως ώστε αμέσως μετά να παρουσιάσουν μία έκθεση προόδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές έχουν ωστόσο αρχίσει να πιστεύουν ότι ενδεχομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να γίνει υπόθεση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όταν ενδεχομένως το ΔΝΤ θα έχει καταλήξει και ως προς τις αποφάσεις αναφορικά με τον ρόλο του.

Σ’ αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να προλάβει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Αλλιώς, θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα.