Ενώ στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε για τη μεγάλη επιτυχία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οικονομολόγοι Giada Giani, Guillaume Menuet, Christian Schulz και Antonio Montilla της αμερικανικής τράπεζες Citigroup, σε σημείωμα τους με τον σκωπτικό τίτλο «New Debt Relief for Greece – Really?» (Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Μιλάτε σοβαρά;), εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ βλέπει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 250% το 2060 η ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες δεν κάνει σίγουρα την διαφορά ως προς την βιωσιμότητα του. Καθώς μάλιστα την επόμενη 10ετία το ελληνικό χρέος θα αυξάνει αντί να μειώνεται ενώ η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα εντείνει την λιτότητα, η Citi δεν αποκλείει η πολιτική αποδυνάμωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει και την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών εκείνων που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις το 2017.

Εξάλλου οι δανειστές δεν δείχνουν να νοιάζονται. Καθώς μάλιστα οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση πιθανώς να καθυστερήσουν για το νέο έτος, την ώρα που η συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί προϋπόθεση για να τη συμμετοχή και της Γερμανίας παραμένει αμφίβολη, οι δυσκολίες για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αυξηθούν. Χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς μία θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, τα ελληνικά ομόλογα είναι εξάλλου απίθανο να ενταχθούν στο QE.
Οι δανειστές επίσης, δεν προχώρησαν σε καμία δέσμευση για την αναδιάρθρωση του μεσοπρόθεσμου χρέους, μεταθέτοντας τις όποιες διαπραγματεύσεις ελάφρυνσης για μετά τις γερμανικές εκλογές και, ενδεχομένως, μέχρι τα μέσα του 2018, όταν τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο θα εμφανίζει κάποια αποτελέσματα μετά το 2030, το μεγαλύτερο μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (περίπου 14% του ΑΕΠ) θα προέλθει από την ανταλλαγή τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF / ESM που έχουν εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τίτλους σταθερού επιτοκίου και παράταση λήξης τους κατά περίπου 4 χρόνια (στα 32,5 χρόνια), ενώ άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις των στρατηγικών χρηματοδότησης του ESM / EFSF.

Η όποια μικρή επίπτωση για τους δανειστές από την παραίτηση του περιθωρίου επιτοκίου του 2% στα δάνεια των 11,3 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ.