από metereologos.gr
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
 
 

Πληθυσμιακή έκρηξη στη Σουηδία

Πώς οι επιδοτήσεις των γεννήσεων και οι ξένοι μετανάστες λύνουν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα της σκανδιναβικής χώρας
Πληθυσμιακή έκρηξη στη Σουηδία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το κατώφλι των 10 εκατομμυρίων αναμένεται να περάσει τον επόμενο μήνα ο πληθυσμός της Σουηδίας. Και σε επτά μόλις χρόνια, το 2024, αναμένεται να φθάσει τα 11 εκατομμύρια. Αν οι προβλέψεις των ειδικών επαληθευθούν θα πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση πληθυσμού στην Ιστορία. Ηδη όμως στη σκανδιναβική χώρα ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται με ρυθμό-ρεκόρ. Και αυτό όχι μόνο χάρη στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Χάρη και στην αύξηση του αριθμού των οικονομικά ενεργών πολιτών.

Η αύξηση του εργατικού δυναμικού, άλλωστε, εξηγεί σε έναν μεγάλο βαθμό και τον αναπτυξιακό καλπασμό της οικονομίας της χώρας. Και, όπως επισημαίνουν οι δημογράφοι, βοηθά την κυβέρνηση της Στοκχόλμης να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού (ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα, εκφυλισμός του κοινωνικού κράτους, δημοσιονομικές εκτροπές) κατά τρόπο αποτελεσματικότερο συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης.

Πώς τα καταφέρνει η Σουηδία να αυξάνει τον πληθυσμό της; Τα καταφέρνει με δύο τρόπους: πρώτον, δίνοντας στους νέους κίνητρα για να τεκνοποιήσουν (επιδόματα τέκνων, δωρεάν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, φύλαξη μαθητών στα σχολεία κτλ.) και, δεύτερον, οργανώνοντας τη συντεταγμένη ένταξη ξένων μεταναστών και προσφύγων στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας. Κάνοντας, δηλαδή, ό,τι δεν κάνει η Ελλάδα δυόμισι δεκαετίες τώρα. Ο,τι δεν άρχισε να κάνει η χώρα μας αμέσως μετά τα νεύματα του επιστρέφοντος από περιοδεία στην Αλβανία τότε υπουργού Εξωτερικών προς τους ζητωκραυγάζοντες γηγενείς να ακολουθήσουν την υπουργική λιμουζίνα και να περάσουν και αυτοί τα σύνορα στην Κακαβιά προς την Ελλάδα.

Το αντιπαράδειγμα

Βορειοηπειρώτες και βέροι Ιλλυριοί εισερχόμενοι στο ελληνικό έδαφος αντιμετωπίστηκαν συλλήβδην στην καλύτερη περίπτωση ως υποζύγια προς εκμετάλλευση και στη χειρότερη ως εγκληματίες εν αναμονή. Σε καμία περίπτωση το ελληνικό κράτος δεν τους αντιμετώπισε ως οικονομικούς μετανάστες. Και η κοινωνία υιοθέτησε την επίσημη «γραμμή», την οποία σε ένα βαθμό επέβαλε - υπάρχει πάντοτε ανατροφοδότηση σε τέτοιες πρακτικές.

Την ίδια υποδοχή είχαν και μετανάστες από τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του αλήστου μνήμης «σιδηρού παραπετάσματος» και επίσης μετανάστες από τη Νοτιοανατολική Ασία. Εμβληματική είναι η περίπτωση με τους αδήλωτους και ανασφάλιστους Ινδούς που αποκαλύφθηκε ότι είχε παρανόμως στη δούλεψή του ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας της χώρας το τόσο μακρινό αλλά και τόσο χαρούμενο έτος 2007...

Πώς λέμε Ελλάδα; Καμία σχέση! Στις ανεπτυγμένες κοινωνικά, οικονομικά, θεσμικά και πολιτισμικά χώρες της Βόρειας Ευρώπης η αύξηση του ενεργού πληθυσμού - των φορολογουμένων δηλαδή - αποτελεί ευλογία. Χάρη στα κίνητρα προς τους νέους γονείς η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τις υψηλότερες κατά (γυναικεία) κεφαλήν γεννήσεις. Αλλά και στη Γερμανία, όπου οι νέοι παραμένουν ακόμα πολύ διστακτικοί σε ό,τι αφορά την τεκνοποίηση, η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ έχει εδώ και χρόνια θέσει ως στόχο την υποδοχή 500.000 ξένων μεταναστών ετησίως!
Μιλάμε για μισό εκατομμύριο μετανάστες ετησίως! Τόσους έχει ανάγκη η χώρα για να διατηρήσει το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας που απολαμβάνουν σήμερα οι γηράσκοντες Γερμανοί. Παρεμπιπτόντως πέρυσι, λόγω της προσφυγικής κρίσης, η Γερμανία έκανε μια «μικρή» υπέρβαση υποδεχόμενη μέσα σε ένα μόνο 12μηνο περίπου 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί κανείς την πολιτική γενναιότητα της καγκελαρίου και σύσσωμης της γερμανικής κυβέρνησης - ας μην ξεχνάμε ότι τους μετανάστες υποδέχονται και ενσωματώνουν στην κοινωνία τους τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που αιματοκύλισαν την Ευρώπη ολόκληρη για χάρη της Αρίας φυλής.

Ευλογία τα εργατικά χέρια

Στη Σουηδία εν προκειμένω, οι έχοντες ηλικία άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν το 2016 στο ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Και αν δεν αυξηθεί η εργατική δύναμη, οι υπερβαίνοντες την ηλικία αυτή που συνδέεται με τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στις σύγχρονες κοινωνίες το 2060 θα αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Η σουηδική κυβέρνηση και η κοινωνία αντιδρούν με αποφασιστικότητα στην προοπτική αυτή - μωροί και μισαλλόδοξοι υπάρχουν παντού, αλλά σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας εύκολα απομονώνονται.

«Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας βοηθά στον μετριασμό των επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων. Και αυτό επειδή τα νέα εργατικά χέρια ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα. Επίσης ενισχύουν τις επενδύσεις στις υποδομές και στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα» δήλωσε στο Bloomberg η Αννα Μπρέμαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank AB.
Ασφαλώς η πληθυσμιακή έκρηξη φέρνει στην κυβέρνηση της Στοκχόλμης και προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί. «Ενώ ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε ένα ακόμα εκατομμύριο κατοίκους στη χώρα, αντιμετωπίζουμε ένα όλο και οξυνόμενο πρόβλημα στέγασης κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι εμφανίζονται διαιρέσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας που πρέπει επίσης να αμβλυνθούν» σημειώνει η σουηδέζα οικονομολόγος.

163.000 μετανάστες μόνο το 2015

Η ίση μεταχείριση των δύο φύλων και τα γενναιόδωρα επιδόματα έχουν ως αποτέλεσμα οι γεννήσεις στη Σουηδία να ξεπερνούν τους θανάτους. Αλλά, σύμφωνα με τη σουηδική στατιστική υπηρεσία, η κύρια πηγή αύξησης του πληθυσμού έως το 2040 θα είναι η μετανάστευση. Ως το 2015 που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, η χώρα είχε μια «σχετικά ανοικτή» μεταναστευτική πολιτική, όπως τη χαρακτηρίζει το Bloomberg. Τη χρονιά εκείνη, όμως, υποδέχθηκε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό αιτούντων άσυλο: 163.000 ανθρώπους! Μιλάμε για περίπου 100.000 περισσότερους μετανάστες από όσους «διαχειρίζεται» σήμερα η Ελλάδα.

Επιπλέον, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Σουηδία δεν διαθέτουν τις επαγγελματικές δεξιότητες για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Χρειάζονται εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια. «Η αύξηση του πληθυσμού είναι ευεργετική μακροπρόθεσμα, αλλά σήμερα δημιουργεί επιτακτικά προβλήματα στέγασης και εκπαίδευσης, ενώ απαιτείται προσοχή για να αντιμετωπιστούν επαπειλούμενες διακρίσεις και διαιρέσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας» επισημαίνει η Αννα Μπρέμαν. Εν κατακλείδι, πώς λέμε Ελλάδα; Καμία σχέση.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΣΩΣΤΟΣ | 09/01/2017 09:24
  ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ (ΒΙΚΙΝΓΚΣ ΚΑΙ ΝΟΡΜΑΝΔΟΙ) ΠΡΙΝ 1000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ, ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ) ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΡΟΝΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤ΄ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΦΟΥ ¨ΦΑΓΑΜΕ¨ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΩΝ ¨ΚΑΚΩΝ¨ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ 35ΑΡΙ ΑΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕ ΛΕΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ. ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΣ Μ΄ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΣΠΡΟΥ-ΜΑΥΡΟΥ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ. ΤΖΑΜΠΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ.
  DIGSA
  απάντηση10
   
   
   
  Μόνο που | 07/01/2017 08:41
  μετά την "έκρηξη" η Σουηδία δεν θα είναι πια Σουηδία
  Θεσσαλός
  απάντηση2710
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μετα κλαινε | 06/01/2017 20:51
  Κατσε να κατσικωθουν καλα καλα οι μουσουλμανοι και να φτιαξουν τα γκετο τους ιδια οπως στην Γαλλια η το Ηνωμενο Βασιλειο, και θα σου πω που θα παει η ανεκτικοτητα και ο "πολυπολιτισμος" της Σουηδιας. Ποσες κλωτσιες εχουνε να φανε απο τους αλαχμπαριτες οι Σουηδοι.. Θα βαρανε το κεφαλι τους στον τοιχο. Χιλιες φορες με προβλημα στο ασφαλιστικο, παρα τετοια λυση. Το μπολιασμα με το ζορι με πρωτογονους μη βελτιωσιμους πληθυσμους με ελαχιστες δεξιοτητες,και με επιθετικα επεκτατικη θρησκεια, μονο προβλημα θα δημιουργησει.
  Ολυμπιος
  απάντηση269
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μπούρδες. | 06/01/2017 14:57
  Η μετανάστευση προς τη Σουηδία είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και όχι αιτία. Οι επιστήμονές μας φέυγουν, ανειδίκευτοι αλλοδαποί έρχονται. Έχουμε ήδη1.000.000 εργατικά χέρια να κάθονται λόγω ανεργίας, ας φέρουμε κι άλλα εισαγόμενα, μπας και έρθει ανάπτυξη... Και στην τελική προτιμώ να ζω στην φτωχή Ελλάδα παρά στην πλούσια τουρκοπακιστανία.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση226
   
   
  Apples to apples comparison? | 06/01/2017 13:38
  STH SOUHDIA ENAS METANASTHS EINAI PIO PARAGOGHKOS APO TO MESO ELLHNA. EPISHS PLHRONEI FOROUS KAI ASFALEIA DIOTI DE FOBATE OTI TA LEFTA THA EKSAFANISTOUNE STO MAYRO PHGADI POU LEGETE ELLHNIKO DHMOSIO.
  douleftaras
  απάντηση38
   
   
   
  Η Σουηδία δεν συνορεύει με την Τουρκία Νο 2 | 06/01/2017 12:49
  Πέραν από έναν γεωπολιτικό κίνδυνο τον οποίο μπορεί να φέρει η εισροή και εγκατάσταση στην χώρα μεγάλων μουσουλμανικών πληθυσμών, η μετανάστευση μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά. Δεν βλέπω κάποιο κίνδυνο για την χώρα στο να έρχονται μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί ως μετανάστες (και μερικοί μουσουλμάνοι να έρθουν δεν πειράζει, δεν είναι η ιδιότητα το ζήτημα). Η απορία μου όμως είναι η εξής. Υπάρχουν τεράστιες μη μουσουλμανικές χώρες (Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Αιθιοπία κ.α.) με εξαθλιωμένους κατοίκους. Πως γίνεται η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών - πλειοψηφία η οποία εισέρχεται μέσω Τουρκίας - να είναι μουσουλμάνοι και να μην είναι Ινδουιστές ή Κινέζοι ή Νεπαλέζοι ή κάτι άλλο;
  Not so Paranoid
  απάντηση535
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η Σουηδία δεν συνορεύει με την Τουρκία | 06/01/2017 12:32
  Συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Σουηδία ενώ οι δύο χώρες έχουν εντελώς διαφορετική γεωπολιτική. Η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία - χώρα μουσουλμανική η οποία χρησιμοποιεί πολιτικά την θρησκευτική ή Εθνική συγγένεια με μειονότητες που ζουν σε γειτονικά κράτη για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Στην Συρία επεμβαίνει με την δικαιολογία ότι κινδυνεύουν Τουρκομάνοι και Σουνίτες μουσουλμάνοι από το καθεστώς Άσαντ και από το χάος του πολέμου (χάος το οποίο η ίδια υποδαύλισε εξοπλίζοντας πάσης φύσεως τζιχατιστικές οργανώσεις). Δεν κινδυνεύουμε από ένα τέτοιο σενάριο γιατί οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα είναι λίγοι. Φέρτε και άλλους μουσουλμάνους και θα δείτε οι εφιάλτες να γίνονται πραγματικότητα.
  Paranoid
  απάντηση525
   
   
   
  Η πρώτη χώρα σε βιασμούς .......... | 06/01/2017 10:17
  Αν πιστεύει ο συντάκτης ότι θα ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία με την ορθόδοξη χριστιανική κουλτούρα οι αλχουακμπάρηδες ή ότι θα προσφέρουν στην οικονομία αυτοί που προτιμούν να γεννοβολάνε σαν κουνέλια και να ζουν με τα επιδόματα, ... σιωπώ! Όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων με τη γείτονα Αλβανία , την λεγόμενη και Κολομβία της Ευρώπης.... ε λίγο πιο σύνεση να υπήρχε τότε που άνοιξε η κάνουλα ανεξέλεγκτα ή τώρα 30 σχεδόν χρόνια μετά, όπου η φύλαξη των συνόρων είναι αστεία μην πω ανύπαρκτη, τι να λέμε τώρα. Άσε που τώρα και <>! Το ασφαλιστικό δεν το λύνεις με Αλβανούς και Μουσουλμάνους, το λύνεις με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής κ.ο.κ.
  Αισχίνης
  απάντηση6214
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-